ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΡΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ…

Μοίρασε το

Δεν χωράει πλέον καμμία αμφιβολία. Η ελληνική πραγματική οικονομία οδηγείται στην κατάρρευση, με αφορμή μία δήθεν διαπραγμάτευση η οποία έχει έναν και μόνο στόχο, αλλά διπλής κατευθύνσεως. Αφ’ ενός, την παραμονή της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην εξουσία και, αφ’ ετέρου, τη διαιώνιση ενός απερίγραπτου πελατειακού κράτους εις βάρος της ιδιωτικής οικονομίας και των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων –που είναι και η τελευταία σκοτούρα της κυβέρνησης.

[quote text_size=”small”]

Την ίδια στιγμή, ενώ στην Ελλάδα κορυφώνονται η αβεβαιότητα και η ασφυξία, η ευρωζώνη δείχνει να κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από την δική μας. Έτσι, τον τελευταίο καιρό η Γερμανία δανείζεται με αρνητικό επιτόκια για περιόδους μέχρι τα οκτώ χρόνια, πράγμα που συνέβη και με την Πορτογαλία, η οποία μπήκε σε μνημόνιο έναν χρόνο μετά την Ελλάδα και βγήκε 18 μήνες αργότερα. Ακόμα περισσότερο, η πορτογαλική κυβέρνηση πλήρωσε και έξι μήνες νωρίτερα τις υποχρεώσεις της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει από πιστωτικό γεγονός. Γενικότερα, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και την ευρωζώνη γενικά, αλλά όχι για την Ελλάδα. Η χώρα μας, ενώ θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα πολύ θετικό περιβάλλον, τελικά περιθωριοποιείται.

[/quote]

Στην βελτίωση της γενικής εικόνας της οικονομίας της ευρωζώνης συνεισφέρουν μία σειρά γεγονότων ή πρωτοβουλιών, που δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα:

*Στον πλαίσιο της αισθητής βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας και της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων δολλαρίου, το ευρώ έχει υποτιμηθεί σε σχέση με το δολλάριο ΗΠΑ σε ποσοστό που πλησιάζει το 25% και σε λιγότερο από έναν χρόνο (1,3931 τον Μάϊο του 2014 σε 1,482 αυτές τις ημέρες). Με την υποτίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, υποβοηθούνται οι εξαγωγές και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην απασχόληση.

*Η τιμή του πετρελαίου (Brent) έχει μειωθεί. Επειδή η ευρωζώνη (και η Ελλάδα) είναι σημαντικός καταναλωτής και εισαγωγέας ενέργειας, η μείωση της τιμής του πετρελαίου μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

*Ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 1,1 τρισεκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά.

*Προχωρούν οι συζητήσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα Γιουνκέρ, συνολικού ύψους 315 δισεκατ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει επενδύσεις ύψους12-15 δισεκατ. ευρώ.

[quote text_size=”small”]

Ωστόσο, για την ώρα η χώρα μας είναι απούσα, γιατί «διαπραγματεύεται» το πελατειακό κράτος. Έτσι, μετά την απώλεια του πρώτου τριμήνου 2015 και την διεύρυνση του παραγωγικού κενού της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για φέτος μηδενική ανάπτυξη και άνοδο της ανεργίας.

[/quote]

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα», στην οποία ήλθαν να προστεθούν οι αυθαίρετες φορολογικές υποχρεώσεις όπως η επιβολή φόρου 26% για τις «τριγωνικές συναλλαγές». Παράλληλα, αρνητικά νέα έρχονται στην επιφάνεια και για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι απελπιστικά θολό. Και αναρωτιόμαστε: μα καλά, λίγη ευθύνη δεν υπάρχει;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου