ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μοίρασε το

Ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε για το 2015 στο Hellenic American University, σε τελετή που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με αφορμή την απονομή των ετήσιων δημοσιογραφικών βραβείων ήθους και ευρωπαϊκού προσανατολισμού Κωνσταντίνος Καλλιγάς. Την τιμητική διάκριση απένειμε στον Πρόεδρο του Hellenic American University κ. Λεωνίδα-Φοίβο Κόσκο ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανακοίνωσε ο Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της ΕΕΔ, κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Hellenic American University για τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς την κατεύθυνση αναδείξεως στην Ελλάδα μιας επιχειρούσας κοινωνίας γνώσεως υπό συνθήκες εκπαιδευτικής ελευθερίας με κριτήριο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Μετά το πέρας της σχετικής τελετής, ο Πρόεδρος του Hellenic American University κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος πραγματοποίησε την πανηγυρική ομιλία της ημέρας, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε ότι οραματίζεται το σχολείο ως επίκεντρο της μείζονος αναπτυξιακής αλλαγής που χρειάζεται εδώ και τώρα η πατρίδα μας. Επίσης, ο κ. Κόσκος υπογράμμισε με έμφαση ότι η χώρα μας χρειάζεται σήμερα επιχειρούντες πολίτες, γιατί από αυτούς θα προέλθουν οι πρωτοβουλίες για την έξοδό της από το τέλμα της απραξίας. «Τους επιχειρούντες πολίτες» είπε ο Πρόεδρος του Hellenic American University «η Ελλάδα τους χρειάζεται για το μέλλον της, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναδειχθούν ως συντελεστές ευημερίας η καινοτομία και η ευρηματικότητα. Βεβαίως, όμως, αυτοί οι επιχειρούντες πολίτες δεν μπορούν παρά να προέλθουν από την αυτόνομη σχολική μονάδα, δηλαδή το ελεύθερο σχολείο.

Η προστασία της αξίας του ανθρώπου ως επιταγή του Άρθρου 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος μπορεί να επιτευχθεί στον χώρο της εκπαίδευσης μόνο με την προστασία της αυτοδιοίκησης της σχολικής κοινότητας». Μόνο έτσι προκύπτει το ελεύθερο σχολείο που διαπλάθει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1. και 2 παρ. 1 του Συντάγματος. «Ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης είναι αυτός που αναπτύσσει την προσωπικότητά του συμμετέχοντας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Είναι ο δημιουργικός πολίτης. Η ελευθερία, η ανάληψη ευθυνών και η δημιουργικότητα αποτελούν στοιχεία της αξίας του ανθρώπου που ο σεβασμός της και η προστασία της αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόσκος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου