Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ… ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Μοίρασε το

του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ 

Τελικά ΟΛΟΙ γνώριζαν. Γνώριζαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, γνώριζαν οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις και οι αρχηγοί τους, γνώριζαν και οι ευρωπαίοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι οι έλληνες τους κορόιδευαν.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ με την δήλωση του ότι και οι ευρωπαίοι γνώριζαν τα ελλείμματα της Ελλάδας, ολοκληρώνει «τον κύκλο των ανυποψίαστων ηγετών».Η ομολογία του αναδεικνύει την υποκρισία συνολικά της ηγεσίας της ΕΕ, αναδεικνύει την απάτη της γερμανικής ηγεσίας η οποία έστησε ένα χορό καταγγελιών σε βάρος συνολικά των ελλήνων.

«Το συζητούσαμε, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (…) προς την Ελλάδα. Αλλά εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα» ομολογεί σήμερα ο Γιούνκερ.

Ολ αυτά για να δικαιολογήσουν αυτό που αποκαλύπτει σήμερα ο λουξεμβούργιος Γιούνκερ: Οι γερμανοί και οι γάλλοι γνώριζαν, αλλα έβγαζαν χρήμα δανείζοντας την Ελλάδα. Και όταν ήρθε η  ώρα της μεγάλης κρίσης δεν ηταν βεβαίως κορόιδο η κα Μέρκελ να επιστρέψει τα κλεμμένα, δηλαδή τους υπέρογκους τόκους που εισπράττει από την Ελλάδα.

Δυστυχώς όπως πάντα συμβαίνει, οι ξένοι δεν είναι μόνοι τους. Είναι οι ελληνικές ηγεσίες που στήνουν τον μηχανισμό της κοροϊδίας. Οι πολιτικοί καυγάδες των ημερών δείχνουν ότι ΟΛΟΙ γνώριζαν, αφού ηταν αυτοί που διόγκωναν το χρέος προκειμένου να εξυπηρετήσουν το πελατειακό κράτος.  Η δήλωση Γιούνκερ κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Όλοι γνώριζαν

Οι ευρωπαίοι γνώριζαν και αυτό φαίνεται από την επίσημη αλληλογραφία πολλών ετών με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η φασαρία για τα κρυφά ελλείμματα (και τα greek statistics) αρχίζει στις 18 Απριλίου του 2002, από την Κομισιόν. Ο τότε Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ με την Επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη του επισημαίνει ότι γίνονται κόλπα με τις χρηματοδοτήσεις (ΟΣΕ, κτηματολόγιο κα) και ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ για έργα που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν με τα χρήματα του Β ΚΠΣ. Ο Κ. Σημίτης απαντά στις 25 Μαίου ότι γίνονται προσπάθειες να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. 

Το θέμα φτάνει στην Βουλή από την αντιπολίτευση και αρχίζει η συζήτηση για τα …ελλείμματα. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει μεταξύ άλλων στις 30 Μαίου του 2002: «Δεν υπάρχει αφανές χρέος, καθώς αυτό δημιουργείται  όταν το κράτος δανείζεται από τράπεζες, διεθνείς οίκους και θεσμικούς επενδυτές και οι πράξεις αυτές  καταγράφονται σε όλα τα στατιστικά στοιχεία. Το χρέος δεν κρύβεται και δεν υπάρχει χώρα να έχει αφανές χρέος».

Ένα χρόνο  αργότερα και ενώ ο Επίτροπος Μπαρνιέ επιμένει για τα έργα, τον Νοέμβριο του 2003 ο τότε αρχηγός του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος  φέρνει στη Βουλή το θέμα των ειδικών λογαριασμών, δηλαδή «των διπλών βιβλίων» που κρατά το κράτος:  5,5 δισ. «γκρίζα» ευρώ μέσω 89 ειδικών λογαριασμών. Ο βουλευτής της Ν.Δ Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι ο «κρυφός αυτός προϋπολογισμός άρχισε να ξηλώνεται σταδιακά από την Eurostat πέρυσι (σσ 2002)  και κάθε μήνας που περνάει φέρνει και μια νέα αποκάλυψη».

Είναι τότε που η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα ΑΠΟΓΡΑΦΗ προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές έλλειμμα. Η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη υπόσχεται ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004.  Όλες οι τότε κινήσεις της Κομισιόν αποδεικνύουν αυτό που λέει σήμερα ο κ.  Γιούνκερ: Οι ευρωπαίοι ήξεραν, η eurostat  ήξερε. Γι αυτό και πίεζαν την κυβέρνηση να συμμαζέψει κάπως της κατάσταση. Αποδέχθηκαν όμως οι γερμανοί και οι γάλλοι, την εκλογική ανάγκη της κυβέρνησης Σημίτη.

Η απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη αναδεικνύει ένα μέρος του προβλήματος, με στόχο να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Σημίτη και όχι να επιλυθεί το πρόβλημα. Αλλωστε τα ελλείμματα στην συνέχεια διογκώθηκαν με τις ίδιες ακριβώς πρακτικές και πολιτικές.  Μετά την Ολυμπιάδα και μετά το 2005 αρχίζει ένας νέος κύκλος πιέσεων της Κομισιόν προς την κυβέρνηση Καραμανλή, από τον Επίτροπο Αλμούνια.

Η ανυποψίαστη …Eurostat

Το κρυφτούλι της υποκρισίας μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της Eurostat αποκαλύπτεται τον Ιανουάριο του 2005, με αφορμή την απογραφή Αλογοσκούφη, και τις ποινές που προτείνει η Κομισιόν  για την Ελλάδα . Η eurostat καταγγέλλει ουσιαστικά τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι έκρυβαν τα ελλείμματα. Ξεκινά ένας πόλεμος Επιστολών:

Των δυο τότε προέδρων  του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γ. Στουρνάρια και Β. Ράπανου και του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ν. Καραβίτη προς την Κομισιόν, στις  7 Ιανουαρίου.

Των δυο υπουργών Γ. Παπαντωνίου και  Ν. Χριστοδουλάκη προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, επικουρικά  προς την επιστολή των τεχνοκρατών, στις 17 Ιανουαρίου.

Της Κομισιόν προς τους Στουρνάρα, Ράπανο και Καραβίτη, στις 20 Ιανουαρίου

Ανταπάντηση των τριών προς την Κομισιόν, στις  21 Ιανουαρίου.

Τι αποδεικνύουν όλες οι Επιστολές; Πως όλοι γνώριζαν και έπαιζαν κρυφτούλι.

Οι επιστολές αναφέρονται στην Απογραφή και στον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων. Όμως φαίνεται πως και οι ευρωπαίοι γνώριζαν πολύ καλά, αλλα έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν.

Υπάρχει και η ωμή ομολογία του Νικολά Σαρκοζί, ότι «όλοι ξέρουμε πως μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ».

Τελικώς ΟΛΟΙ ήξεραν, την λυπητερή όμως την πληρώνουν οι έλληνες πολίτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου