Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Στον απόηχο του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, που ήλθε ως γεγονός να επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, θα ήθελα να καταγράψω ορισμένες σκέψεις μου, σχετικά με την διαφαινόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, προ πολλού δημοσιευθείσα – με τη μορφή προφανώς της έντεχνης διαρροής προς αξιολόγηση αντιδράσεων – και μηδέποτε διαψευσθείσα από υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη.

Η ανάγκη της είσπραξης εσόδων οδηγεί όπως φαίνεται στην, κατά την άποψή μου άφρονα, απόφαση της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης.

Ως «αντιστάθμισμα» μελετάται η μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης, ενέργεια που θα μειώσει τη τιμή του κατά 5 ή 6 λεπτά το λίτρο, κίνηση ωστόσο που δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την κατά τους επαϊοντες εκτίναξη της τιμής του στα 1,30 € ανά λίτρο, εν όψει και της συνήθους τα τελευταία χρόνια αύξηση της διεθνούς τιμής των καυσίμων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τα επιχειρήματα – που πάντα μέσω διαρροών και δημοσιογραφικών πληροφοριών – προβάλλονται από πλευράς της κυβέρνησης και των στελεχών της είναι πολλά και αξιοπρόσεκτα:

1. Με την κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα αποτραπεί η μετάταξη από τον χαμηλό 11% στον υψηλό 23% συντελεστή Φ.Π.Α. εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης που θα επιβαρύνουν τον ήδη βεβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

2. Την έκπτωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, απολαμβάνουν τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο και οι έχοντες και κατέχοντες, πράγμα που παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη .

3. Η ανάγκη για έσοδα είναι αδήριτη και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στις επιταγές του μνημονίου, διότι τα χρήματα της τρόϊκας «πολλοί εμίσησαν» πλην όμως ουδείς τα αποποιήθηκε .

4. Με την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. και την εξίσωση των τιμών πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης, εξαλείφεται το λαθρεμπόριο και η συνήθης λογική πολλών συμπαθών κατηγοριών συμπολιτών μας, που αγόραζαν μεν το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο Ε.Φ.Κ. αλλά το χρησιμοποιούσαν όχι για θέρμανση των κατοικιών τους αλλά για τις επαγγελματικές τους ανάγκες, ενώ πλείονες εξ αυτών, με παράλογες αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων, χρησιμοποιούσαν το «κόκκινο» πετρέλαιο ανάγκες αυτού του είδους ταυτό- χρονα δε λάμβαναν και επιστροφή Φ.Π.Α.

Ομολογώ πως τα επιχειρήματα είναι αρκετά και σοβαρά. Όμως αν τα εξετάσουμε το καθένα χωριστά, διαπιστώνουμε σοβαρές ελλείψεις:

Α. Η κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπορεί μεν να αποτρέψει την μετάταξη σωρείας προϊόντων στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α., πλην όμως θα επιφέρει μείζον πλήγμα στους ήδη πολλαπλά βεβαρυμένους και πληττόμενους από τον πληθωρισμό, την ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί βασικό αγαθό, ειδικά για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που το χειμώνα δεν έχουν το εύκρατο κλίμα της Αττικοβοιωτίας ή της Αχαϊας και πολύ περισσότερο της μαγευτικής και λεβεντογέννας Κρήτης που τόσο αγαπούμε εμείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Το επίπεδο της ζωής των πολιτών, που θα στερηθούν ένα πολύτιμο για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αγαθό, θα καταβαραθρωθεί.

Β. Πράγματι τον Ε.Φ.Κ. απολαμβάνουν τόσο τα χαμηλά εισοδήματα, όσο και οι έχοντες . Μήπως όμως το ίδιο δε συμβαίνει και με το Φ.Π.Α. που είναι φόρος κύκλου εργασιών ; Διευκρινίζεται με την ίδια ακριβώς λογική πως το χαμηλό Φ.Π.Α. τον απολαμβάνουν και οι χαμηλόμισθοι και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Γ. Πράγματι μόνον οι αιθεροβάμονες μπορούν να αμφισβητούν τις ευθύνες συγκεκριμένου κόμματος για τα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας, παράταξης που δεν διστάζει να συνάπτει «ανίερες» και λαϊκίστικες συμμαχίες με δυνάμεις που τοποθετούνται contra στο μνημόνιο (βλ. Ν.Δ.) . Όμως πιθανή κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. θα φέρει άραγε τα πολυπόθητα έσοδα που τόσο έχει ανάγκη το κράτος; Μήπως αντ’αυτού υπάρξει σημαντική υστέρηση με μείωση της κατανάλωσης, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και με τα άλλα υγρά καύσιμα οι τιμές των οποίων εκτοξεύθηκαν λόγω φορολογίας, δεδομένου ότι οι φόροι άγγιξαν σχεδόν τα 2/3 της τιμής τους;

Δ. Τι θα γίνει άραγε με τα φτωχά νοικοκυριά; Θα σώσει την κατάσταση η χορήγηση επιδόματος με τους συνήθεις – ράθυμους ρυθμούς του Δημοσίου και των δυσλευτουργούντων υπηρεσιών του, που ως επί το πλείστον αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τη συνήθη καθημερινότητα; Και ποια η τύχη χιλιάδων μικρομεσαίων που σήμερα τα φέρνουν δύσκολα, οι οποίοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων δεν θα δικαιούνται επιδόματος  Θα τους κάνουμε και αυτούς νεόπτωχους υποβαθμίζοντας και άλλο την ποιότητα της ζωής τους;

Ε. Το λαθρεμπόριο πράγματι εξαλείφεται με την κατάργηση του μειωμένου Ε.Φ.Κ. Πλην όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει το δόγμα «πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι»  Υπάρχουν άλλες λύσεις, έξυπνες, σύγχρονες και ψηφιακές, που μπορούν να αποτρέψουν σε βαθμό εξάλειψης τη λαθρεμπορία στο πετρέλαιο, όπως τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά συστήματα εισροών εκροών σε όλες τις εγκαταστάσεις εμπορίας και διανομής  πετρελαιοειδών, εν όψει άλλωστε του γεγονότος πως όλα τα καύσιμα «βγαίνουν» από τα διυλιστήρια άρα μπορούν με ευχέρεια και χρήση νέας τεχνολογίας να ελεγχθούν . Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση.

Δεν είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις μου θα εισακουσθούν. Παρά ταύτα απευθύνω έκκληση στη νέα Κυβέρνηση να το ξανασκεφθεί. Υπάρχει χρόνος και υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, που και τα έσοδα διασφαλίζουν και το συνεχώς πληττόμενο επίπεδο της διαβίωσης του μέσου Έλληνα διασφα- λίζουν, αποτρέποντας μία περαιτέρω με άγνωστες συνέπειες χειροτέρευσή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου