Μας «δουλεύει» και ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο Δημήτρης Στεργίου σημειώνει ότι πλέον μας δουλεύει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε ως βιώσιμο το σημερινό δημόσιο χρέος των 332 δις. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, ενώ εκείνο των 231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ του 2009 είχε χαρακτηρισθεί  ως μη «βιώσιμο» για να έρθει η τρόικα να μας λεηλατήσει!! new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Στεργίου σημειώνει ότι πλέον μας δουλεύει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε ως βιώσιμο το σημερινό δημόσιο χρέος των 332 δις. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, ενώ εκείνο των 231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ του 2009 είχε χαρακτηρισθεί  ως μη …«βιώσιμο» για να έρθει η τρόικα να μας …λεηλατήσει!!


Μετά  την Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τώρα μας «δουλεύει» και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο επειδή τάχα οφείλεται σε μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια!

Δηλαδή, σήμερα, ύστερα από  βαθιά υπεροκταετή οικονομική κρίση, ύστερα  από τρία και βάλε Μνημόνια από … αντιμνημονιακές κυβερνήσεις, ύστερα από  «βαθύ» κούρεμα» συντάξεων και αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων, ύστερα από εφιαλτική ύφεση και ανεργία, ένα ελληνικό χρέος  332 το 2018 (εκτιμήσεις) δις. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ (εκτιμήσεις) είναι βιώσιμο, ενώ  ένα δημόσιο χρέος μόλις  231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ το 2019 δεν ήταν βιώσιμο και χρειάστηκε η «σωτήρια» επέμβαση της τρόικας, η οποία χορηγούσε αφειδώς  χρήματα στην Ελλάδα μέσω των περιβόητων Προγραμμάτων Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης (Μνημόνια) για να παίρνουν άνετα τις δόσεις των δανείων τους προς την Ελλάδα οι δανειστές!

Κι αφού λεηλατήθηκαν η ελληνική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ύστερα από επτά χρόνια η κυρία Λαγκάρντ  παραδέχθηκε ότι «χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο»!

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μας δουλεύει

Η διαπίστωση είναι καταθλιπτική και ας τα βλέπει τώρα ρόδινα ο κ. Ρέγκλινγκ. Οι Έλληνες μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, άνεργοι, φορολογούμενοι, φτωχοί, κοινωνικώς αποκλεισμένοι, εξουθενωμένα ελληνικά νοικοκυριά, θα εξακολουθούν να είναι δεσμώτες έως το 2059 στον «Καύκασο» του Μαξίμου και της Πλατείας Συντάγματος, τιμωρημένοι από κόμματα που αγιάζουν τα μέσα για τον σκοπό της  εξουσίας. Τα επίσημα στοιχεία είναι εκκωφαντικά και τα αποτελέσματα τραγικά, σε σημείο που, μετά την οικονομική κρίση, έχει κορυφωθεί και η κρίση θεσμών και  παιδείας,  που έχουν επισπεύσει το τέλος της Ιστορίας της Ελλάδος στο 2081!

Υπενθυμίζεται ότι  η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου  στην πρώτη Εισηγητική Έκθεση επί του Προϋπολογισμού του 2010 είχε χαρακτηρίσει αυτό το δημόσιο χρέος (231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ) ως «μεγάλη μακροοικονομική ανισορροπία», ως  «Τιτανικό», ως «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» κι άλλα τέτοια ηχηρά τρομολαγνικά που προκαλούσαν συνεχώς τους αδίστακτους «διεθνείς κερδοσκόπους» σε τέτοιο σημείο που έκαναν στην αρχή και τους δύσκολους!

Θέλετε να υπενθυμίσουμε κι ένα άλλο «παραμύθι» – δούλεμα; Μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής  στις 26 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος  Παπανδρέου μίλησε από τις Βρυξέλλες για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση για «κούρεμα» στην Ελλάδα (βεβαίως, βεβαίως)  κατά 50%.

«Μία καινούρια μέρα ξημερώνει σήμερα για την Ελλάδα. Η κατανομή του βάρους αυτού είναι σοβαρή δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του άχθους μεταφέρεται στις τράπεζες. Αυτό εξασφαλίζει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο 120% του ΑΕΠ και ότι η εικόνα που δίνεται στις αγορές είναι ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και το 2012 δεν θα έχει πλέον πρωτογενή ελλείμματα και θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι από το 2012 μειώνεται το βάρος των επιτοκίων και ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις..»

Δούλεμα, δούλεμα, δούλεμα, λοιπόν,  από όλους. Και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Υπομονή…

Πίνακας 1: Πανοραμική εικόναεξέλιξης του εφιαλτικού χρέους

2009

1ο Μνημόνιο

2ο Μνημόνιο

3ο Μνημόνιο

Μεγέθη

΄10

‘11

‘12

‘13

‘14

΄15

΄16

΄17

΄18

Χρέος (δις. ευρώ)

231

320

355

304

319

320

312

315

317

332

Χρέος (% ΑΕΠ)

128

148

170

157

175

179

177

181

179

180

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, Κρατικοί προϋπολογισμοί, Τράπεζα της Ελλάδος, Δημήτρης Στεργίου (Βιβλία)

Υπενθυμίζεται ότι  η κυβέρνησηου Γιώργου Παπανδρέου  στην πρώτη Εισηγητική Έκθεση επί του Προϋπολογισμού του 2010 είχε χαρακτηρίσει αυτό το δημόσιο χρέος (231 δις. ευρώ ή 128% του ΑΕΠ) ως «μεγάλη μακροοικονομική ανισορροπία», ως  «Τιτανικό», ως «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» κι άλλα τέτοια ηχηρά τρομολογνικά που προκαλούσαν συνεχώς τους αδίστακτους «διεθνείς κερδοσκόπους» σε τέτοιο σημείο που έκαναν στην αρχή και τους δύσκολους!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου