ΟΙ “ΑΓΟΡΕΣ” (ΠΟΥ ΘΑ) ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ EUROGROUP

Μοίρασε το

“Μια από τα ίδια” είναι η αίσθηση που καλλιεργούν οι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων μετά την απόφαση του Eurogroup. Οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης που κατά βάση ρυθμίζουν τη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και που στην ουσία κρίνουν την αποτελεσματικότητα ή μη των όποιων πολιτικών αποφάσεων, δεν φαίνεται να …πιστώνουν με εμπιστοσύνη την Ευρωζώνη. Κρίνοντας από τα σχόλια που ακολουθούν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους να πανηγυρίζουν – πόσο μάλλον η ελληνική κυβέρνηση…

PIMCO: «Αν κερδήθηκε κάτι, αυτό είναι ανακούφιση, αλλά στην πραγματικότητα ο κόσμος δεν πήρε κάτι περισσότερο από αυτό που περίμενε. Σίγουρα η συμφωνία δεν αλλάζει το παιχνίδι», λέει ο Thomas Kressin, επικεφαλής της συναλλαγματικής στρατηγικής της PIMCO στο Μόναχο. «Παρατηρούμε σήμερα μια αρχική αντίδραση ανακούφισης στην αγορά αλλά δεν θα πρέπει να τρέφουμε ελπίδες ότι θα διατηρηθεί, καθώς όλοι ανέμεναν ότι η συμφωνία θα “κλείσει”. Το συμπέρασμα που βγαίνει άλλωστε είναι πως έχουμε άλλη μια αναβολή, καθώς πρόκειται για μέτρα που δύσκολα θα επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας».



JPMORGAN: Ο οικονομολόγος David Mackie σχολιάζει πως η συμφωνία κρατά απλά ζωντανό το ελληνικό σόου, αλλά δεν δίνει τέλος στο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό βάρος της χώρας. Και φαίνεται πως θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τον επίσημο τομέα στο μέλλον. Το Eurogroup -σημειώνει η τράπεζα- δηλώνει ξεκάθαρα πως θα ληφθούν περισσότερες δράσεις αν κριθεί απαραίτητο.

SCHRODERS: Ο Clive Dennis, επικεφαλής του τομέα συναλλάγματος της εταιρείας διαχείρισης παγίων λέει πως η συμφωνία ήταν αναμενόμενη για την Schroders αλλά και για την ευρύτερη αγορά, όπως φάνηκε από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του ελληνικού χρέους και των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, ίσως και μήνες. «Ενώ η είδηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ήταν θετική, υπάρχουν, θεωρώ, στενά περιθώρια το ευρώ να στηρίξει το ράλι του αποκλειστικά σε αυτήν», λέει.

BLUEBAY ASSET MANAGEMENT: «Ενώ αυτή η συμφωνία απομακρύνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο για την Ελλάδα, προβλέπω ότι τα προβλήματα θα αναζωπυρωθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας διατηρείται –θα υπάρξουν πολλά περισσότερα να γραφτούν για την Ελλάδα, πολύ περισσότερη μεταβλητότητα», λέει ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Blubay Asset Management. Αναφορικά με την επαναγορά ελληνικού χρέους ο ίδιος προσθέτει: «Δεν είμαι σίγουρος αν η επαναγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστική ιδέα, κανονικά θα πρέπει να προσφερθεί ένα premium στους επενδυτές για να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία –οι τιμές στη δευτερογενή αγορά βρίσκονται ήδη κοντά στα εκτιμώμενα επίπεδα της επαναγοράς».



SLJ MACRO PARTNERS: «Το ερώτημα τώρα είναι αν οι Έλληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα σκληρά μέτρα», δήλωσε ο συνιδρυτής, Stephen Jen. «Αν δεν γίνει αυτό, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει ακόμα και αν το θέλει. Η προσοχή θα στραφεί πλέον στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις», προσθέτει.



UBS: Η βουβή αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος δείχνει μέχρι στιγμής πως η Ισπανία -και όχι η Ελλάδα- είναι στην πραγματικότητα η χώρα που προβληματίζει τους επενδυτές, λέει ο αναλυτής συναλλάγματος, Geoffry Yu.



MAREX SPECTRON: Το ελληνικό στόρι δεν έχει τελειώσει. «Το συμπέρασμα είναι πως το μακροπρόθεσμο λογιστικό κόλπο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Μη σκεφτείτε ούτε για ένα λεπτό πως είδαμε το τέλος της ελληνικής “ταινίας”. Διαβάστε τα σχόλια της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Christine Lagarde -δεν δείχνει να έχει πειστεί… ακόμη».



JEFFERIES BACHE: «Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν τεράστια έκπληξη», λέει ο επικεφαλής στρατηγικής forex, Jonathan Webb. «Έπρεπε να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις υπέρ του ΔΝΤ στο πλαίσιο της αξιοπιστίας του προγράμματος που πλαισιώνει τη δέσμευση του Ταμείου», λέει. «Η Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο το συμπληρωματικό σόου όσον αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης. Τα κυριότερα ζητήματα περιστρέφονται πολύ περισσότερο γύρω από την Ισπανία και την ανάπτυξη στον πυρήνα στην Ευρωζώνης».

CITIGROUP: Οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν πιθανότητα 60% αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα επόμενα 1 ή 2 χρόνια. Αν και η πιθανότητα εξόδου στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχει υποχωρήσει, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία «είναι πρόθυμες να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος επαρκώς ή να περιορίσουν την απαιτούμενη δημοσιονομική σύσφιξη (η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ανάγκη χρηματοδότησης) αρκετά, ώστε να αφήσουν στην ελληνική οικονομία χώρο να ανασάνει».

BARING ASSET MANAGEMENT: «Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας για την Ελλάδα… τα πράγματα μάλλον θα φουντώσουν τον επόμενο χρόνο» αναφέρει ο Dagmar Dvorak, διαχειριστής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος. «Τα (ελληνικά) νέα προσφέρουν μερική ανακούφιση αλλά δεν αλλάζουν σημαντικά το παιχνίδι. Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες γύρω από την αγορά ξένου συναλλάγματος… πιστεύω πως το ευρώ θα παραμείνει αδύναμο, κάτι που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα».



HSBC: «Ήταν σίγουρο πως η συμφωνία θα άρεσε στην αγορά, καθώς τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν αναβλήθηκε», σχολιάζει ο αναλυτής συναλλάγματος Daragh Maher. «Δεν νομίζω ότι κανείς αναμένει πως αυτό θα είναι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και δεν είναι καθόλου ανακουφιστική η σκέψη πως χρειάστηκε τόση βαβούρα για να πάρουμε αυτό που πήραμε».

SOCIETE GENERALE: Ο επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων Kit Juckes περιγράφει τη συμφωνία σαν ένα «παγκόσμιο ρεκόρ στις αλλαγές μπάλας». Μην περιμένετε ότι ο θετικός αντίκτυπος θα έχει διάρκεια, συμβουλεύει. «Το σημερινό κλίμα αισιοδοξίας σύντομα θα αντιστραφεί εκτός κι αν κάποιος παρουσιάσει ένα μαγικό φίλτρο ανάπτυξης».

BARCLAYS: Η Barclays από την πλευρά της επισημαίνει πως η χθεσινή συμφωνία περιλαμβάνει «κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά όπως έχει τώρα, «δεν θα είναι αρκετή για να μειώσει το χρέος σημαντικά και επομένως να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2020». Η τράπεζα τονίζει ότι είναι «έκπληκτη που δεν δεσμεύονται νέα κεφάλαια, ούτε ακόμη και για την ανακούφιση του χρέους». Προσθέτει δε ότι συνεχίζει να εκτιμά πως χωρίς ένα haircut τουλάχιστον 20% στα δάνεια του επίσημου τομέα και χωρίς νέα κεφάλαια για την υλοποίηση της επαναγοράς χρέους, το κρατικό χρέος θα παραμείνει για τα καλά υψηλότερα του ορίου του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.



RBC CAPITAL MARKETS: Τι θα γίνει με τις άλλες χώρες που έχουν λάβει πακέτο στήριξης, αναρωτιέται η τράπεζα. «Κατά την άποψή μας, η συμφωνία είναι σημαντική και θα βελτιώσει ουσιαστικά τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας», λέει. «Εγείρει, ωστόσο, αρκετά ερωτήματα, ένα από τα οποία είναι ποια θα είναι η θέση των άλλων οικονομιών που έλαβαν στήριξη (Πορτογαλία και Ιρλανδία) που θεωρητικά θα ήθελαν με τη σειρά τους να δουν τα επιτόκια των δανείων τους να μειώνονται –ένα θέμα που δεν αποκλείεται να ανακύψει τις προσεχείς εβδομάδες.



DEUTSCHE BANK: Οποιαδήποτε ρήγματα στις συνθήκες της συμφωνίας επαναγοράς χρέους της Ελλάδας δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη συμφωνία, αναφέρει ο οικονομολόγος, Mark Wall. «Θα εκπλαγούμε αν έχοντας φτάσει ως εδώ, το Eurogroup αρνηθεί την στήριξη στην Ελλάδα λόγω της χαμηλής συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου