Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μοίρασε το

Πολλοί με ρωτούν αν η υπόσχεση για αλλαγή του περίπλοκου, ασταθούς και αναχρονιστικού φορολογικού συστήματος, υλοποιείται. Αν θα επιδιώξουμε άμεσα και θα επιτύχουμε σύντομα μια φορολογική δικαιοσύνη. Κι αν κάποτε και πότε θα απαλλαχτούμε από την πολυνομία και τη γραφειοκρατία.

Την απάντηση στο ερώτημα έδωσε ήδη ο Πρωθυπουργός. Συνεπώς, θα ήταν περιττό να πω κάτι περισσότερο, καθώς μου αρέσει να δίνω ακριβείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις και σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς έχει ακριβέστερη και πιο τεκμηριωμένη εικόνα από μένα.

Ωστόσο, η δική μου υποχρέωση ως θεσμικός εντολέας των συμπολιτών μου είναι να ακούω και να μεταφέρω τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους στα αρμόδια θεσμικά όργανα και το αντίστροφο. Άκουσα λοιπόν τις προάλλες τα παράπονα των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου στο Εμπορικό Επιμελητήριο, οι οποίοι επέκριναν το ποινολόγιο σε περιπτώσεις φορολογικών παρανομιών. Η αλήθεια είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις είχαν δίκιο. Δεν είναι δυνατό να μην μπορείς να διορθώσεις ένα λάθος ηλεκτρονικά και να χρεώνεσαι με πρόστιμο, ή αν δεν καταθέσεις μηδενικό ΦΠΑ να πρέπει να πληρώσεις 1.000€ πρόστιμο. Πληροφορούμαι ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε γνώση των όποιων δυσλειτουργιών και σύντομα προβεί στις δέουσες διορθώσεις.

Παρόλα αυτά όμως, τέτοιου είδους αβλεψίες δεν μπορούν να ακυρώνουν τη συνολική προσπάθεια, ούτε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επισυμβεί.

[quote text_size=”small”]

Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα τεράστια βήματα εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος που έχουν γίνει. Κάποτε στις εφορίες δεν υπήρχε τίποτα. Σήμερα όλες οι εφορίες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά, γίνονται διασταυρώσεις και ο εφοριακός έχει τη δυνατότητα να έχει την εικόνα του κάθε φορολογούμενο εύκολα και γρήγορα. Κι αυτό είναι κάτι που προάγει τη φορολογική δικαιοσύνη, καθώς δεν θα εντοπίζονται και φορολογούνται μόνο τα συνήθη υποζύγια, αλλά περισσότεροι που μέχρι πρότινος, εκμεταλλευόμενοι τα κενά του συστήματος, φοροδιαφεύγανε.

[/quote]

Μοιάζει λοιπόν σαν να περάσαμε αστραπιαία από την εποχή του λίθου στην εποχή των μηχανών. Και αυτή η αστραπιαία μεταβολή είναι λογικό να βρήκε ορισμένους συμπολίτες μας απροετοίμαστους και με ασθενική φορολογική συνείδηση. Όμως, όπως και να το κάνουμε οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, γιατί απλά έτσι πρέπει να γίνει. Και γίνεται!

Πιστεύω λοιπόν πως αργά ή γρήγορα η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πλήρως. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις και τις αναγκαίες διορθώσεις τα τρία φορολογικά νομοσχέδια που έχουν υποβληθεί και ψηφιστεί στη Βουλή θα συνιστούν τη φορολογική μεταρρύθμιση που όλοι ζητούμε, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Διότι σε πολιτικό θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε πως η υπέρμετρη και άνισα κατανεμημένη φορολογία δεν βοηθά την ανάπτυξη. Αλλά χωρίς ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης φορολογικών εσόδων, καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ανάλογος εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει και στο κράτος. Δεν χρειάζεται να πω εγώ ότι πρέπει να γίνουν τομές στη δομή του κρατικού μηχανισμού, να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου. Κάθε εχέφρων Έλληνας, πόσο μάλλον υπεύθυνος πολιτικός, θα το ήθελε. Διότι, πράγματι, δεν νοείται η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίζει ένα νόμο και να απαιτείται ένα έτος να εφαρμοστεί, όπως συνέβη στην περίπτωση της απουσίας διευκρινιστικών εγκυκλίων για τα βιβλία εσόδων-εξόδων των αγροτών, ή στην περίπτωση με τον τρόπο φορολόγησης της υπεραξίας των ακινήτων που έχει παραλύσει την ήδη παγωμένη αγορά ακινήτων, δημιουργώντας πλείστα κοινωνικά προβλήματα. Κάποια στιγμή, ελπίζω πολύ σύντομα, θα αποδίδονται ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν και το κράτος θα σέβεται τον πολίτη για να το σεβαστεί κι ο πολίτης με τη σειρά του.

Δίνεται μια μεγάλη μάχη, ώστε η πολυνομία και η γραφειοκρατία να μην αποτελούν εμπόδιο στη συναλλαγή του πολίτη με τον κρατικό μηχανισμό, με στόχο Πολιτεία και πολίτες να καταφέρουν επιτέλους να διαμορφώσουν ένα κράτος που θα είναι με τον πολίτη για τον πολίτη κι όχι απέναντι στον πολίτη. Και σε αυτή τη μάχη, Πολιτεία και πολίτες είναι και πρέπει να είναι στρατευμένοι στην ίδια πλευρά. Γιατί όλες οι μάχες, όπως της φορολογικής δικαιοσύνης, του λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους κοκ, κερδίζονται με τους πολίτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου