Ουτοπία οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Στεργίου σημειώνει ότι στην τελευταία χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο» - δηλαδή ο εχθρός για τις μεταρρυθμίσεις. Και έτσι η πρόσκληση για επενδύσεις μοιάζει με ουτοπία. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Στεργίου σημειώνει ότι στην τελευταία χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο» – δηλαδή ο εχθρός για τις μεταρρυθμίσεις – όταν προσκαλεί ξένους επενδυτές και προβλέπει θετική έκπληξη στην Ελλάδα.


Ειλικρινά θα επιθυμούσα διακαώς, σφοδρώς και  ασμένως  να υλοποιούσε  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  όσα είπε σε συνέντευξή του  στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τονίζοντας ότι « η Ελλάδα θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια»  και απευθύνοντας  πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα: «Υπάρχει λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», τόνισε.

Δυστυχώς όμως  όλα αυτά τα είπε ο κ. Μητσοτάκης  λογαριάζοντας «χωρίς τον ξενοδόχο»  της τελευταίας χώρας του υπαρκτού σοσιαλισμού,  της Ελλάδος, ο οποίος εκείνος «κάνει κουμάντο»! Υπενθυμίζω ότι τα ίδια περίπου και στην ίδια χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού είχε πει, ως πρωθυπουργός, και ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, την οποία διηύθυνα έως το τέλος του 2003, δηλαδή τον «Τύπο της Κυριακής» (16 Μαρτίου 2013): “Στόχος μου είναι να γίνει μια μεγάλη έκρηξη –big bang ανάκαμψης και ευημερίας», είπε τότε,  επισημαίνοντας ότι “έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη»!

Αμ δε! Και ελέχθησαν όλα αυτά, όταν είχαν προηγηθεί  η παρουσίαση από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο του «σχεδίου ανάσχεσης της ανεργίας», που «πρόβλεπε» … 700.000 θέσεις εργασίας, και οι δηλώσεις των κ. κ. Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργου Προβόπουλου για ανάκαμψη το 2014, ενώ από μετά την κρίση και ιδιαίτερα μετά το 2009 οι τότε κυβερνώντες μας έλεγαν τα γνωστά «παραμύθια» για «πρωτογενή πλεονάσματα» από το 2012, για επανείσοδο της χώρας στις αγορές από το 2013 και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς τόνιζε ότι «τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων»:

– όταν επί τρία χρόνια όλοι «μιλούσαν » για «μεταρρυθμίσεις», αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί ούτε μία (τρανή απόδειξη ότι επί τρία χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μια απόλυση επίορκου δημόσιου υπαλλήλου, μολονότι,  η απόλυση επίορκου δημόσιου υπαλλήλου, άχρηστου, ανάξιου ή «κοπανατζή», όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είναι διαρθρωτική αλλαγή)

-όταν στα τρία αυτά χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μία σχεδόν ιδιωτικοποίηση (διότι και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μείζων διαρθρωτική αλλαγήή μεταρρύθμιση).

-όταν  στα τρία αυτά χρόνια των «παραμυθιών» για μεταρρυθμίσεις δεν είχε γίνει κανένας ουσιαστικός εξορθολογισμός του σπάταλου και άναρχου δημόσιου, το οποίο εξακολουθεί να «ρουφάει» λαίμαργα σημαντικούς πόρους που εισρέουν στα δημόσια ταμεία με τη μορφή φόρων, περικοπών μισθών και συντάξεων, «κουρεμάτων, παρεμβάσεων και δανείων από την τρόικα (διότι, και ο οργανωτικός και λειτουργικός εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα είναι σημαντική διαρθρωτική αλλαγή η μεταρρύθμιση!).

-όταν στη συνέχεια, σε κάθε επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας  προκαλούνταν  απίστευτες εμπλοκές από συνδικαλιστές, από υπουργούς, από … «ψυχόπονους»», από … ευαίσθητους», από … «βολεμένους» και άλλους πολλούς, με αποτέλεσμα να μη έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτε από τα υπογεγραμμένα, υπεσχημένα προαπαιτούμενα του δεύτερου Μνημονίου. Κι έτσι, βρέθηκαν τα «ισοδύναμα» του «κουρέματος» της ιδιωτικής περιουσίας  και τη άγριας μείωσης των συντάξεων, προ δόξαν και θρίαμβον των θιασιωτών και των υπερμάχων του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Και να μη νομίζετε ότι όλα αυτά είναι «συκοφαντίες», υπενθυμίζω  ότι τότε σε  ανακοίνωσή το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ σχολιάζοντας  τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στον «Τύπο της Κυριακής», τόνιζε τα εξής:

“Δεν γνωρίζουμε από που ακριβώς αντλεί αυτή του την αισιοδοξία περί ανάκαμψης και big bang δημιουργίας ο πρωθυπουργός. Από τους εκατομμύρια ανέργους, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Ή μήπως από τις προβλέψεις για χειροτέρευση της κατάστασης μέσα στο 2013; “

Και το σχόλιο καταλήγει ως εξής:

“Το να αποκαλείς, όμως, «μεταρρύθμιση» τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, το ξεπούλημα, τη διάλυση των σχολείων και των νοσοκομείων και να κατηγορείς παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι δεν στηρίζει το σχέδιο διάλυσης της χώρας, ξεπερνά κάθε όριο. Ακόμα και για τον πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά”.

Δηλαδή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο «δούλευε» τον κ. Σαμαρά, αλλά και τον «κάρφωνε» κιόλας με το χαρακτηρισμό του ως «αντιμνημονιακού, τον οποίο χαρακτηρισμό «κέρδισε» επάξια και ο καταγγέλλων τότε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ως  σφόδρα … «φιλομνημονιακή» κυβέρνηση.

Άντε, λοιπόν, με τέτοιο πολιτικό και κομματικό  αλληθωρισμό, ο οποίος σχεδόν «ταυτίζεται» με εκείνο που είχαν επί τριάντα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις και ιδιαίτερα οι ολέθριοι διαχειριστές των εθνικών πόρων τα οκτώ εφιαλτικά τελευταία χρόνια, να δει η χώρα μας ανάκαμψη, ευημερία και δημιουργία. Το δυστύχημα είναι ότι με παρόμοια σχόλια αντέδρασαν τότε στο «παραμύθι» αυτό το κ. Σαμαρά και οι λοιπές «αριστερές, προοδευτικές, δημοκρατικές» και «αποκομματικές φιλελεύθερες» δυνάμεις!

Κάνουμε την αναδρομή αυτή διότι τότε όταν  έλεγε όλα αυτά ο κ. Σαμαράς,  και μετά το 2015, τόσο η τρόικα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθύμιζαν συνεχώς για «προαπαιτούμενα» ή «προϋποθέσεις», όπως χαρακτηρίζονται, για την ανάκαμψη, όπως:

1. Νέα Στρατηγική  για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο (έχετε δει εσείς κανένα τέτοιο πρότυπο;  Ακόμα κι αν είχε καταρτισθεί και ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματά του πάλι θα καθυστερούσαν σημαντικά).

2. Κεντρική επιδίωξη της νέας στρατηγικής είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εξαλείψουν τα αίτια που δημιούργησαν τα δίδυμα ελλείμματα και θα εξασφαλίσουν τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία (έχετε δει εσείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτής της ποιότητας και αποτελεσματικότητας;  Εκτός αν η συνεχής μελέτη -και με επιτροπή μάλιστα- του ενιαίου φόρου στα ακίνητα και τα … αγροτεμάχια είναι … «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»!).

3. Άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της χώρας, όπως είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κλπ (έχετε δει εσείς τέτοια πράματα, εκτός από τη συνεχή και ανηλεή απορρόφηση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών με κάθε τρόπο και τέχνασμα;).

4. Αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας (έχετε δει εσείς να διατίθεται χρήμα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Μόνο εμείς δίνουμε χρήματα δανεικά στις … τράπεζες!)

5. Άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου (όταν κι αν τολμήσουν θα γίνει … χαλασμός από τους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα!).

6. Ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης (ξέρω ότι … γελάτε!).

7. Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. «Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν απευθείας στη μείωση του χρέους, επιπλέον όμως ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας».  (έχετε δει εσείς αποκρατικοποιήσεις, παρά τις υποσχέσεις στην τρόικα για έσοδα 50 δις. ευρώ έως το 2015; Γίνονται αυτά στην τελευταία χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού με τη γνωστή ιαχή και καταγγελία «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας»;).

8. Ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών (την έχετε δει με την ευελιξία στην αγορά εργασίας να έχει γίνει θανάσιμη ακαμψία;;)

9. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και άρση της αβεβαιότητας (καλά κρασιά!)

10. Δημιουργία περιβάλλοντος που θα ευνοεί την επιχειρηματική πρωτοβουλία (ποια πρωτοβουλία, ποια επιχειρηματική, αφού κλείνουν συνεχώς οι επιχειρήσεις!)

11. Μεταφορά πόρων από το μη παραγωγικό δημόσιο τομέα προς την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα (γίνεται επί οκτώ χρόνια το ακριβώς αντίθετο!)

Να κλείσω το σημείωμα αυτό με κάτι που με τρόμαξε ακούγοντάς το σε μια πρόσφατη  συζήτηση σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλά, δυστυχώς, δεν αντέδρασε κανείς. Συγκεκριμένα, σε κάποια στιγμή που αναφέρονταν στοιχεία δημοσκοπήσεων για την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ένας νεαρός συνάδελφος της εφημερίδας «Αυγής» είπε: «Και νομίζετε ότι θα αντέξει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τρεις μήνες;».

Και μετά ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει πρόσκληση προς ξένους επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου