ΟΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΤΥΧΑΙΕΣ (;) ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοίρασε το

Οι «New York Times» και η «Wall Street Journal» την ίδια ημέρα, την Τετάρτη που μας πέρασε, ανακοίνωναν περίπου τις ίδιες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και το ζοφερό της μέλλον. «Λάθος συνταγή», «ανεπαρκείς και βεβιασμένες μεταρρυθμίσεις»,  «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεπληρώσει ποτέ τα χρήματα που της δάνεισαν» και άλλα πολλά, ήταν τα όμοια νέα των δυο μεγάλων εφημερίδων των ΗΠΑ. Δεν πληροφορούσαν βέβαια το κοινό τους για κάτι ιδιαίτερα άγνωστο!.

Το ερώτημα όμως που εύλογα προκύπτει από την ταυτόχρονη ομοβροντία των κακών αυτών ειδήσεων και προβλέψεων για την οικονομία της χώρας είναι το ακόλουθο:

Γιατί οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις-προβλέψεις έλαβαν χώρα ταυτόχρονα από τις δυο αυτές εφημερίδες και γιατί έγιναν στο συγκεκριμένο χρόνο; Τέσσερις  λόγοι θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα που τέθηκε:

Πρώτος: Οι κακές ειδήσεις «κονταίνουν» το ανάστημα του πρωθυπουργού του κου Σαμαρά, ενόψει της επίσκεψής του τις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου. Το κόντεμα αυτό διευκολύνει τα αιτήματα (επιτακτικά ή μη ) των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας (Σκοπιανό κ.λπ)

Δεύτερος: Οι ανακοινώσεις αυτές διευκολύνουν τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τη διαφαινόμενη τάση του για έξοδο από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ελληνικού χρέους. Πράγματι, τα άσχημα νέα δικαιώνουν τη θέση του ΔΝΤ για λάθος στρατηγική κουρέματος του χρέους και για τόσα άλλα, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην πρόσφατη έκθεσή του.

Τρίτος: Η ενορχηστρωμένη πληροφόρηση για την οικονομία της χώρας μπορεί να ενταχθεί στην πολεμική ανάμεσα ΗΠΑ και Γερμανίας αναφορικά με τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης στην ΕΕ. Είναι ένας πόλεμος λοιπόν που γίνεται στην πλάτη της Ελλάδας. Από την άλλη, ο χρόνος όπου δόθηκαν οι παραπάνω ειδήσεις, 2 μήνες περίπου πριν τις γερμανικές εκλογές, θεωρείται ίσως ο καταλληλότερος. Παρόμοια ανακοίνωση, πολύ κοντά στις εν λόγω εκλογές, θα μπορούσε να θεωρηθεί άκομψη κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Τέταρτος: Η συντονισμένη αυτή ενημέρωση, που εύλογα αναπαράχθηκε  από όλο το διεθνή τύπο, ίσως εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο χρηματιστηριακού παιγνιδιού. Αν τα όσα δημοσιεύθηκαν στο συγκεκριμένο χρόνο, προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια της ΕΕ ή αλλού, τότε το όλο παίγνιο της ενημέρωσης, κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως μέσο πλουτισμού κάποιων, που χειραγωγούν για πολλοστή φορά, τις ειδήσεις προς ίδιον (οικονομικό) όφελος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανακοίνωση διεθνώς από όλα τα μέσα ενημέρωσης της δήλωσης του πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου της 2 Νοεμβρίου 2011, περί δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, προκάλεσε πολλά κέρδη σε  όσους μάντεψαν, πρόβλεψαν ή γνώριζαν τη δήλωση αυτή.

Σημειώνεται, ότι η εξεταζόμενη δήλωση οδήγησε στην κατάρρευση των χρηματιστηρίων διεθνώς. Η τάση αυτή να υπενθυμίσουμε ότι καταγράφηκε μετά από έξι περίπου ημέρες ανόδου των τιμών των μετοχών, λόγω της επιτυχημένης Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011. Όποιος αγόρασε μετοχές στις 27 Οκτωβρίου ή λίγο πριν, και τις πούλησε στις 1 Νοεμβρίου έκανε πολλά χρήματα!

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ είναι Καθηγητης Τμήματος Οικονομικων Επιστημων του Α.Π.Θ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου