ΤΑ ΞHΛΩΣΑΝ ΟΛΑ…

Μοίρασε το

του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Πριν προλάβουν να τελειώσουν τις φράσεις τους οι Ντομινίκ Στρος-Καν και Όλι Ρεν, η κυβέρνηση έσπευσε να ολοκληρώσει την «παραγγελία». Διάλυση κάθε έννοιας εργασιακών σχέσεων, προστασίας των ασθενέστερων και ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Μπορεί να γίνεται πολύ κουβέντα για τις… ξένες δυνάμεις και τους «κατακτητές», στην πραγματικότητα όμως είναι η κυβέρνηση που ευθύνεται για όσα συμβαίνουν. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έστησε ένα ωραίο σκηνικό για να περάσει τα πιο δύσκολα και σκληρά μέτρα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αξιοποιώντας την παρέλαση των τροϊκανών στην Αθήνα, φρόντισε να εγκρίνει τα δύσκολα μέτρα αυτά τα 24ωρα. Μόλις έφυγε ο σοσιαλιστής (και θυμόσοφος) Ντομινίκ, την Τρίτη, συνεδρίασε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο για να προωθηθούν τα μέτρα στις ΔΕΚΟ. Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις του με την κυβέρνηση, ο επίτροπος Όλι Ρεν, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις.

Το παζάρι

Οι εκπρόσωποι της τρόικα που παρήλασαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ και ο Όλι Ρεν της Κομισιόν, ζήτησαν ένα πράγμα: «Υλοποιήστε όλες τις δεσμεύσεις σας».

Το… δώρο που έδωσαν ήταν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, κάτι όμως που και πάλι είναι προς όφελος των τραπεζών, αφού θα πληρώσουμε περισσότερα και θα είμαστε δέσμιοι έως το 2021.

Η κυβέρνηση βεβαίως έχει ένα κίνδυνο: να μην πάρει την δ΄ δόση αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα. Πρέπει έως το Φεβρουάριο να ληφθούν αποφάσεις που θα αλλάξουν το εργασιακό και επιχειρηματικό τοπίο, μάλλον και στη δημόσια διοίκηση.
Υπολογίζεται ότι για όλα αυτά απαιτούνται πάνω από 40 νομοσχέδια.

Το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε το υπερεπείγον Σχέδιο Νόμου: «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» με εισηγητή τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρακτικά το νομοσχέδιο ενσωματώνει και τις αλλαγές στα εργασιακά και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. 

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για την κυβέρνηση είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Προς το παρόν πάντως ο πρωθυπουργός, αφού κλείσει αυτό τον κύκλο των αποφάσεων (εργασιακά – ΔΕΚΟ), θα μπορέσει από καλύτερη θέση να διαπραγματευθεί την επόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τις ελληνικές θέσεις. Για τον Γ. Παπανδρέου είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα για την κ. Μέρκελ και την πολιτική της στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρω-ομολόγου καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Λούκα Κατσέλη: Χορεύοντας στο… γραφείο της

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματευόταν με τον Όλι Ρεν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα εργασιακά, η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη ήταν στο προσωπικό της γραφείο. Από κει έκανε όλες τις διορθώσεις και τις αλλαγές στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά. Ήταν και αυτό αποτέλεσμα των διαφωνιών της με την κεντρική γραμμή που ακολουθείται. Η προσπάθειά της για ορισμένες τροποποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις της σε Αθήνα και Βρυξέλλες ουσιαστικά δεν επέδωσαν αφού οι εργαζόμενοι χάνουν τα πάντα.

Μένει η συλλογική σύμβαση εργασίας ως το τελευταίο οχυρό, όμως από τη στιγμή που υπερτερούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών ουσιαστικά έχουμε κατάργηση της προστασίας των ασθενέστερων.
Η κ. Κατσέλη πάντως προσπάθησε. Μένει να δούμε αν θα αντιδράσει στη συνέχεια.

Από το www.diti.net

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου