Η ρευστότητα ο μύθος και ο πρωθυπουργός

Ο Κώστας Χριστίδης αναδεικνύει τη σημασία που έχει η ρευστότητα στην οικονομία και ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν αυτή δεν υπάρχει. Δηλαδή, απώλεια εμπιστοσύνης, έλλειψη επενδύσεων, υπερφορολόγηση, κατασχέσεις και τελικά επιδόματα. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης αναδεικνύει τη σημασία που έχει η ρευστότητα στην οικονομία και ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν αυτή δεν υπάρχει. Δηλαδή, απώλεια εμπιστοσύνης, έλλειψη επενδύσεων, υπερφορολόγηση, κατασχέσεις και τελικά επιδόματα.


Ένας επιχειρηματίας φθάνει ένα πρωϊνό στο μοναδικό ξενοδοχείο μίας επαρχιακής κωμόπολης. Αφήνει στον ξενοδόχο ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ ως προκαταβολή για μία προβλεπόμενη διανυκτέρευση. Ευθύς μετά, ο ξενοδόχος δίνει το κατοστάρικο στον κρεοπώλη που προμήθευε το εστιατόριο του ξενοδοχείου με κρέατα. Του χρωστούσε 100 ευρώ. Ο κρεοπώλης με την σειρά του δίνει το κατοστάρικο σε κτηνοτρόφο της περιοχής από τον οποίο αγόραζε επί πιστώσει εμπορεύματα. Ο κτηνοτρόφος ακολούθως εξοφλεί την εξ 100 ευρώ οφειλή του προς μίαν ιερόδουλο λόγω παρασχεθεισών υπηρεσιών. Η τελευταία έρχεται στο ξενοδοχείο. Καταθέτει το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ που όφειλε λόγω χρήσεως δωματίου για την επαγγελματική της δραστηριότητα. Νωρίς το απόγευμα εμφανίζεται ο αρχικός πελάτης. Εξηγεί ότι τελείωσε τις δουλειές του νωρίτερα του προβλεπομένου. Ζητά πίσω το κατοστάρικο. Ο ξενοδόχος το επιστρέφει και ο επιχειρηματίας απέρχεται.

Η ρευστότητα και ο μύθος της

Τί δηλοί ο μύθος; Δείχνει την σημασία μίας μικρής, παροδικής έστω ένεσης ρευστότητας για την τακτοποίηση πολλών εκκρεμοτήτων. Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια συμβαίνει – με αυξανόμενη ένταση – ακριβώς το αντίθετο. Η πλήρης έλλειψη ρευστότητας, προκαλεί ασφυξία σε άτομα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συμβάλλει στην επενδυτική ξηρασία. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το γεγονός με τη σειρά του επιτείνει και το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις επί χάρτου και επί “μουσαμάδων” επιτυχίες (success stories) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης του εγχώριου και του διεθνούς αποταμιευτικού και επενδυτικού κοινού οδηγεί σε φυγή των καταθέσεων. Οδηγεί σε καχεξία του τραπεζικού συστήματος και, βεβαίως, σε ανυπαρξία νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Δεύτερος σοβαρότατος λόγος της έλλειψης ρευστότητας είναι η συνειδητή κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης. Ο λόγος; Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων σε ύψος πολύ μεγαλύτερο των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Ο σκοπός; Η εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων μέσω διορισμών στο δημόσιο. Η παροχή επιδομάτων σε στοχευμένες ομάδες και κρατικής ελεημοσύνης προς ελπιζόμενους ψηφοφόρους.

Οι κατασχέσεις και ο πρωθυπουργός τους

Η αφαίμαξη επιτυγχάνεται με την φοροκαταδίωξη της μεσαίας τάξης. Με την θύελλα των κατασχέσεων επί των τραπεζικών λογαριασμών. Με την κατάσχεση ακινήτων των οφειλετών του δημοσίου. Αυτό χαρίζει αδιαφιλονίκητα στον κ. Τσίπρα τον τίτλο του πρωθυπουργού των κατασχέσεων.

Ταυτοχρόνως το δημόσιο καθυστερεί την πληρωμή δικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές. Δικαιούμενους επιστροφής φόρων, νέων συντάξεων ή εφάπαξ. Και, βεβαίως, συμπιέζει εις το έπακρον το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μηδενίζοντας την όποια αναπτυξιακή επίδραση μπορεί να έχει αυτό.

Η μεταφορά της ρευστότητας στα ταμεία του δημοσίου σημαίνει λιγότερη αποδοτική χρήση των πόρων που πάντοτε σπανίζουν. Και, επομένως, συνεπάγεται καθήλωση της οικονομίας σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι πάντως σύμφωνη με την σοσιαλιστική λογική κατά την οποία εάν κάτι κινείται πρέπει να το φορολογήσεις βαριά. Εάν εξακολουθήσει να κινείται, να το “ρυθμίσεις” εξαντλητικά. Και αν παύσει να κινείται, να αρχίσεις να το επιδοτείς!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου