ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ

Μοίρασε το

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να λύσει γρίφους και να προχωρήσει σε συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στα επενδυτικά της σχέδια της και παράλληλα να δώσει οικονομικές ανάσες στον ελληνικό λαό.

Τα κυβερνητικά λάθη και οι αστοχίες διαδέχονται το ένα το άλλο και δεν υπάρχει ένας συντονισμός προτεραιοτήτων των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στη πατρίδα μας, αλλά η αδυναμία παρουσίασης ενός συγκροτημένου φορολογικού συστήματος και η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθιστούν χαμένη κάθε προσπάθεια.

Η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία. Τίποτα άλλο ίσως δεν δείχνει περισσότερο την βελτίωση της ψυχολογίας και γενικότερα της εμπιστοσύνης από την υλοποίηση υψηλών επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η Ελλάδα διαθέτει το θλιβερό προνόμιο της κατάρρευσης των επενδύσεων που υποχώρησαν κοντά στο 11,5% του ΑΕΠ το 2015 ,από το 27% περίπου το 2007.

Το ίδιο διάστημα, το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε στα 171 δισ. ευρώ περίπου, από 230 δισ. και πλέον το 2007.

Αναμφισβήτητα, η μείωση της ιδιωτικής και κρατικής κατανάλωσης συνέβαλαν προς την ίδια κατεύθυνση.

Αντίθετα, ο διεθνής τομέας πήγε κόντρα στο γενικότερο πτωτικό πλαίσιο, αφού βελτιώθηκε με άξονα τον τουρισμό και την συγκριτικά μεγαλύτερη πτώση των εισαγωγών ως προς το ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι τελματωμένο και σχεδόν πλήρως χρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους. , Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι επιβεβλημένη για να βγεί η οικονομία από το αδιέξοδο.

[quote text_size=”small”]

Το τραπεζικό σύστημα που πάντα χρηματοδοτούσε σε σημαντικό βαθμό μεγάλες επενδύσεις δεν δείχνει πρόθυμο να το επαναλάβει με τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, παρά την νέα ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

[/quote]

Λογικά , η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί  όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης.

Όμως, δεν είναι μόνο θέμα αξιολόγησης. Ελάχιστοι περιμένουν την ολοκλήρωσή της για να εκδηλώσουν έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις όπως επισημαίνουν. Αλλοι παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα και το προσφυγικό παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως σχολιάζουν. Ακόμη κι η αξιολόγηση θα τεθεί στο μικροσκόπιο, γιατί η οικονομία εκτιμούν πως θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα αν η δημοσιονομική προσαρμογή στηριχθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στους φόρους.

Το παγκόσμιο δίχτυ χρηματοδοτικής ασφάλειας (Global Financial Safety Net), είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο και απλωμένο σε περισσότερα επίπεδα απ’ ό,τι προηγουμένως, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μελέτη του .

Η μελέτη σημειώνει ότι η ασφάλεια έχει αυξηθεί λόγω της μεγαλύτερης συσσώρευσης συναλλαγματικών διαθεσίμων, της επέκτασης διμερών και πολυμερών συμφωνιών και μεγαλύτερης πρόσβασης σε πόρουςτου ΔΝΤ..

Μέσα στο νέο περιβάλλον καλείται η χώρα μας να προσαρμοσθει΄άμεσα και να αναζητήσει τις νέες διαδρομές που θα τη βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης και κερδών.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου