Κυριακόπουλος: Η χαμένη ευκαιρία του 1997 -2005

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εντόπισε και αναδεικνύει στα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα καταρρέει με βασικότερη την χαμένη ευκαιρία του 1997 - 2005. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εντόπισε και αναδεικνύει στα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα καταρρέει με βασικότερη την χαμένη ευκαιρία του 1997 – 2005.


Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνήθως είναι φειδωλός σε λόγια. Κυρίως σε εύκολες καταγγελίες. Αυτή τη φορά όμως, δεν μάσησε τα λόγια του. Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου “Αντιμέτωποι με το μέλλον” (Εκδόσεις Παπαζήση) που του έδωσε την ευκαιρία.

“Ο τίτλος του βιβλίου μας θέτει μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση” είπε ο κ. Κυριακόπουλος. “Η χώρα, πρόσθεσε, έχασε μια απίθανη ευκαιρία να γίνει παράδειγμα προς μίμηση την περίοδο 1997 – 2005. Τότε που τα κεφάλαια ήσαν φθηνά και υπεράφθονα. Κυκλοφορούσαν δε άνετα και στην χώρα. Αντ’ αυτού προτίμησε να εξυπηρετήσει το πελατειακό σύστημα. Αντί να παράγει εισόδημα προς διανομή, μοίραζε παραγωγικό χρήμα προς κατανάλωση…

Αντί να εξυγιάνουμε το ασφαλιστικό σύστημα το επιβαρύναμε με 135 δισ. Και το 2000 πετάξαμε στα σκουπίδα μια σημαντική μεταρρύθμιση του… Σήμερα λοιπόν τα ασφαλιστικό απορροφά το 24% του ΑΕΠ και η βιωσιμότητα του θα γίνεται όλο και πιο προβληματική λόγω της υψηλής ανεργίας και της φθίνουσας δημογραφίας”.

Κυριακόπουλος: Η χαμένη ευκαιρία

Αναφερόμενος επίσης στην σημερινή κυβερνητική πολιτική, ο κ. Κυριακόπουλος επεσήμανε με έμφαση ότι ρίχνει το βάρος στην υπερφορολόγηση των πολιτών και αφήνει στην άκρη τις επενδύσεις. Μόνο που, μόνο αυτές μπορούν να φέρουν δουλειές και εισοδήματα.

“Σε μια χώρα όπου 5 εργαζόμενοι στους 10 είναι απλήρωτοι τέσσερις μήνες. Η ανεργαία βρίσκεται στο 20%. Και αδήλωτη εργασία καλπάζει, η κυβέρνηση για ιδεολογικούς λόγους, και μόνον, ενδιαφέρεται να επιβαρύνει την εργασία. Να καταργήσει τις ενδοεπιχειρηματικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει αναπτυξιακές προσπάθειες και επενδυτικούς σχεδιασμούς. Πάει περίπατο έτσι και η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε μια εποχή όπου στην παγκόσμια οικονομία έρχονται τα πάνω, κάτω”.

Έτσι, με απλά λόγια ο κ. Κυριακόπουλος ιχνογράφησε μια κατάσταση που μόνον αισιοδοξία δεν εμπνέει για το μέλλον. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη νέα σύννεφα αβεβαιότητας κάνουν την εμφάνιση τους. Τόσο σε γεωπολιτικό, όσο και σε γεωοικονομικό επίπεδο. Αυτά τα σύννεφα εξάλλου είναι και το κύριο αντικείμενο του βιβλίου του Γιάννου Παπαντωνία στο οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο.

Κατά τα άλλα, τόσον ο συγγραφέας, όσον και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ συμφωνούν ότι Ελλάδα και Ευρώπη έχουν σοβαρά προβλήματα ηγεσίας από όποια πολλά άλλα που έπονται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου