Οι μύθοι που παραλύουν την οικονομία

Ο Αντώνης Ζαϊρης σημειώνει πως τέσσερις είναι βασικά οι μύθοι που παραλύουν την οικονομία. Είναι η προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων σε οικονομικά θέματα, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, το υπερμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα και οι άμεσες επενδύσεις. new deal

Μοίρασε το

Ο Αντώνης Ζαϊρης σημειώνει πως τέσσερις είναι βασικά οι μύθοι που παραλύουν την οικονομία. Είναι η προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων σε οικονομικά θέματα, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, το υπερμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα και οι άμεσες επενδύσεις.


H κατάπτωση των αξιών, κατά τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, “ανοίγει τη συνείδηση στην ευτέλεια και την ευτέλεια στην αχρειότητα. Ενώ η αχρειότητα την εξοικειώνει με κάθε είδους βρωμισιά”.

Στο ελληνικό σύμπαν της διαρκούς, αλλά συνεπούς κατάπτωσης των αξιών συντηρείται η χώρα εδώ και πολλά χρόνια με διάφορους συναρπαστικούς μύθους. Κυήματα πολιτικής φαντασίας, που εκφράζονται δια του λόγου τους από το παρηκμασμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Κι αυτό, για λόγους κυρίως είτε ιδεολογικής ταύτισης με το κομματολόγιο αρχών που πρεσβεύουν τα κόμματα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ούτε το ίδιο το πολιτικό προσωπικό τις  ενστερνίζεται. Είτε για προσωπικές αιτίες εξυπηρετικής λογικής. Είτε στο πλαίσιο μιας διαμορφωμένης πολιτικής στρατηγικής με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Ανάμεσα στους μύθους αυτούς που αφορούν την οικονομία συγκαταλέγονται και οι εξής τέσσερις  (4) βασικοί μύθοι:

Προγραμματική σύγκλιση

Ο μύθος της προγραμματικής σύγκλισης π.χ. επί θεμάτων οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών ως προϋπόθεση μετεκλογικής συνεργασίας. Η αλήθεια είναι ότι τα γραφόμενα στα προγράμματα των κομμάτων ή στο μανιφέστο αρχών και ιδεών που εμφορούνται αφενός δεν έχουν σχέση τις περισσότερες φορές με την πραγματικότητα. Αυτό το έχει αποδείξει η ζωή. Αφετέρου, υποκρύπτουν εξαρχής και εκ προοιμίου διάθεση απορριπτική της όποιας  συνεργασίας. Ενώ από την άλλη, τα προβλήματα έχουν κοινό παρανομαστή στη χώρα. Και σιγά τελικά, τις ιδεολογικές περιχαρακώσεις που περιφρουρούν και δεν τους επιτρέπουν συνεργασία!!

Πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης

Ο μύθος του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης. Για φέτος αυτός προϋπολογίζεται να κλείσει στο 2,1%. Η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, ασθενική και βραδυπορούσα. Θα πρέπει ως εκ τούτου μετά τα αποτελέσματα του 0,55 % του α΄ εξαμήνου 2018 (σε ρεαλιστική και όχι παραπλανητική βάση) να τρέξει με 3,65% του ΑΕΠ για το β΄ εξάμηνο του 2018. Μόνο έτσι θα αγγίξει την επίτευξη του προϋπολογιστικού στόχου 2,1% του ΑΕΠ. Η πραγματική ωστόσο αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων μιλά για εφικτό στόχο της τάξης το πολύ του 1,7%-1,8% του ΑΕΠ.

Υπερμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα

Ο μύθος του υπερμεγέθους πρωτογενούς πλεονάσματος 4,8 δισ. ευρώ με στοιχεία 9μήνου 2018. Υπερβαίνει τον στόχο για πρωτογενές 2,5 δισ. ευρώ. Και ο επιπλέον μύθος της διάχυσής του στην κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα παράγεται λόγω της καθυστέρησης πληρωμής οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Αυτές φτάνουν τα τα 3,13 δισ. ευρώ (το χρέος αντίστοιχα των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60% από τα τέλη του 2014), Αλλά και τις μειώσεις δαπανών του ΠΔΕ, έναντι στόχου, κατά 1,2 δισ. Αυτές τελικά διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ.

Βεβαίως τα θηριώδη υπερπλεονάσματα θυσιάζουν τις αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές της οικονομίας και “πνίγουν” κυριολεκτικά την ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. Αυτό γιατί αποστερούν ρευστότητα λόγω υπερφορολόγησης μισθών και συντάξεων που “γεννούν” επίσης αυτά τα πλεονάσματα.

Άμεσες επενδύσεις

Ο μύθος της αναγκαιότητας άμεσων επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα της τάξης των 80 περίπου δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Υποτίθεται πως αυτές θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία με ευεργεσία της απασχόλησης, της παραγωγικότητας, δημιουργίας επίσης νέων εισοδημάτων και της αποταμίευσης. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι εγχώριες επενδύσεις δεν καλύπτονται από την αποταμίευση της χώρας. Είναι μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Δηλαδή γύρω στα 20 δισ. Ενώ στις χώρες της ΕΕ ο μέσος ρυθμός αποταμίευσης αγγίζει το 20%. Και ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να εισρεύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Εξαιτίας όμως της καθυστέρησης των αποτελεσμάτων των επενδύσεων π.χ στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα και στην αποταμίευση είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν οι εξαγωγές. Αυτές θα είναι ο καταλύτης που θα καλύψει το χάσμα επενδύσεων-αποταμίευσης. Αυτός και θα πριμοδοτήσει με άμεσα αποτελέσματα την οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου