“ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Μοίρασε το

Με την αντίστροφη μέτρηση για την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα επιταχύνει το βηματισμό της και προετοιμάζεται πυρετωδώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται αυτοπεποίθηση για τις ελληνικές θέσεις αλλά και ανησυχία για την επιφυλακτικότητα πολλών κρατών – μελών επί του σχεδίου κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και απαιτείται δεξιοτεχνία και λεπτοί χειρισμοί», τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ενόψει της ευρωπαϊκής του περιοδείας την επόμενη εβδομάδα σε Βερολίνο και Ελσίνκι που -ως γνωστόν- επιμένουν σε σκληρές και άκαμπτες θέσεις.

Τα ποικίλα ανοιχτά μέτωπα σε εσωτερικό επίπεδο αλλά και οι έκτακτες καταστάσεις κρίσης που προκύπτουν, όπως η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε μετά τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας αλλά και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους που τελικά αποσύρθηκε, δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να ασχοληθεί απερίσπαστος -όπως θα επιθυμούσε- με το μείζον ζήτημα της ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους, ωστόσο το βλέμμα του είναι σταθερά στραμμένο στην ημερομηνία-ορόσημο του επόμενου μήνα και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους.

Η στρατηγική της Αθήνας

Με μεθοδικότητα το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαράξει μια στρατηγική «χαμηλών τόνων αλλά και συγκεκριμένων στοχεύσεων». Από τη μια πλευρά, βρίσκεται η αποσαφήνιση των στόχων που προτάσσονται ως πλέον σημαντικοί για την Αθήνα, χωρίς πάντως να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες. Από την άλλη, έχει αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στην επεξήγησή τους σε χώρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία) που δεν είναι διατεθειμένες να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να συναινέσουν στην αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων (που σε πολλά σημεία συμπίπτουν με τα αιτήματα του Νότου), αν οι όροι του αυστηρού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας δεν εγκριθούν με βάση τις αρχικές προτάσεις που κατέθεσε στις 4 Φεβρουαρίου ο γαλλογερμανικός άξονας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται άλλωστε και οι συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη και την Τετάρτη 22 και 23 του μήνα ο Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τη Φινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Πέμπτη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ενώ όπως αφήνεται να εννοηθεί από το περιβάλλον του, οι διμερείς επαφές και επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα συνεχιστούν.

Όντας από τις λιγοστές εκείνες χώρες που έχουν πει το μεγάλο «ναι» στο προτεινόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, με το επιχείρημα ότι «έχουμε ήδη αποφασίσει τα μέτρα που προτείνονται στο υπό διαμόρφωση κείμενο», η Ελλάδα θέτει τέσσερις επιδιώξεις προς υλοποίηση, ως αντάλλαγμα για τη συναινετική της στάση:

1. Την αύξηση των πόρων του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης στο πλαίσιο της λύσης-πακέτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους και την προστασία του ευρώ

2. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού με την παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου

3. Την ευελιξία παρέμβασης στις αγορές

4. Τη θέσπιση ευρωομολόγων

«Θέλουμε να επιτύχει η Σύνοδος Κορυφής», σημείωναν χαρακτηριστικά ανώτατες κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος διυπουργικής σύσκεψης στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Χάρη Παμπούκη, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιώργου Πεταλωτή, διευκρινίζοντας φειδωλά ότι «επιτυχία για τη χώρα μας είναι κατ’ αρχήν η δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης σε μόνιμη βάση».

Φόβοι για αδιέξοδο

Την ίδια ώρα, μετέφεραν κλίμα προβληματισμού για το αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετουσιώσει σε πράξη την προφορική της βούληση να προασπίσει «τα του οίκου της», λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις. Όπως εξηγούσαν, η αγωνία εκπορεύεται από τις σθεναρές αντιστάσεις που προβάλλει αξιοσημείωτος αριθμός χωρών (Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούργο) για διαφορετικές διατάξεις του σχεδίου.

«Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη, η εξεύρεση λύσης δε θεωρείται a priori δεδομένη», εκμυστηρεύεται υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας με θητεία στις Βρυξέλλες.

Πάντως, το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ναυάγιο η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου (πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά την έκτακτη Σύνοδο στην 11 του ίδιου μήνα) και άρα να δοθεί παράταση στις συζητήσεις μέχρι το καλοκαίρι τόσο για το Σύμφωνο Μέρκελ-Σαρκοζί όσο και για την «ανακούφιση» των χρεωμένων κρατών, θα ισοδυναμούσε με περιπέτειες για τη χώρα μας. Κι αυτό, διότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, θα καθυστερήσει και η απόφαση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συμπεριλαμβάνεται στους ελληνικούς στόχους και για την οποία «καίγεται» η κυβέρνηση. Επιπλέον, εγκυμονεί κίνδυνος νέων κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά.

Ενδεικτικός της σπουδαιότητας που αποδίδει το Μέγαρο ΜαΜε την αντίστροφη μέτρηση για την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα επιταχύνει το βηματισμό της και προετοιμάζεται πυρετωδώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται αυτοπεποίθηση για τις ελληνικές θέσεις αλλά και ανησυχία για την επιφυλακτικότητα πολλών κρατών – μελών επί του σχεδίου κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και απαιτείται δεξιοτεχνία και λεπτοί χειρισμοί», τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ενόψει της ευρωπαϊκής του περιοδείας την επόμενη εβδομάδα σε Βερολίνο και Ελσίνκι που -ως γνωστόν- επιμένουν σε σκληρές και άκαμπτες θέσεις.

«Η ώρα της Ευρώπης»

«Ιστορική διπλή μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είναι σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου οι πρωτοβουλίες δημιουργίας ενός ενιαίου κέντρου οικονομικού συντονισμού στην ευρωζώνη, που όπως εκτιμά «θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να κοιτάξει με αυτογνωσία τα προβλήματα, να αντιμετωπίσει ατέλειες και δυσκολίες, ιδιαίτερα της ευρωζώνης και του ευρώ και να ξεφύγει από λογικές επανεθνικοποίησης ή έντονου εθνικισμού και εσωστρέφειας, που τη δείχνουν και την κάνουν διαιρεμένη και κατακερματισμένη», ανέφερε την Πέμπτη μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, αν και παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθούν πολλές προσπάθειες και οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά την επικείμενη εαρινή Σύνοδο Κορυφής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου