Η SIEMENS ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Μοίρασε το

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Siemens, προκειμένου να κλείσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο οικονομικής-πολιτικής διαφθοράς της Μεταπολίτευσης.

Με τη συμφωνία, που προ τριημέρου ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και σύντομα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί, δίδεται αμνηστία στη Siemens. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει νέα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, αφού «αίρονται τα εμπόδια της συμμετοχής της σε δημόσιους διαγωνισμούς». Η εταιρεία, από την πλευρά της, που επιθυμεί να ξεχαστεί με κάθε τρόπο ο άκρως αρνητικός αντίκτυπος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο, τα προηγούμενα χρόνια, θέλει να κλείσει η υπόθεση, με μια «δημόσια συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό».

Μηδενικό τίμημα;

Ωστόσο, στο σημαντικότερο που είναι τα χρηματικά ποσά, τα οποία θα έπρεπε να καταβάλει η Siemens στην Ελλάδα ως πρόστιμα για τις παράνομες μεθοδεύσεις της, προκειμένου να «κερδίζει» μεγάλα δημόσια έργα, τα ερωτηματικά παραμένουν. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες, όπου διαπιστώθηκαν σκάνδαλά της, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η εταιρεία πλήρωσε βαρύτατο οικονομικό τίμημα. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συναίνεσαν στο μηδενικό τίμημα. Ενδιαφέρον είναι ότι τον Ιούλιο του 2011, όταν ο τότε διαπραγματευτής με τη Siemens, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ.Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στη Γερμανία, οι εκπρόσωποι της εταιρείας του είχαν πεί, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση, ότι «θα προσέφευγαν στο Πρωτοδικείο του Μονάχου διότι δεν αναγνωρίζουν υποχρέωση αποζημίωσης έναντι της Ελλάδας».

Σήμερα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, και υπονοεί ότι έγινε «έντιμος συμβιβασμός». Στη συμφωνία Ελλάδας-Siemens βέβαια, γίνεται λόγος για συμψηφισμό οφειλών του ελληνικού Δημοσίου με τα πρόστιμα που θα έπρεπε να καταβάλει η εταιρεία. Και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει κάτι η εταιρεία. Αξιον προσοχής είναι όμως, ότι αρχικώς η Ελλάδα ζητούσε 400-500 εκατομμύρια από τη Siemens, για να πέσει κατόπιν στα 250 και τώρα στα 170. Η γερμανική εταιρεία πρόσθεσε σε αυτά και άλλα 100 εκατομμύρια «επένδυση», καθώς και μια επένδυση που «εξετάζει», αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα να κάνει στην Ελλάδα, ύψους 60 εκ.ευρώ. Συνολικά δηλαδή, 330 εκ.ευρώ.

Οι γκρίζες ζώνες.

Στη συμφωνία όμως, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες». Για παράδειγμα, τα 100 εκ.ευρώ που παρουσιάζει η Siemens ότι θα κάνει «εντός του 2012 για να απασχολήσει περισσότερους από 600 εργαζομένους», δεν μοιάζει για νέα επένδυση. Αντίθετα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που θα πάρει φέτος, όπως τις ίδιες πήρε πέρυσι και πρόπερσι, από τη «μαμά» γερμανική εταιρεία. Πολύ περισσότερο, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι 600, αλλά 459. Εκτός αυτού στη συμφωνία αναφέρεται ότι «εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, άνω των 60 εκ.ευρώ, με 700 εργαζόμενους». Πουθενά δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για νέα επένδυση. Αντίθετα, κατά πληροφορίες πρόκειται για επιχειρηματικό σχέδιο που έχει η εταιρεία εδώ και δύο χρόνια και αφορά εργοστάσιο, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα. Ανήκει στον ευρύτερο, παγκόσμιο όμιλο Siemens και παράγει ψυγεία και κουζίνες. Αραγε, οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» της Siemens στην Ελλάδα, αφορούν κουζίνες;

Στη συμφωνία επίσης, αναφέρεται ότι διαγράφονται «80 εκ.ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων». Πράγματι, η Siemens έχει κάνει, για παράδειγμα, αγωγές για τα χρέη των νοσοκομείων, των οποίων ήταν σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Όμως, υπάρχει πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), όπου καταγράφονται «καραμπινάτες» περιπτώσεις σκανδαλώδους εύνοιας προς τη γερμανική εταιρεία, απλό το σάπιο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Μεταξύ των άλλων, προμήθειες όπου η Siemens είχε μικτό κέρδος 25%. Αραγε, τα υπερκέρδη της εταιρείας από τα Δημόσια έργα ύψους πολλών δίς.ευρώ, που έχει πάρει από το 1990 έως το 2007 σε όλους τους τομείς στη χώρα μας, «συμψηφίστηκαν» ή όχι; Το ίδιο ισχύει και για την περίφημη συμφωνία 8002, με την οποία έγινε αποκλειστικός προμηθευτής του ΟΤΕ, με το σκανδαλώδες ηλεκτρονικό σύστημα Ολυμπιακής Ασφάλειας (C4i), και με σειρά άλλων υποθέσεων που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Να σημειωθεί πάντως, ότι πολλές απαιτήσεις της Siemens έχουν παραγραφεί, αφού εδώ και πέντε χρόνια ουδείς τις διεκδίκησε.

Τέλος, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα παράσχει «90 εκ.ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού Δημοσίου». Και εδώ δεν διευκρινίζεται τι είδους «χρηματοδοτήσεις» θα είναι αυτές. Πρόκειται, όπως ακούγεται, για παροχή ποικίλων υπηρεσιών, αλλά και για παροχή συμβουλών προς την Ελλάδα για θέματα «διαφάνειας» (!) και επενδύσεων; Δηλαδή, για υπηρεσίες, των οποίων το κόστος μπορεί να γίνει ακορντεόν;

Πρόσωπο.

Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος θεωρείται ο κύριος διαπραγματευτής που έκλεισε τη συμφωνία με τη Siemens. Χαρακτηριζόταν πάντα ως «δεξί χέρι» του κ.Ευ.Βενιζέλου. Πρόσφατα τον τοποθέτησε αρμόδιο στον τομέα των Τυχερών Παιγνίων. Ανάμεσα στην πλειάδα θέσεων που κατέλαβε επί κυβέρνησης Σημίτη, όταν ο κ.Βενιζέλος ήταν υπουργός Πολιτισμού, ήταν και αυτή του επικεφαλής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2004, που είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις. Την εποχή εκείνη μάλιστα, εξαγγέλθηκε διαγωνισμός, που κέρδισε η Siemens και έγινε αντικείμενο έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Δεδομένου ότι μετείχε σε εταιρεία αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εκτιμάται ότι διέθετε στενές σχέσεις με το πανίσχυρο γερμανικό λόμπυ στη χώρα μας.

Πέντε χρόνια μετά τις πρώτες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για ποταμούς μιζών από τη γερμανική εταιρεία προς την Ελλάδα, αυτή η μείζων υπόθεση δεν έχει καν οδηγηθεί στα δικαστήρια, ενώ αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της, έχουν «αποδράσει» από τη χώρα και κάποιοι έχουν βρεί «καταφύγιο» στην έδρα της Siemens, τη Γερμανία. Πολύ περισσότερο, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι υποθέσεις των πολιτικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Ως γνωστόν, ο πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas, κ.Μ.Χριστοφοράκος, λίγο πρίν τις Ευρωεκλογές του 2009, «απέδρασε» στη Γερμανία, όπου βρίσκεται έως σήμερα. Το ίδιο έπραξε εκείνες τις ημέρες και το άλλο παλιό στέλεχος της εταιρείας, Χ.Καραβέλας, ο οποίος είναι άγνωστο που κινείται σήμερα. Στην Ελλάδα βρίσκονται δύο εκ των πρωταγωνιστών, ο Η.Γεωργίου και ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Π.Μαυρίδης. Σε μηδενικό σημείο βρίσκονται και οι υποθέσεις του πρώην «ταμεία» του ΠΑΣΟΚ, Θ.Τσουκάτου, και του Τ.Μαντέλη. Ο πρώτος είχε παραδεχθεί ότι πήρε χρήματα από τη Siemens για το ΠΑΣΟΚ, και ο άλλοτε υπουργός Μεταφορών αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι επίσης είχε πάρει «βοηθήματα για τις προεκλογικές εκστρατείες του».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου