ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ

Μοίρασε το

Ο βρόγχος στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να σφίγγει όλο και περισσότερο. Η ρευστότητα του δημοσίου όλο και μειώνεται μέρα με τη μέρα. Οι υποχρεώσεις της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στα γνωστά επίπεδα δίχως να έχει επέλθει καμία μεταβολή. Δεν υπάρχουν όμως μόνον οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις που προκαλούν δυσκολίες. Υπάρχει και η αβεβαιότητα που πυκνώνει συνεχώς πάνω από την ελληνική οικονομία. Αβεβαιότητα που προκαλεί φόβο και συγχρόνως παραλύει τη σκέψη σηματοδοτώντας τον σχηματισμό αρνητικών προσδοκιών. Σ

[quote text_size=”small”]

ε αυτή την διαμόρφωση συμβάλλει ο ορυμαγδός των δηλώσεων των ευρωπαίων πολιτικών , των υπευθύνων παραγόντων της ΕΕ και φυσικά των διεθνών ΜΜΕ.

[/quote]

Πρόκειται για συνεχείς κανονιοβολισμούς μεγάλης ισχύος που διαμορφώνουν ασφυκτικό αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία. Η δύναμη πυρός είναι τεράστια . Δύσκολα αντιμετωπίζεται , αν αντιμετωπίζεται. Η φωνή της Ελλάδος σε όλους αυτούς τους κύκλους δεν αρκεί να υπερκαλύψει όλες αυτές τις ιαχές. Ούτε άλλωστε καμίας άλλης χώρας του μεγέθους της Ελλάδος. Αν υπάρχουν συνεχείς αναφορές «στην έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ» ή σε «ατύχημα που θα οδηγήσει σε έξοδο», όταν δημοσιογράφοι μέσα σε κείμενα 300-400 λέξεων προεξοφλούν ότι τίποτε δεν θα συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, όταν οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν επακριβώς το κόστος της εξόδου κτλ η εικόνα της οικονομίας της χώρας γίνεται μαύρη και απαξιώνεται παντελώς.

Όλα τα παραπάνω όχι μόνο πολλαπλασιάζουν τις αρνητικές προσδοκίες αλλά τις μετασχηματίζουν στη συνέχεια σε πράξεις με όλο και μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο, οι οποίες επί ουδενί, δεν : οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται . Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 140,468 δις ευρώ από 148,042 δις τον Ιανουάριο. Η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να είναι αρνητική (-3,1% τον Ιανουάριο 2015). Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία μειώθηκε κατά 16,0%(Ιανουάριος 2015/2014).

[quote text_size=”small”]

Ο αντιπληθωρισμός συνεχίζει να υπάρχει (ΔΤΚ Φεβρουάριος 2015/2014 -2,2%). Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015.

[/quote]

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δικαιολογημένες ενστάσεις της για όλα τα παραπάνω , έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαίους την οποία όσο το γρηγορότερο δυνατόν πρέπει να ολοκληρώσει. Άλλωστε πρόκειται για τις δικές της προτάσεις , κέρδος από τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε και οι οποίες αφορούν σειρά διευθετήσεων αναγκαίων (όχι και ικανών) για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει και την αρχή της αποσυμπίεσης σε επίπεδο διεθνούς και εγχωρίου περιβάλλοντος , την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αφετηρία μεταστροφής των προσδοκιών από αρνητικές σε θετικές. Οι καιροί ου μενετοί.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.kostasmelas.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου