Η Κέλλυ Κοντογεώργη διαβλέπει συμμαχία 9 για το κορωνο-ομόλογο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αυξήσει την πίεση στο Βερολίνο για μια αλλαγή στάσης. Ωστόσο, πολύ αναλυτές διαβλέπουν, πίσω από το κορωνο-ομόλογο κρύβεται μια νέα κρίση χρέους για την Ευρωζώνη, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.
Στην εποχή της πανδημίας του κορωνοιού, σύμφωνα με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες απειλείται ολόκληρη η ανθρωπότητα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αρνητικές επιπτώσεις του σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Προειδοποιούν ότι τα πρωτοφανή κοινωνικοοικονομικά μέτρα συνεπάγονται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλιστεί η παραγωγή βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Όπως π.χ. η ελεύθερη κυκλοφορία βασικών προμηθειών στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Συμμαχία των 9 για κορωνο-ομόλογο
Οκτώ ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλούν την Ε.Ε να δημιουργήσει κορωνο-ομόλογο. Το Corona -Bond θα διαθέσει σημαντικά κονδύλια στην υγειονομική κρίση, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλαν την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Με την πρωτοβουλία τους οι ηγέτες επιχειρούν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα. Ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενωμένη την υγειονομική κρίση, ενδυναμώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Και το σημαντικότερο. Θέλουν να εκπέμψουν ένα ισχυρό σήμα προς τους πολίτες ότι συνεργάζονται αποτελεσματικά. Με επιδίωξη της Ε.Ε να δοθεί μια ενιαία και πειστική απάντηση στο πρόβλημα των καιρών μας.
Ανάγκη για κορωνο-ομόλογο Corona-Bond
«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (…) προς όφελος όλων των κρατών μελών (…) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορωνοϊό», επισημαίνεται στην επιστολή με ημερομηνία της 25ης Μαρτίου.
Stop από την Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας μιλώντας στη Handelsblatt, έβαλε τέλος στις προσδοκίες για έκδοση ομολόγου. Ουσιαστικά, μέχρι στιγμής το Βερολίνο αρνείται την αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρών της Ε.Ε από την κρίση του κορωνοϊού.
Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα συμφωνήσει σε ένα “κορωνο-ομόλογο”; Το θέμα θα εξεταστεί στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών της ΕΕ. Μάλιστα ο Π. Αλτμάιερ ήδη δήλωσε πως “είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως “η συζήτηση για ευρω-ομόλογο είναι εικονική συζήτηση”.
Φόβος για νέα μνημόνια
Τα Corona – Bonds θα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους για τις οικονομίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Όμως αυτό που ανησυχεί τους Γερμανούς και τους άλλους βορειοευρωπαίους, είναι ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Γερμανία. Μια τέτοια εξέλιξη έχει μόνο μία ερμηνεία. Ότι το χρέος γίνεται κοινό για όλους. Που σημαίνει πως η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυηθεί και την αποπληρωμή των χρεών χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Τι είναι το Corona-Bond
Τα ομόλογα Corona Bonds είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που διαιρεί για ακόμη μία φορά την συνοχή των 27 χωρών της Ε.Ε. Η υπόθεση του κορωνο-ομολόγου έχει ελληνική ιστορία. Η ιδέα του κοινού ευρωομόλογου γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 2010, όταν και είχε προκύψει το ελληνικό ζήτημα. Και η διάσωση της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Η πρακτική εφαρμογής, γνωστή.
Ο επενδυτής ή το fund δανείζει για ένα συγκεκριμένο ποσό και για ορισμένο χρονικό διάστημα τον εκδότη του κορωνο-ομολόγου -σε αυτήν την περίπτωση σε όλες τις χώρες του ευρώ- με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο.