ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟI: Ο ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Μοίρασε το

Σε προηγούμενη δημοσίευσή μου είχα αναφερθεί στη σημασία της απεμπλοκής των οικοδομικών συνεταιρισμών από τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, καθότι πρόκειται για εγχώριους επενδυτές οι οποίοι παραμένουν αδρανείς και θα μπορούσαν να κινήσουν σε μεγάλο βαθμό στην ανατροπή της υφεσιακής κατάστασης της οικονομίας μας.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων η Πολεοδομική Μελέτη εγκρίθηκε μετά το 1985, όπου ίσχυσε για πρώτη  φορά το Προεδρικό ∆ιάταγμα, μέχρι σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται 158 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι αποτελούν το 28,9% του συνόλου των οικοδομικών συνεταιρισμών που είναι καταγεγραμμένοι μέχρι σήμερα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κατανομή τους στο σύνολο των νομών.

Εγκεκριμένοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί πριν το 1985: Πρόκειται για τους παλαιούς  οικοδομικούς συνεταιρισμούς που έχουν εγκριθεί πριν το 1985, βάση παλαιότερων νομοθεσιών. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν 60 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η έκτασή τους είναι 18894 στρέμματα. Αποτελούν το 12,3% του συνόλου των οικοδομικών  συνεταιρισμών και το μεγαλύτερο ποσοστό τους (33 Ο.Σ. με έκταση 15223 στρεμ.) βρίσκεται στο νομό Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς είναι πολυκατοικίες δομημένες για να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές ανάγκες κύριας κατοικίας διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών.

Η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής. Υπάρχουν περίπου 550 καταγεγραμμένοι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Σε πρόσφατη καταγραφή τους μέσω συμπλήρωσης καταγραφικών δελτίων, κατατέθηκαν στοιχεία για συνολικά 195 Οικ. Συνεταιρισμούς μεταξύ των οποίων 81 στην Αττική και 114 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική υπάρχουν περίπου 220 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, των οποίων η πολεοδομική εξέλιξη έχει σταματήσει.

Για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και την Ιδιωτική Πολεοδόμηση εκτός Αττικής, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έχει 78 περιπτώσεις Οικ. Συν/σμών και Ιδιωτικών Πολεοδομήσεων, των οποίων οι προς πολεοδόμηση εκτάσεις περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένες περιοχές ΠΕΡΠΟ, 37 περιπτώσεις  Οικ. Συν/σμών και ιδιωτικών πολεοδομήσεων σε διάφορους νομούς οι οποίοι δεν μπορούν να προωθηθούν λόγω έλλειψης εγκεκριμένων περιοχών ΠΕΡΠΟ, στις περιοχές που εντοπίζονται οι εκτάσεις τους και 108 περίπου, παλαιούς Οικ. Συν/σμούς ,οι εκτάσεις των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές εκτάσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν, με τις κείμενες διατάξεις, να προωθήσουν την διαδικασία πολεοδόμησης τους.

Η ενεργοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών και η απεμπλοκή τους από τη γραφειοκρατία θα συνδράμει ουσιαστικά αφενός στη σταθεροποίηση της αγοράς των ακινήτων, του κλάδου της οικοδομής και της οικονομίας εν γένει και αφετέρου, το οικονομικό όφελος του Δημοσίου -έμμεσο και άμεσο- είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Γνωρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα ανωτέρω δεδομένα;

Ο Λευτέρης Αυγενάκης , είναι βουλευτής της Ν.Δ Νομού Ηρακλείου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου