Δεν μας έφθαναν οι διάφοροι οίκοι που συνεχώς ποντάρουν στο μαύρο για τη χώρα σενάριο, ότι δηλαδή ότι θυσίες και να κάνει στο τέλος δεν θα αποφύγει το μοιραίο, έχουμε τώρα και τους διασώστες μας να αμφισβητούν τη συνταγή που μας επέβαλαν και για την οποία εισπράττουμε τουλάχιστον επαίνους διεθνώς, παρά το γεγονός ότι η καλή μέρα φαίνεται απ’ την αυγή.
Κατά το Σπήγκελ λοιπόν, ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ισορροπήσει δημοσιονομικά και ότι επιβάλλεται επειγόντως αναδιάρθρωση του χρέους της. Προχωράει μάλιστα το άρθρο στην εκτίμηση ότι δεν βγαίνουν αυτά τα στελέχη να διατυπώσουν αυτή την άποψη δημόσια, για να μη συμπαρασύρουν στον ίδιο δρόμο και την Πορτογαλία.
Βέβαια επισήμως το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά όπως φαίνεται πίσω απ’ τον καπνό υπάρχει φωτιά. Αν παρατηρήσουμε την ανακοίνωση-διάψευση του ΔΝΤ, θα δούμε ότι μιλάει για θέση της Ελληνικής κυβέρνησης περί μη αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, την οποία φυσικά το Ταμείο στηρίζει. Αποφεύγει δηλαδή να διευκρινίσει αν η μη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους αποτελεί θέση και του Ταμείου.
Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει αλλαγή στρατηγικής σε ότι αφορά τουλάχιστον τους υπερατλαντικούς δανειστές μας. Σύμφωνα με το Σπήγκελ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πλέον ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να εξυγιανθεί με τα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα και θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η μείωση του χρέους που φθάνει το 150% του ΑΕΠ, που το καθιστά μη ελέγξιμο. Άρα όπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα θα είναι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις νέες υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα και φυσικά αυτό και μόνο το γεγονός που ξεπερνάει τις δυνατότητες ανάληψής του από μια κυβέρνηση και ένα κόμμα, μπορεί να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.