ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 58 δισ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μοίρασε το

«Βάρη» ύψους 58 δισ. ευρώ, σήκωσαν οι Έλληνες τα χρόνια του μνημονίου, για να επιτευχθεί δημοσιονομική προσαρμογή 33 δισ. ευρώ! Αυτό το στοιχείο δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στους ξένους δημοσιογράφους προκειμένου να μάθει η διεθνής κοινή γνώμη λεπτομέρειες για τον… Σταυρό του Μαρτυρίου που σήκωσαν οι Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 2010- 2014, ελήφθησαν μέτρα στο ύψος του 30,96% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 58 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί δημοσιονομική προσαρμογή (σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένους, δηλαδή συνυπολογιζομένου του κύκλου της οικονομίας) στο ύψος του 17,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 33 δισ. ευρώ.

Πέρα από τον όγκο δημοσιονομικών μέτρων, αίσθηση προκαλεί η καταγραφή ένα προς ένα των σκληρών και επώδυνων μέτρων που έχουν επιβληθεί: Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 21% (πάνω από 40% για τις υψηλές συντάξεις), αλλά και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και ακολουθούν η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (32% για τους νέους), η μεσοσταθμική μείωση κατά 23% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι ανατροπές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, οι απολύσεις στο Δημόσιο, ο… εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων.

Ένα ακόμα σημείο, που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι τη τριετία 2010- 2012 η προσαρμογή στηρίχθηκε περισσότερο στα έσοδα, δηλαδή στους φόρους και μόνο το 2013 αντιστράφηκε η αναλογία, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις περικοπές δαπανών

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου