Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος προειδοποιεί για τσουνάμι από πτωχεύσεις, λόγω του Covid 19. Και για να ενισχύσει το επιχείρημα του επικαλείται τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος για ακόμα μια φορά βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι, αλλά ποιός τον ακούει; Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχει η πλατφόρμα. Αυτή είναι η νέα περιουσία που δημιουργεί αξία.
Κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει, αλλά γρήγορα θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Αυτήν που μας λέει ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται στη δίνη μιας θυελλώδους μικροοικονομικής κρίσης. Κρίση την οποίαν η νόσος Covid-19 από φθινοπωρινή βροχούλα την μετέτρεψε σε καταιγίδα. Και δεν αποκλείεται να καταλήξουμε σε τσουνάμι.
Τσουνάμι από πτωχεύσεις
Το τελευταίο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο για χώρες με αδύναμη και απροσάρμοστη παραγωγική βάση. Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Και το μέγεθος του προβλήματος γίνεται διαρκώς μεγαλύτερο.
Αυτή είναι η προειδοποίηση που στέλνουν στους φορείς άσκησης πολιτικής δύο από τους πιο καταξιωμένους κεντρικούς τραπεζίτες της περασμένης δεκαετίας. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρώην πρόεδρος της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας, Ραγχουράμ Ρατζάν σε έκθεση που υπογράφουν με άλλους οικονομολόγους.
«Υπάρχει μια εντεινόμενη κρίση εταιρικής φερεγγυότητας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καθώς ισολογισμοί δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις ζημίες και την παρεπόμενη ανάγκη να αυξήσουν το χρέος» γράφουν οι δύο πρώην κεντρικοί τραπεζίτες σε έκθεση της G30.
Επιπρόσθετα, τονίζουν, πολλές εταιρείες εισήλθαν στην ύφεση που προκάλεσε η πανδημία με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μόχλευσης.
Ακόμα περισσότερο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έχουν λάβει οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας συγκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Κάτι που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.
«Το πρόβλημα είναι χειρότερο από ότι φαίνεται στην επιφάνεια, καθώς η τεράστια παροχή ρευστότητας, και η σύγχυση που προκαλεί η άνευ προηγουμένου φύση της κρίσης, συγκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος» επισημαίνεται στην έκθεση.
Ο Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει ξανά
Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό, ότι ο κ. Μάριο Ντράγκι προ οκταμήνου είχε κάνει λόγο και για οξύτατη κρίση ιδιωτικών χρεών. Γεγονός που θα οδηγήσει σε θεαματικά «κουρέματα» και προφανώς σε νέες περιπέτειες, το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Άρα για τις επιχειρήσεις το τοπίο απέχει πολύ από την υπαγόρευση αισιοδοξίας.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους για την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Ντράγκι δήλωσε στον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο Axios: «Μπορείς να επιδοθείς σε έναν βαθμό σε αυτό που λέγεται πρακτικές διαιώνισης (evergreening) αλλά μετά από λίγο η εταιρεία θα καταστεί μη βιώσιμη όσο μεγάλη και αν είναι η στήριξη ρευστότητας. Σε εκείνο το σημείο το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».
Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι κατά τη γνώμη του η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσει να είναι αναγκαία για αρκετό καιρό ακόμα. Το σημαντικότερο ζήτημα, ανέφερε στο Axios, είναι πως θα σχεδιαστούν τα προγράμματα στήριξης, πόσο καλά θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα γιατί στο τέλος η ανάπτυξη θα κριθεί από αυτό. «Σε πολλές χώρες, μόνο από αυτό» πρόσθεσε.
Τι προτείνει η Έκθεση Ντράγκ Ρατζάν
Μέσα σε αυτή την αβέβαιη και εκρηκτική συγκυρία, η παραπάνω έκθεση προτείνει τρεις τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουν οι φορείς άσκησης πολιτικής.
- Πρώτον, τη μακροπρόθεσμη υγεία των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τη μετάβαση από τη διευρυμένη στη στοχευμένη στήριξη.
- Δεύτερον, την πιο παραγωγική χρήση των πόρων. Το οποίο σημαίνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αλλά και τέλος στα διάφορα αμφιβόλου αποτελεσματικότητα χρηματιστηριακά παιγνίδια κορυφαίων στελεχών τους.
- Τρίτον, διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Το οποίον όμως θα πρέπει με τη σειρά του να αλλάξει λογική και πρακτικές.
Είναι κατάδηλο ότι η εταιρική οικονομία βρίσκεται σε φάση ισχυρού διαρθρωτικού μετασχηματισμού σε μια εποχή υψηλής αβεβαιότητας. Σε αυτήν επιπροσθέτως κυριαρχούν οι ταχύτητες των τεχνολογικών αλλαγών. Οι ιλιγγιώδεις κυκλοφορίες γνώσεων. Και πάσης φύσης πληροφοριών και η βαθειά μεταβολή στην φύση της εργασίας.
Νέοι παίκτες και πρωταγωνιστές θα ξεπηδήσουν μέσα από το μεταβαλλόμενο τοπίο, οι οποίοι πολύ γρήγορα θα κεφαλαιοποιούν γνώσεις και καινοτομίες.
Για να το πούμε με διαφορετικά λόγια, η πανδημία υπήρξε μια παγκοσμίου εμβέλειας επιχειρηματικής επανάστασης, η οποία ήδη εξελίσσεται με πρωτόγνωρη ταχύτητα.
Από την άποψη αυτή, η ανάδυση της νέας οικονομίας θα διολισθήσει πιο πολύ στην πλατφόρμα, που είναι γνήσιο προϊόν της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Η διαφορά μεταξύ ενός παραδοσιακού μοντέλου απασχόλησης και ενός μοντέλου απασχόλησης της οικονομίας της πλατφόρμας είναι η διαφορά μεταξύ μιας εταιρείας Ραδιοταξί και της Uber.
Η πρώτη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει τα αυτοκίνητα, που χρειάζονται συντήρηση και αλλαγή. Καθώς και σε μια ομάδα υπαλλήλων για την οδήγηση αυτών των οχημάτων.
Η δεύτερη έχει ως περιουσιακό στοιχείο… την απεριόριστη δύναμη του πλήθους, ενώνοντας εκείνους που έχουν ένα όχημα και θέλουν ένα εισόδημα με ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν.
Περιουσία είναι πλατφόρμα
Η πλατφόρμα, η Uber εν προκειμένω, είναι η επιχείρηση. Η Uber είναι η μεγαλύτερη εταιρία μετακινήσεων και δεν διαθέτει ούτε 1 δικό της όχημα! Περιουσία της είναι η πλατφόρμα.
Μια πλατφόρμα είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο (ψηφιακό ή φυσικό) που δημιουργεί αξία για τους συμμετέχοντες σε αυτή. Διευκολύνει τις συνδέσεις και τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων που αναζητούν υπηρεσίες, προϊόντα ή πληροφορίες. Η φιλοσοφία της πλατφόρμας είναι η μόχλευση ενός οικοσυστήματος για τη δημιουργία αξίας. Δεν είναι ακριβώς μια νέα εφεύρεση. Ένα παντοπωλείο, για παράδειγμα, που συνδέει τους καταναλωτές με τους παραγωγούς που καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά. Είναι το αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουμε εξετάσει έως τώρα. Αυτές επέτρεψαν στις πλατφόρμες να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία από ποτέ.