ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι απαιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο πραγματικό τους ρόλο. Και εκμεταλλεύονται τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Οι απαιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο πραγματικό τους ρόλο. Και εκμεταλλεύονται τη δύσκολη κατάσταση της χώρας.

Η κρίση άφησε πολλές “πληγές” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλες εμφανείς, όπως η υψηλή ανεργία, το υψηλό χρέος, ο περιορισμός επενδύσεων και τα πολλά μη-εξυπηρετούμενα δάνεια. Και άλλες, λιγότερο ορατές, όπως το επενδυτικό χάσμα, ο κλονισμός στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών, θεσμών, εκπροσώπων, κρατών-μελών. Η επίλυσή τους δεν είναι εύκολη. Τα  κράτη-μέλη της Ε.Ε έχουν διαφορετικά συμφέροντα και άλλες προτεραιότητες. Δε γίνεται σωστή διαχείριση στα ζητήματα  που σχετίζονται με το προσφυγικό, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κρίση του ευρώ. 

Η μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης  οφείλει να προχωρήσει και να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο. Να κατακτήσει μία ηγετική θέση στην παγκόσμια οικονομία. Να ανοίξουν οι αγορές, παρά τις δυσκολίες και την πολυμορφία που χαρακτηρίζει την Ε.Ε. Η Ένωση, βασισμένη στην αλληλεγγύη της, πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πιο σημαντικό εταίρο στην παγκόσμια οικονομία. Έχει γίνει μία προσπάθεια για πιο σταθερή νομισματική ένωση. Έχει σημειωθεί πρόοδος για μία τραπεζική ένωση. Αλλά ακόμη αυτή η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί σημαντικά από το επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο  αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΊΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρουσίασαν ένα νέο πρόγραμμα. Σκοπός του να βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

Το κοινό αυτό εγχείρημα για τη στήριξη των ΜμΕ θα παρέχει την τόσο αναγκαία τεχνική βοήθεια προς τις ελληνικές ΜμΕ, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν περισσότερες επενδύσεις. Να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η νέα αυτή  συνεργασία  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)  στην Ελλάδα, θα δώσει την δυνατότητα σε  Έλληνες και διεθνείς εταίρους να μοιραστούν πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα να αναπτυχθούν.

Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις τοπικής ιδιοκτησίας με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι  50 εκατομμύρια ευρώ και αριθμό εργαζομένων μέχρι 250 άτομα. Σε στενή συνεργασία με την EBRD, μία επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσει τις ανάγκες της και τις ευκαιρίες ανάπτυξής της.

Το  πρόγραμμα παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης τόσο στους συμβούλους, όσο και στις επιχειρήσεις. Υποστηρίζει έτσι τον τρόπο την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση  των επιχειρήσεων.

Η ώρα των προκλήσεων  είναι μπροστά μας. Οφείλει η κυβέρνηση να τρέξει ταχύτερα και να μην αφήσει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά  προγράμματα.

Η εξειδίκευση  θα συνδράμει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου