“Η Πολιτεία θα πρέπει να ψάχνει τους …τρελούς που θέλουν να επενδύουν στον τόπο και να τους επιβραβεύει, όχι να τους τιμωρεί”. Τη θέση αυτή ανέδειξε ο συνιδρυτής του new-Deal Παναγιώτης Μαυρίδης, παρουσιάζοντας τον κύκλο δημόσιων συζητήσεων με τίτλο “Ιστορίες Επενδυτικής Τρέλας” που εγκαινιάστηκε από το new-Deal, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης. Ο πρώτος κύκλος άνοιξε με τίτλο: “Διοίκηση Vs Επιχειρηματικότητα: Αναζητείται Ανάπτυξη”, σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο του Money Show.
Προσκεκλημένοι του new-Deal ως βασικοί ομιλητές ήταν ο Γιώργος Κρεμλής, Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ξανθή-Μαρία Σουσώνη, Διευθύντρια Παραγωγής της εταιρίας KAFSIS του Ομίλου Βασιλειάδη, ο Κωνσταντίνος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Το σχόλιο και τη σύνοψη έκανε ο Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος και συνιδρυτής του new-Deal Αλφόνσος Βιτάλης.
Ο Παναγιώτης Μαυρίδης σημείωσε πως Διοίκηση και Επιχειρήσεις πρέπει να πηγαίνουν στην ίδια κατεύθυνση και πως η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ιστορίες επιτυχίες και από “νέους ήρωες” επιτυχημένους Έλληνες που να γίνονται παράδειγμα και να εμπνέουν τη νέα γενιά.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων λόγω της βαριάς φορολογίας.
Την τεχνογνωσία του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής πολιτείας, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετέφερε ο Γιώργος Κρεμλής
Η Ξανθή – Μαρία Σουσώνη αφού παρουσίασε την ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία KAFSIS που ιδρύθηκε στην αρχή της κρίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων.
Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων υπονομεύτηκε από την αύξηση της φορολογίας που στην ουσία ακύρωσε τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Συνοψίζοντας ο Παντελής Σκλιάς σημείωσε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, στην ένταση γνώσης και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Των αρχικών εισηγήσεων ακολουθήσε συζήτηση με το κοινό, όπου οι ομιλητές απάντησαν στις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του κοινού.