Στη ΔΕΘ με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η φετινή ΔΕΘ, με την έντονη παρουσία των ΗΠΑ, ως τιμώμενη χώρα, δημιουργεί ευκαιρίες για καλύτερες μέρες. Αρκεί αυτή τη φορά οι υποσχέσεις να μείνουν κενές και οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η φετινή ΔΕΘ, με την έντονη παρουσία των ΗΠΑ, ως τιμώμενη χώρα, δημιουργεί ευκαιρίες για καλύτερες μέρες. Αρκεί αυτή τη φορά οι υποσχέσεις να μείνουν κενές και οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν.


Η 83η ΔΕΘ λαμβάνει χώρα στο πιο κομβικό σημείο της προσπάθειας της  οικονομικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Η έξοδος από τα μνημόνια απαιτεί ευέλικτες κινήσεις και ταχύτατη εξεύρεση ξένων επενδυτών.

Τα πολλά ταξίδια και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και η έντονη κινητικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αξιοποιηθούν με το καλύτερο τρόπο. Οι επιχειρηματικές σχέσεις με τους φίλους επενδυτές της Κίνας, των ΗΠΑ, που φέτος θα  είναι η τιμώμενη χώρα, θα όφειλαν να ήταν στη κορυφή της φετινής διοργάνωσης, μέσω ενός οικονομικού φόρουμ με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες από τη νότιο-ανατολική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επενδύσεις και η σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα  είναι μονόδρομος. Απαιτείται συνέπεια και συνέχεια στο στόχο προσέλκυσης νέων κεφαλαίων που θα βάλουν τη πατρίδα μας σε νέα πορεία.

Τα πολιτικά κόμματα καλούνται να παρουσιάσουν ευέλικτα προγράμματα – κοστολογημένα του «ελληνικού σχεδίου εξόδου από τη κρίση». Να τοποθετηθούν με υλοποιήσιμες προτάσεις στις συνεντεύξεις και ομιλίες που θα κάνουν στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Εξωστρέφεια, καινοτομία, επιχειρείν κυριαρχούν στην ατζέντα των πρωτοβουλιών της διοίκησης της ΔΕΘ. Οι πληροφορίες μιλούν για περισσοτέρους από 1500 εκθέτες. Και πλήρης κάλυψη του εκθεσιακού χώρου. 52 εταιρείες κολοσσοί στο αμερικανικό περίπτερο.

Σύγχρονη πρωτοβουλία από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που οργανώνει το θεματικό πάρκο “Ψηφιακή Ελλάδα”. Στο περίπτερο του, στη φετινή ΔΕΘ, θα φιλοξενήσει 100 νεοφυείς επιχειρήσεις (Start Up).

Στη ΔΕΘ με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες

Ο ελληνικός λαός είναι απογοητευμένος και θα αντιδράσει σκληρά σε τυχόν  υποσχέσεις για “καλύτερες μέρες”, χωρίς  σχέδιο και αυστηρά οικονομικά χρονοδιαγράμματα. Τα δεδομένα είναι γνωστά, οι απαιτήσεις καταγεγραμμένες και οι κινήσεις περιορισμένες.

Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να προκύψει κυρίως από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το κύριο ερώτημα που απασχολεί όλους σήμερα είναι αν τα λάθη που έγιναν είναι αναστρέψιμα ή όχι. Η απάντηση δεν είναι απλή. Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους και την εφεξής συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Οι απαισιόδοξοι – η πλειοψηφία, δηλαδή, των ξένων αναλυτών θεωρούν την κατάσταση της οικονομίας με πολλές δυσκολίες  αναστρέψιμη.

Τώρα η κατάσταση της χώρας μας πέρασε, σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και το ΔΝΤ  ζητά τόσο από εμάς μεγαλύτερη σοβαρότητα στον στόχο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και στη δημιουργία μελλοντικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Και από τους Ευρωπαίους εταίρους μεγαλύτερη γενναιοδωρία στην ελάφρυνση του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν την κατάσταση της οικονομίας πιο εύκολα αναστρέψιμη.

Μπορεί ήδη να χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο τομέα της ανάπτυξης. Μπορεί η αξιοπιστία μας να μην είναι εκεί που έπρεπε να ήταν και οι μελλοντικοί ρυθμοί ανάπτυξης αρκετά χαμηλοί. Δεν παύουν, όμως, να θεωρούν ότι ο χρόνος γέρνει προς τη πλευρά μας και ότι οι επενδυτές θα μας εμπιστευτούν εκ νέου στο μέλλον.

Για να επανέλθουμε σε σύγχρονη και βιώσιμη  αναπτυξιακή πορεία, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσπάθεια. Τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο χτίσιμο της αξιοπιστίας που λαβώσαμε άσχημα.

Όλα αυτά τα δεδομένα επηρεάζουν αρνητικά την έναρξη της 83ης ΔΕΘ. Αποτρέπουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης να προσέλθει ως ένθερμος εξερευνητής των επενδυτικών ευκαιριών της Ελλάδας.

Τώρα θα κάνουμε τη μεγάλη στροφή προς τη καινοτομία, την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Τώρα θα αναζητήσουμε  την ευρωπαϊκή μας καταξίωση. Η 83η ΔΕΘ ας αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης για δημιουργικές διαδρομές και επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια έκθεση που αναζητά τη ταυτότητά της.

Η παρουσία των ΗΠΑ εγγυάται την ομαλή πορεία της πατρίδας μας. Και οι επιχειρηματικές συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ θα διευρυνθούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου