ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μοίρασε το

INSIDEINFO 

Η Ισπανία είναι μια χώρα με ισχυρά περιουσιακά στοιχεία, που δεν επιτρέπουν μεγάλα κερδοσκοπικά παιγνίδια. Ο μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη και το ευρωσύστημα πηγάζει από το ιταλικό χρέος.
Αυτό  ανέρχεται σε 1,7 τρισ. ευρώ, μόνο το 50% διατηρείται  εντός της χώρας και ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ. Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων και δη των γερμανών έγκειται στην απειλή επέκτασης της κρίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία γράφει ο διεθνής τύπος.  

Ωστόσο όσοι γνωρίζουν σημειώνουν ότι η Πορτογαλία είναι μικρή χώρα και οι ανάγκες της περιορισμένες. Τυχόν συμμετοχή της στο μηχανισμό στήριξης δεν θα απαιτήσει περισσότερα από 60 δισ.ευρώ.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η Ισπανία μπορεί να έχει δημόσιο χρέος περίπου 800 δισ. ευρώ, αλλά σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι μικρό δεν ξεπερνά το 60% και δεν δικαιολογεί πίεση.

Άλλωστε η Ισπανία είναι μια χώρα που με ισχυρά περιουσιακά στοιχεία, που δεν επιτρέπουν μεγάλα κερδοσκοπικά παιγνίδια. Ο μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη και το ευρωσύστημα πηγάζει από το ιταλικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε 1,7 τρισ. ευρώ, μόνο το 50% διατηρείται εντός της χώρας και ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ.

Εύκολα μπορεί να εκτοξευθεί στο 130 % του ΑΕΠ και να προσεγγίσει σε ποσοστά το ελληνικό χρέος, καθότι οι Ιταλοί πρώτοι απ’ όλους έχουν κάνει υπερχρήση της δημιουργικης λογιστικής.

Τυχόν ιταλική εμπλοκή θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ευρωζώνη και ίσως να την ξεθεμελιώσει αν εξελιχθεί, όπως φοβούνται οι Βρυξέλλες.

Άρα ο ιταλικός κίνδυνος απειλεί την ευρωζώνη, το χρέος των Ιταλών είναι αυτό που μπορεί να μπλοκάρει τα πράγματα και να ξετινάξει την Ευρώπη.

Γι’ αυτό και η σπουδή να τελειώνει με την κρίση χρέους, πριν προφανώς τα πράγματα εξελιχθούν δυσμενώς. Κατά την εκδοχή ορισμένων αυτός είναι ο βασικός λόγος επίσπευσης της λύσης, ίσως και στη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου, ο ότε και θα συζητηθούν όλα αυτά τα προβλήματα και αναμένεται να χαραχθεί μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή πολιτική ικανή να ακινητοποιήσει τις επιθετικές αγορές .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου