Η Ευρώπη έδωσε δανεικά αλλά όχι αγύριστα

Ο Τάσος Παπαδόπουλος θέτει ερωτήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, όταν ο κορωνοϊός θα περιοριστεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα θέλει την Ευρώπη να συμφωνεί σε ποσό στήριξης που αγγίζει το 1,6 τρισ. ευρώ. Πρόκειται όμως για δανεικά, αλλά όχι αγύριστα. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος θέτει ερωτήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, όταν ο κορωνοϊός θα περιοριστεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα θέλει την Ευρώπη να συμφωνεί σε ποσό στήριξης που αγγίζει το 1,6 τρισ. ευρώ. Πρόκειται όμως για δανεικά, αλλά όχι αγύριστα.


Στην ιστορία έχουν καταγραφεί 15 πανδημίες. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη από αυτές συνέβη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου το 430 π.Χ. Η ασθένεια πέρασε από τη Λιβύη, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, έφτασε στην Αθήνα. Στη συνέχεια διαπέρασε τα αθηναϊκά τείχη, τα οποία πολιορκούσαν οι Σπαρτιάτες. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πόλης των Αθηνών έχασαν τη ζωή τους. Από αυτή την πανδημία έχασε την ζωή του και ο Περικλής.

Μια σχετικά πρόσφατη, αλλά φονικότατη, ήταν η γρίπη των πτηνών το 1918 που οδήγησε 50 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Φαίνεται ότι προήλθε από την Κίνα και μεταδόθηκε από πτηνά στον άνθρωπο. Την ονομασία της «ισπανική γρίπη», την οφείλει στις δημοσιογραφικές αναφορές για την έξαρση της ασθένειας, στη Μαδρίτη.

Βλέπουμε κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία των ημερών μας. Δηλαδή με αυτή προ εκατό ετών που είχε αφετηρία της την Κίνα και μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω πτηνών.

Βεβαίως στα εκατό χρόνια που πέρασαν η ιατρική επιστήμη έχει κάνει θαύματα. Όμως αυτή η εξέλιξη της επιστήμης και παρά τις εκτεταμένες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν τούτοις στον τέταρτο μήνα που βρισκόμαστε, από την πρώτη μαζική ανάπτυξη της πανδημίας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να την δαμάσουν, είτε με κάποιο φάρμακο, είτε με ένα εμβόλιο.

Το πότε θα αρχίσει η επόμενη μέρα για τους πολίτες είναι ακόμη άγνωστο. Και όσοι επιχειρούν να το προσδιορίσουν, δεν έχουν στην πραγματικότητα καταφέρει να θωρακίσουν επαρκώς τους πληθυσμούς των χωρών τους.

Πέρα από τον άγνωστο Χ που αφορά την επόμενη μέρα, υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτηματικά στα οποία δεν υπάρχουν αξιόπιστες απαντήσεις.

Ερωτήματα πριν την επιστροφή στην κανονικότητα

Πολύ απλά με ποια διαδικασία θα επανέλθουν οι κοινωνίες στην κανονικότητα;

Ποια θα είναι αυτή η νέα κανονικότητα;

Θα κυκλοφορούμε ελεύθερα χωρίς φόβο ότι θα κολλήσουμε κάποιον διπλανό μας, όταν ακόμη και τα συσκευασμένα τρόφιμα, χρειάζονται προσεκτική απολύμανση;

Θα μπαίνουμε ελεύθερα στα αεροπλάνα, στα τρένα, στα πλοία και στα λεωφορεία; Ή θα φοβόμαστε να μετακινηθούμε και θα παραμείνουμε έγκλειστοι στα σπίτια μας από φόβο μήπως κολλήσουμε τον κορωνοϊό;

Και με αυτή την φοβική κατάσταση, πως θα κινηθεί το εμπόριο, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και τόσες άλλες δραστηριότητες που σήμερα έχουν παγώσει;

Η συμφωνία στο Eurogroup

Η ικανοποιητική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την εβδομάδα που διέρρευσε παρέχει πολλά εργαλεία για να στηθούν και πάλι οι πληγείσες οικονομίες. Συνολικά προσεγγίζουν το 1,6 τρισ. Είναι δάνεια με ιδιαίτερα χαμηλότοκο επιτόκιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα χρέη κάθε κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

Το ταμείο αλληλεγγύης το λεγόμενο κορωνοομόλογο, που ζήτησαν οι εννέα χώρες συνάντησε την σθεναρή αντίσταση Ολλανδίας, Αυστρίας, Φινλανδίας με ενορχηστρωτή τη Γερμανία. Νέο ζεστό χρήμα δεν φαίνεται να τυπώνεται. Η ΕΕ αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τον δρόμο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες θα έχουν υπέρμετρα πνιγεί  στα χρέη και ένας Θεός ξέρει πως θα τα αποπληρώσουν.

Βεβαίως αυτό που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Τρίτης και της Πέμπτης ήταν να αφήσουν τις χώρες που θα δανειοδοτηθούν, εκτός προγραμμάτων μνημονιακού τύπου. Το πόσο θα πιεστούν οι οικονομίες των χωρών του νότου, οι οποίες καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ τους, από τον τουρισμό είναι κάτι που μένει να δούμε στο προσεχές μέλλον.

Η Ελλάδα φιλοξένησε πέρσι 34 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες. Εισέπραξε 15 σχεδόν δισ. Πόσοι θα έρθουν άραγε φέτος με την παγκόσμια κοινότητα μουδιασμένη, από την επιδρομή του κορωνοϊού;

Πόσες δουλειές θα χαθούν; Και τι θα σημαίνει αυτό για τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα έσοδα τους; Το κράτος δεν έχει έσοδα από άλλους πόρους παρά μόνο από την άμεση και έμμεση φορολογία.

Δανεικά αλλά όχι αγύριστα

Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι κατά βάση δανεικά και όχι αγύριστα. Που θα φτάσει το χρέος Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας Γαλλίας;

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι βραχυπρόθεσμη. Το πρόβλημα των επιπτώσεων στην οικονομία και κατά προέκταση στην απασχόληση, δεν είναι για την ώρα ορατό, δια γυμνού οφθαλμού.

Κι όσοι υπολογίζουν έξοδο με βάση τους θερινούς μήνες λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… Η περίπτωση της Αυστραλίας που έχει έξι και πλέον χιλιάδες κρούσματα εν μέσω του καλοκαιριού, είναι ένα γεγονός. Που διαψεύδει τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

Σε ότι αφορά την χώρα μας η τιτάνια προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας της κοινότητας μπορεί εύκολα να ανατραπεί από κάποιες κατηγορίες πολιτών που δεν κατανοούν το πρόβλημα και τις υποχρεώσεις τους ως πολιτών. Η Νέα Σμύρνη στη Λάρισα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα…

ΥΓ. Κάποιος κύριος ονόματι Μπαρουφάκης, μας είπε με την σχετική έπαρση που τον διακρίνει, ότι έχει μόνιμη κατοικία την Αίγινα στην οποία άνετος και ωραίος πήγε αγνοώντας υποδείξεις του Λιμενικού για συμμόρφωση με τα μέτρα και απαγορεύσεις. Να υποθέσουμε ότι το σπίτι του με θεά την Ακρόπολη είναι ο εξοχικό του; Ο τύπος είναι για γέλια και για κλάματα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου