ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ BUSINESS

Μοίρασε το

Στην τελική ευθεία οι μεγάλες «business»  για υδρογονάνθρακες/πετρέλαια, με την ολοκλήρωση της παρουσίασης στο Λονδίνο  των 20 οικοπέδων προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε επίλεκτα  στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας των είκοσι οικοπέδων προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Στην παρουσίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης εστίασε στα επενδυτικά κίνητρα, αλλά και στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο και στη φορολογία και συνέδεσε το νέο γύρο παραχωρήσεων με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τα οικόπεδα χωρίστηκαν σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρία (PGS), η οποία στο πόρισμα της αναφέρει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα κοιτάσματα και ειδικά στην περιοχή του Ιονίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο εκεί, παρά στην Κρήτη, λόγω του μεγάλου βάθους. Στο Ιόνιο αναμένονταν περίπου πέντε οικόπεδα αντί 10 και λιγότερα στην Κρήτη.

Επίσης, για το Ιόνιο υπάρχουν συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η ελληνοϊταλική του 1977, που οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα. Στην Κρήτη πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου,  στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.

Τα 20 οικόπεδα βρίσκονται μέσα σε τέσσερις μεγάλες και -με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα- πιθανά πετρελαιοφόρες περιοχές. Η πρώτη ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ η τρίτη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Τέλος, η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.

Η χάραξη των οικοπέδων έγινε σε αγαστή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με οδηγίες και από τον ίδιο τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, οι οποίες είναι σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από τις ακτογραμμές ώστε να μην είναι ορατές οι εργασίες.

[quote text_size=”small”]

Αμέσως μετά η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα σταλεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Gazette) προκειμένου να έχει δημοσιευτεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στον Σεπτέμβριο.

[/quote]

Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε το θεσμικό -οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες και στο οποίο περιλαμβάνονται:

-Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.

-Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.

-Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

-Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

-Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου