Καμπανάκι ΣΕΒ: Επενδύσεις θέμα εθνικής επιβίωσης

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος παρακολούθησε από κοντά την έκκληση που έκανε ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ για επενδύσεις. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης να βρεθούν 100 δισ. ευρώ για την προσεχή πενταετία. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος παρακολούθησε από κοντά την έκκληση που έκανε ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ για επενδύσεις. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης να βρεθούν 100 δισ. ευρώ για την προσεχή πενταετία.


Το πρόβλημα είναι σοβαρό και κρίσιμο, για την επιβίωση της χώρας σε μια κομβική φάση της ιστορικής της πορείας. Χωρίς την ριζική και γρήγορη αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά όχι με ατμομηχανή την οικοδομή,η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα κοσμογονική τεκταινόμενα του 21ου αιώνα. Αυτή είναι μια σοβαρή διαπίστωση του βιομηχανικού κόσμου της χώρας, την ώρα που ως ποσοστό του ΑΕΠ μας,η μεταποίηση δεν συμμετέχει παραπάνω από σχεδόν 10%. Επίσης το 11% του ΑΕΠ αντιπροσωπεύουν και οι επενδύσεις στη χώρα μας, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ξεπερνά το 22% και κάτι.

Με αφετηρία λοιπόν τα δεδομένα αυτά καιωυπό την πίεση διεθνών παραγωγικών μετασχηματισμών, η Ελλάδα καλείται να προσελκύσει επενδύσεις,ωυπό συνθήκες μάλλον εχθρικές προς τους επενδυτές. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, με το μήνυμα ότι «προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις και ότι κάθε σοβαρή επένδυση πρέπει να είναι εθνικός στόχος» ο Προέδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, παραχώρησε  , συνέντευξη Τύπου για τις επενδύσεις, στην οποία παρέστησαν επισης και τοποθετήθηκαν τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων του ΣΕΒ, κκ. Λένα Κολιοπούλου (ΣΒΘΚΕ), Κλεομένης Μπάρλος (ΣΕΒΠΔΕ), Δημήτρης Μαθιός (ΣΒΑΠ), Αχιλλέας Νταβέλης (ΣΘΕΒ) και Νίκος Κουδούνης (ΣΒΣΕ).

100 δισ. για επενδύσεις ζητά ο Θεόδωρος Φέσσας του ΣΕΒ

Σε δηλώσεις στα M.Μ.Ε. ο κ. Φέσσας τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις επενδύσεις,ενώ περυσι είχε έλλειμμα και στο ύψος των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις το 2018 σε σχέση με το 2017 μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.Παρουσιαζεται ετσι υστέρηση έναντι της Ευρώπης,με αποτέλεσμα το χάσμα που μας χωρίζει από αυτήν να διεύρυνση Νετανιάχου εκ νέου..  «Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να προσελκυστούν σοβαρές επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία, οι οποίες δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προσφέρουν περιθώρια αύξησης των εξαγωγών και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας». είπε ο κ,Θοδ.Φεσσας.Επισημαινοντας όμως με νόημα ότι η οποιαδήποτε βιομηχανική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να στηρίζεται στην οικοδομη

Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με την  προεκλογική περίοδο και τις προεκλογικές παροχές ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «οι προεκλογικές παροχές και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην οικονομία».

Ο κ. Φέσσας τόνισε επίσης ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί θετική πορεία,  αλλά θα πρέπει να αποκλειστούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ πρέπει να αναθεωρηθεί στο 3% – 4%. Μπροστά μας έχουμε –τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ- ένα τριπλό επενδυτικό ανάχωμα. Πτώση επενδυτικής ανταγωνιστικότητας. Κάμψη επενδύσεων το 2018 κατά -1,8% του ΑΕΠ (περίπου €3δισ.). Και χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις σε σχέση με την ΕΕ. Γι’ αυτό,  ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, επισήμανε ότι «χρειάζονται άλματα, για την άρση πολλών ακόμα εμποδίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και εστίαση σε περιοχές που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση».  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φέσσας επέμεινε ότι  απαιτείται η ταχεία κάλυψη του επενδυτικού κενού ύψους €100δις εντός των επόμενων 5-6 ετών, με ετήσια επέκταση των επενδύσεων κατά 15%». 

Έκθεση για επενδυτική ανταγωνιστικότητα

Στην παρουσίαση της ειδικής έκθεσης του ΣΕΒ σχετικά με την επενδυτική ανταγωνιστικότητα, που έκανε ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Δ/ντής Τομέα Βιομηχανίας, Δικτυών και Υποδομών του ΣΕΒ, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι  καταγράφεται οπισθοδρόμηση ανταγωνιστικότητας (βάσει διεθνών δεικτών) και ότι από τις 67 προτάσεις επενδυτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΣΕΒ, οι 45 προτάσεις (όπου, οι 35 αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας) δεν παρουσιάζουν ουσιαστική πρόοδο, μόλις 18 έχουν μερική πρόοδο και μόνο 4 ουσιαστική πρόοδο, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε: Οριζόντια φορολογικά μέτρα. Άρση επενδυτικών αντικινήτρων με ευθυγράμμιση των φορολογικών πρακτικών στην ΕΕ. Αναμόρφωση των διαδικασιών ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου, Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Στις δικές τους τοποθετήσεις οι Πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων που συμμετείχαν, εξειδικεύοντας τα αναπτυξιακά ζητήματα, επισήμαναν τα εξής:

  • Ε. Κολιοπούλου: «Η Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα έχει σημαντικές ανάγκες σε υποδομές μεταφορών, αναβάθμιση του λιμανιού του Βόλου και του σιδηροδρομικού δικτύου».
  • Ν. Κουδούνης: «Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα είναι εξαιρετικά θετική. Τώρα απαιτείται ταχύτητα στην υλοποίηση αυτού εμβληματικού έργου για τη βιομηχανία της περιοχής».
  • Δ. Μαθιός: «Οι περιορισμοί χωροθέτησης και αδειοδότησης στην Αττική με βάση τα  επίπεδα όχλησης που έχουν ορισθεί το 1984, καθυστερούν επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας».
  • Κλ. Μπάρλος: «Το ανεπαρκές δίκτυο ενέργειας στην Πελοπόννησο & Δυτική Ελλάδα  καθυστερεί τη λειτουργία παραγωγικών επενδύσεων».
  • Αχ. Νταβέλης: «Η γραφειοκρατία ανατρέπει σημαντικές επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης στη Θεσσαλία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου