Σπατάλη για το πελατειακό κράτος

Ο Κώστας Χριστίδης στηλιτεύει την πρακτική της κυβέρνησης να επιδίδεται σε απίστευτη σπατάλη με σκοπό να εξυπηρετήσει αποκλειστικά το πελατειακό κράτος. Κι αυτό χωρίς στρατηγική διοχέτευσης χρημάτων στην αγορά και με την άγρια λιτότητα που καλά κρατεί. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης στηλιτεύει την πρακτική της κυβέρνησης να επιδίδεται σε απίστευτη σπατάλη με σκοπό να εξυπηρετήσει αποκλειστικά το πελατειακό κράτος. Κι αυτό χωρίς στρατηγική διοχέτευσης χρημάτων στην αγορά και με την άγρια λιτότητα που καλά κρατεί. 


Μέχρι τώρα η κρατούσα αντίληψη εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν, λεκτικά τουλάχιστον, κατά της λιτότητας και υπέρ της διοχέτευσης χρημάτων στην αγορά. “Για να τονωθεί η ζήτηση”. Όχι πλέον, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του πρωθυπουργού προς πυρόπληκτη κάτοικο κατά την τελευταία εξόρμησή του στο Μάτι: 

“Και αν τα είχες πάρει τα 2.000 ευρώ, τί θα τα έκανες; Θα τα σπατάλαγες!” Ενώ η “προνοητική” κυβέρνηση φροντίζει για την βέλτιστη τοποθέτησή τους…

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού. 

Καταρχάς, σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετική με την διάθεση του έκτακτου αποθεματικού έτους 2017, προκύπτει ότι “η χρήση του αποθεματικού αυτού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν. 4270/2014, που προβλέπει την κάλυψη από το αποθεματικό μόνο άμεσων, σημαντικών, αναπόφευκτων και επειγουσών δαπανών, η πρόβλεψη των οποίων δεν ήταν εφικτή κατά τον χρόνο ψήφισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού”. 

Στην συνέχεια αναφέρει συγκεκριμένες δαπάνες (μισθοδοσίες, κλπ.), όλες προβλέψιμες και επομένως αντίθετες προς τον σκοπό του συγκεκριμένου αποθεματικού, συνολικού ποσού 928,6 εκ. ευρώ.

Σπατάλη για το πελατειακό κράτος

Κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2015 – Δεκεμβρίου 2017, ο αριθμός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκε από 676.803 σε 698.727 άτομα. Ήτοι κατά 21.924 άτομα. 

Ανάλογη ήταν και η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης. Από 15,8 δισ. ευρώ το 2015 σε 17,9 δισ. ευρώ το 2018. 

Οι μετακλητοί υπάλληλοι (αυτοί, τους οποίους θα περιόριζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) αυξήθηκαν από 1.901 τον Δεκέμβριο 2015 σε 2.487 τον Δεκέμβριο 2017 – ποσοστό αύξησης 31% εντός μίας διετίας!

Κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη ως εντολοδόχο του ΔΝΤ και alter ego του κ. Τόμσεν. Είναι, όμως, η δική του κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο όριο. Που περιέκοψε συντάξεις (τώρα πανηγυρίζει για μη περαιτέρω περικοπές). Που κατήργησε το ΕΚΑΣ. Που αύξησε τον ΦΠΑ. Που αύξησε την εισφορά αλληλεγγύης. Που περιόρισε το επίδομα θέρμανσης, τις επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΔ. Που αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Που επέβαλε φόρο στα τσιγάρα, στον καφέ, στην σταθερή τηλεφωνία, στην διαμονή σε ξενοδοχεία και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, φόρο προστιθέμενης αξίας στα νησιά του Αιγαίου που είχαν εξαιρεθεί.

Ταυτοχρόνως – άραγε, για να μην κατηγορηθεί για …σπατάλη; Περιόρισε τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αναπτυξιακή επίπτωση. Περαιτέρω δε, περικοπή κατά 550 εκ. ευρώ προϋπολογίζεται για το 2019. Και ενώ η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για την συμπλήρωση 100 ημερών από την λήξη της τρίτης (αχρείαστης) δανειακής σύμβασης που η ίδια υπέγραψε, το μόνο γεγονός του διαστήματος αυτού ήταν η αύξηση κατά 500.000 του αριθμού των ατόμων που υπέχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία – ήδη ανέρχονται συνολικά σε 4.312.000. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, ως “φίλη των φτωχών”, φροντίζει με κάθε τρόπο να αυξήσει τον αριθμό τους!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου