Ο τουρισμός χρειάζεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι με την πανδημία να διαλύει την οικονομία, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό ή αλλιώς το διαβατήριο εμβολιασμού, φαντάζει ως η λύση που χρειάζεται ο τουρισμός. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι με την πανδημία να διαλύει την οικονομία, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό ή αλλιώς το διαβατήριο εμβολιασμού, φαντάζει ως η λύση που χρειάζεται ο τουρισμός.


Η έκρηξη της νόσου covid-19 επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και δυσχεραίνει το έργο των κυβερνήσεων της ΕΕ  στην ανάληψη πρωτοβουλιών. 

Οι πολίτες αντιδρούν έντονα και αρχίζουν να φαίνονται έντονα σημάδια κόπωσης και άρνησης εφαρμογής των εντολών. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι του τουρισμού, εργοδότες και εργαζόμενοι, ανησυχούν για τη φετινή διάρκεια της τουριστικής περιόδου. 

Στη συζήτηση μπήκε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ενίσχυση του τουρισμού και την άνεση στις μετακινήσεις και ελπίζουμε γρήγορα να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη.

Με την τουριστική βιομηχανία να παρέχει 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη της Ευρώπη και να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, οι χώρες του μπλοκ θέλουν να ενθαρρύνουν την επιστροφή των τουριστών του καλοκαιριού, με το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό” ή διαβατήριο εμβολιασμού να φαίνεται ως την καταλληλότερη επιλογή για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεξεργάζεται ένα αντίστοιχο διεθνές πιστοποιητικό.

Είτε στην ψηφιακή είτε στην έντυπη μορφή του, το διαβατήριο ή πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται από τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη και θα του επιτρέπει να μετακινείται στην Ευρώπη και να έρθει στην Ευρώπη από τρίτη χώρα, χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή πρόσθετου διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό ή η παραμονή του σε καραντίνα.

Το έγγραφο θα αναφέρει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό υγειονομικής ασφάλισης, τον τύπο και την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγνωστικού ελέγχου και του εμβολίου που έχει κάνει ο κάτοχος (ημερομηνία χορήγησης των δύο δόσεων), ενώ θα αναφέρει και την περίοδο που απαιτείται για την ανοσοποίηση σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν για κάθε εμβόλιο.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να αναγνωρίσουν τόσο τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται από χώρες της ηπείρου, όσο και τα πιστοποιητικά διεθνούς επιπέδου άλλων χωρών.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία (ειδικότερα οι αυτόνομες περιοχές των Νήσων Μαδέρα και των Αζόρων) αλλά και η Γεωργία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, κινούνται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση. 

Ο ασφαλέστερος προορισμός του περσινού καλοκαιριού, η Τιφλίδα, κατάφερε να παραμείνει μεταξύ των περιοχών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία.

Η πρωτεύουσα της Γεωργίας βρίσκεται μάλιστα στην πρώτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών  της Ευρώπης και αυτό το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι η Γεωργία έχει “ανοίξει” τις πόρτες της για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να απαιτείται είτε η καραντίνα είτε η διεξαγωγή πρόσθετους διαγνωστικού ελέγχου.

Η Κεφαλονιά ψηφίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς του 2021, καθώς θεωρείται από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η πατρίδα μας έχει ήδη συνάψει συμφωνία για να υποδεχθεί τουρίστες από το Ισραήλ που διαθέτουν πιστοποιητικό, ενώ και η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι θα καλωσορίσει τους τουρίστες από την 1η Μαΐου αρκεί να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε να παραμείνει προσηλωμένη στους στρατηγικούς στόχους της, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο συνεκτική, πιο δημιουργική στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά,  εμπεριέχει ένα πλαίσιο αρχών που προστατεύει κάθε πολίτη απέναντι σε κάθε απειλή, προαπαιτούμενο ανάπτυξης και ευημερίας σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής των αξιών, των ευκαιριών και της κινητικότητας. Με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ιστορική μας ταυτότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και κάθε μορφής μισαλλοδοξίας και ρατσισμού – που δεν ταιριάζουν με την ποικιλόμορφη ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Για να επιτύχουμε μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση δεν αρκεί να επενδύσουμε μόνο σε τεχνολογίες και υποδομές, αλλά – πρωτίστως – σε ανθρώπους.

Η επέτειος των 40 χρόνων της  Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ωριμότητα και πίστη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ας μην πάει η ευκαιρία χαμένη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου