Οι φτωχοί τα θύματα από την φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Μαρίνος θυμίζει πως υπάρχουν και οι αριθμοί. Αυτοί δεν διαψεύδουν μόνο το περί ανάπτυξης αφήγημα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Επιβεβαιώνουν ότι η βαριά φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ πλήττει κυρίως τους κοινωνικά ασθενείς. new deal

Μοίρασε το

Ο Γιάννης Μαρίνος θυμίζει πως υπάρχουν και οι αριθμοί. Αυτοί δεν διαψεύδουν μόνο το περί ανάπτυξης αφήγημα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Επιβεβαιώνουν ότι η βαριά φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ πλήττει κυρίως τους κοινωνικά ασθενείς.


Οι αριθμοί κουράζουν και τους αποφεύγουμε. Όμως, είναι ο αψευδέστερος καθρέφτης της πραγματικότητας. Οφείλουμε λοιπόν να τους παρακολουθούμε αν θέλουμε να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε. Πού βαδίζουμε. Τί πρέπει να επιδιώκουμε. Και τί να αποφεύγουμε. Κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών, διαβάζοντας τον σοβαρό Τύπο, εντόπισα μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αριθμητικά μεγέθη που ίσως δεν γνωρίζετε. Πιθανότατα θα σάς είναι χρήσιμα, καθώς κατά τον Άγγλο σοφό Φράνσις Μπέικον η γνώση είναι δύναμη:

Στην Ελλάδα η πιο βαριά φορολογία

Η Ελλάδα είναι η βαρύτερα φορολογούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωση (ΕΕ). Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν στο 26,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Την ίδια στιγμή στην Ισπανία αντιστοιχεί το 13,8% στην Γερμανία μόλις το 11,2%.

Ας σημειωθεί ότι το 2008 τα φορολογικά έσοδα αντιστοιχούσαν μόνον στο 20,2% του ΑΕΠ της χώρας. Και παρόλα αυτά τότε βρισκόμασταν από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης στην 13η θέση έναντι της 1ης σήμερα. Η έκτοτε φορολογική καταιγίδα την οποία μάς επεφύλαξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με πρωτοστατήσαντα τον ΣΥΡΙΖΑ, μάς κατέστησε την βαρύτερα φορολογούμενη χώρα της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττει τους κοινωνικά ασθενείς

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα από τα πιο κοινωνικώς άδικα φορολογικά συστήματα. Γιατί, οι άμεσοι φόροι που πληρώνουν μόνον οι έχοντες αποδίδουν 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2017). Ενώ οι έμμεσοι φόροι που τούς πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, υψηλόμισθοι ή άνεργοι, τροφοδότησαν τα κρατικά ταμεία με 30,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η φορολογική αδικία σε βάρος των φτωχότερων χτύπησε ταβάνι επί κυβερνήσεως Τσίπρα–Καμμένου («Καθημερινή» 26/8).

Σύμφωνα με μελέτες, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, χρειάζονται επενδύσεις 210 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2018-2022.

Επενδυτικό κενό 110 δισ. €

Ωστόσο, οι προβλεπόμενες ροές για την ίδια περίοδο περιορίζονται στα 100 δισεκατομμύρια, αποκαλύπτοντας κενό 110 δισεκατομμυρίων ευρώ («Το Βήμα» 26/8). Δραματική, συνεπώς, η ανάγκη ξένων κυρίως παραγωγικών επενδύσεων αλλά και των κρατικών σε έργα υποδομής, που έχουν τραγικά παραμεληθεί χάριν του πλεονάσματος.

Οι κατώτατοι μισθοί

Οι κατώτατοι μισθοί σε όλα τα κράτη της ΕΕ κατά την περίοδο 2008-2018 σημείωσαν αύξηση, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, όπου οι κατώτατες αμοιβές υπέστησαν μείωση κατά 14%. Ο χαμηλότερος μισθός στην ΕΕ ισχύει στην Βουλγαρία και ανέρχεται σε 261 ευρώ, ο δε υψηλότερος στο Λουξεμβούργο που είναι 1.999 ευρώ. Στην Ελλάδα ο κατώτατος είναι 684 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ιρλανδία, που και εκείνη βρέθηκε υπό την κηδεμονία των δανειστών, ο κατώτατος ανέρχεται σε 1.614 ευρώ («Το Βήμα», 26/8).

150% αύξηση η ηλεκτρική ενέργεια

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2005 και 2016 αυξήθηκαν στην χώρα μας κατά 150% για τα νοικοκυριά. Κατά 44% για την βιομηχανία. Κύριος λόγος, το υψηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας της ΔΕΗ. Η οποία παρά ταύτα παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα και είναι υπερχρεωμένη. Αιτία – μεταξύ άλλων, και εκ τού αριστερής έμπνευσης σλόγκαν «Δεν πληρώνω», που απεδείχθη μπούμερανγκ για την σημερινή κυβέρνηση. Ας σημειωθεί ότι, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, συνιστά αντικίνητρο για τους επενδυτές.

Τίποτα απ’ αυτά δεν αναφέρθηκε στην πλήρη υποσχέσεων ομιλία του Πρωθυπουργού. Η αξιοπιστία της οποίας ανατρέχει στις διαβόητες επαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης πριν από τέσσερα χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου