ΝΕΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ανοησίες για τη διάλυση της ευρωζώνης ή ακόμη και της Eυρωπαϊκής Eνωσης αναδεικνύονται από προχθές με την ανακοίνωση του B. Πούτιν ότι σκοπεύει να ενεργοποιήσει ένα νέο σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης, της Ευρωασιατικής.

Στο πλαίσιο της νέας του καμπάνιας για επανεκλογή στην προεδρία της Ρωσίας ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι, αν εκλεγεί, θα αποτελέσει θέμα προτεραιότητας το να δημιουργήσει «μια μεγάλη οικονομική ένωση, η οποία είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε οικονομία». Συγκεκριμένα τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανασύσταση της Eνωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Θα ήταν αφελές να ξαναφτιάξουμε ή να αντιγράψουμε κάτι που απέτυχε στο παρελθόν, αλλά το θέμα των ημερών είναι να έχουμε στενές ολοκληρωμένες σχέσεις με τους γείτονές μας στη βάση των νέων αξιών και των αναγκών της πολιτικής και της οικονομίας». Η πρότασή του γίνεται σε ένα χρονικό σημείο αμέσως μετά αφού τέθηκε σε ισχύ (από πέρυσι) τελωνειακή ένωση ανάμεσα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, η οποία κατάργησε τους δασμούς και τους τελωνειακούς ελέγχους κατά μήκος των «εσωτερικών» συνόρων, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων σε μια ενιαία αγορά 165 εκατ. ανθρώπων. Στο όραμα αυτό γίνεται λόγος ακόμη και για την υιοθέτηση κοινού νομίσματος και τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των σχέσεων των μελών κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Eνωσης!

Ο χρονισμός της πρότασης δεν είναι τυχαίος. Αποβλέπει ταυτόχρονα στο να ανάψει το φιτίλι, αλλά και να ρίξει ένα δίχτυ ελπίδας προς τις χώρες που μέχρι τώρα έβλεπα δυτικά, προς την Ευρωπαϊκή Eνωση. Η πρόσφατη αναταραχή στην Ε.Ε. είναι βέβαιο πως κλονίζει τα οράματα πολλών κρατών στην περιοχή, που από τη μια θεωρούν ότι η «μοναξιά» βλάπτει οικονομικά, αλλά επίσης διαπιστώνουν πως οι Δυτικοευρωπαίοι γείτονες θα έχουν πρόβλημα διά μακρόν στο μέλλον. Eτσι το όραμα του Ρώσου πολιτικού είναι μακρόπνοο και πρακτικό. «Η Ευρασιατική Eνωση είναι ένα ανοιχτό project. Εμείς θα καλωσορίσουμε την έλευση νέων συνεταίρων». Δεν είναι μικρό ζήτημα να ξέρεις πως έχεις ένα λιμάνι να σε περιμένει.

Είναι αστείο να θεωρεί κανείς πως τα κράτη θα επανέλθουν σε απομονωτισμό, εθνικά σύνορα και τοπικά νομίσματα, τη στιγμή που αναγνωρίζεται έμπρακτα κάθε μέρα η ανάγκη ευρύτερων οικονομικών και άλλων συνασπισμών. Η NAFTA στη Βόρεια Αμερική ή η ASEAN στη Νοτιοανατολική Ασία και άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί κρατών ανά τον κόσμο δείχνουν αυτό ακριβώς: Πως τα κράτη επιθυμούν και μπορούν να συνασπίζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού όταν ο καθένας μόνος του αδυνατεί. Πέραν λοιπόν της πολιτικής αναγκαιότητας που γέννησε την Ευρωπαϊκή Eνωση υπάρχει πλέον ένας δρόμος που δεν γυρίζει πίσω. Δεν είναι οικονομικά ορθό κάθε 100 χιλιόμετρα να έχουμε δασμούς, τελωνεία και άλλο νόμισμα. Αυτά τα λέμε διότι πίσω απ’Α όλους όσοι επιχαίρουν για την κατάσταση στην ευρωζώνη βρίσκονται και αρκετοί που έχουν στοιχηματίσει (με παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα) πως το ευρώ δεν θα αντέξει πάνω από 15 χρόνια, οι οποίοι προφανώς τρίβουν τα χέρια τους και αναμένουν να δρέψουν τους καρπούς των «κόπων» τους. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, αλλά δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα ξαναγυρίσουμε πιο πίσω απ’Α όπου ξεκινήσαμε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου