“ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ” …ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΥΣ

Μοίρασε το

Άλλη μία εβδομάδα – βαρόμετρο είναι η επόμενη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ίδιο διάστημα ωστόσο θα κριθεί -εν πολλοίς- και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, καθώς την Πέμπτη εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Διπλές σκοτούρες ταλανίζουν και πάλι τον πρωθυπουργό στην εξαιρετικά επώδυνη και μέχρι στιγμής άκαρπη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για τη διάσωση της οικονομίας.

Ο πυρετός των διεργασιών για το “κούρεμα” του χρέους, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πραγματοποιηθεί χτυπάει “κόκκινο” κι ενώ σε εγχώριο επίπεδο η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα, την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία μοιάζει να βγαίνει εκτός ορίων, προιωνίζοντας απρόβλεπτες εξελίξεις.

Μέσα στο ρευστό και εύθραυστο αυτό τοπίο ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, ευελπιστώντας ότι η έκβαση των πραγμάτων θα είναι τέτοια που θα του επιτρέψει να επιβιώσει πολιτικά ο ίδιος και κατ’ επέκταση η Ελλάδα να μπορέσει να πάρει ορισμένες σημαντικές ανάσες, βγαίνοντας από τη δίνη του κυκλώνα στην οποία και βρίσκεται επί περίπου δύο χρόνια.

Μπαράζ επαφών

Με εντατικό ρυθμό εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες ο μαραθώνιος των διπλωματικών επαφών του πρωθυπουργού με αντικείμενο την ελάφρυνση του δυσβάσταχτου και δυσθεώρητου χρέους, διαπραγμάτευση που παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης.

Το ταξίδι στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις που είχε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα και έδωσαν δικαίωμα για συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως μετέφεραν μέλη της κυβερνητικής αποστολής.

Συνολικό σχέδιο και λεπτομέρειες δεν παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό, παρά μόνο τονίστηκε η ανάγκη της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, “τώρα που οι διαβουλεύσεις οδεύουν προς τελικό στάδιο”.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στο έπακρο, ζητώντας παράλληλα από την Ευρώπη να εκπληρώσει και τις δικές της υποχρεώσεις.

“Η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση να αποφασίσει μία πλήρη και μόνιμη λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη”, τόνισε με νόημα στις δηλώσεις που ακολούθησαν των συναντήσεων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πάντως και οι κατ’ ιδίαν επαφές με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να εκφράσει ξανά ανοιχτά τη στήριξή του προς την Αθήνα και ψάχνει τρόπο για να το πράξει, πριν τα καθοριστικά ραντεβού σε Βρυξέλλες την επόμενη Κυριακή και στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και συνεδριάζουν οι G20.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναζήτηση ημερομηνιών για συνάντηση του κ. Παπανδρέου ακόμη και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ή με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος ούτως ή άλλως όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα έρθει στη χώρα μας στις 5 Δεκεμβρίου.

Θρίλερ η ψηφοφορία

Αγωνία ως το παρά πέντε της καθοριστικής ψηφοφορίας της 20ης Οκτωβρίου προδιαγράφουν τα τεκταινόμενα στην “πράσινη” ΚΟ. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους των βουλευτών της συμπολίτευσης παραμένει βαριά κι ασήκωτη, γεγονός που λούζει με κρύο ιδρώτα τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι θα πρέπει να εξαντλήσουν τη δημιουργική τους φαντασία, ώστε να πείσουν για τη σπουδαιότητα ενός ακόμη “σωτήριου” νομοσχεδίου για την προοπτική της Ελλάδας. Το έργο τους προβλέπεται να είναι αρκετά δύσκολο, αφού η ένταση αντί να αποφορτίζεται, αναζωπυρώνεται και νέα ονόματα βουλευτών προστίθενται στη λίστα των επίφοβων για καταψήφιση σειράς άρθρων.

Τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία φέρουν ως σίγουρο το “όχι” της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στο άρθρο 37 για τις εργασιακές σχέσεις, εκτός αν υπάρξουν αξιομνημόνευτες αλλαγές, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην ίδια γραμμή, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τι θα πράξουν για το επίμαχο άρθρο, κινούνται και οι Δημήτρης Λιντζέρης, Οδυσσέας Βουδούρης, Άννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη, Κατερίνα Μπατζελή και Νίκος Σαλαγιάννης. Επιφυλάξεις για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν διατυπώσει οι Μίμης Ανδρουλάκης, Χρήστος Μαγκούφης, Μαρία Σκραφνάκη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Σοφία Γιαννακά, και Ανδρέας Μακρυπίδης.

Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των “σκεπτόμενων” μελών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει εφησυχασμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο μελετά σενάρια και εκδοχές για να αποφύγει διαρροές που θα φέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων διερευνάται η λήψη των ακόλουθων μέτρων: α) να ενταθεί τις προσεχείς τέσσερις ημέρες που απομένουν ως την ψηφοφορία το πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές για να εμπεδωθεί η σημασία της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, έστω και αν χρειαστεί να επαναληφθούν τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, β) να μετατραπεί η διαδικασία σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη λογική της απειλητικής προτροπής Βενιζέλου προς τους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση και γ) αν και ακούγεται μάλλον απίθανο μιας και η τρόικα έχει θέσει βέτο για τροποποιήσεις στο άρθρο 37, συζητείται αυτό να διατυπωθεί διαφορετικά, διατηρώντας όμως την ουσία των αλλαγών που επιφέρει στα εργασιακά.

Ως προς το αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, πηγές του Μαξίμου απαντούν με βεβαιότητα ότι “δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση”, στη βάση του επιχειρήματος ότι “σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου