Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Μοίρασε το

Από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα δύο μόνον είναι οι τρόποι απόκτησης πλούτου: η παραγωγή και η αρπαγή. Η αρπαγή διακρίνεται σε παράνομη και σε νομιμοποιημένη (έννομη), διενεργείται δε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι εκ πρώτης όψεως νομίζεται. Περιλαμβάνει τον πόλεμο, την δουλεία, την φεουδαρχία, την ληστεία, τα μονοπώλια, την προσοδοθηρία κ.ά.

Όπως έχει παρατηρήσει ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα ο οξύς κοινωνικός ανατόμος Frederic Bastiat, όταν η αρπαγή καθίσταται τρόπος ζωής για ευρέα στρώματα του πληθυσμού, δημιουργείται σταδιακά μία έννομη τάξη που νομιμοποιεί την αρπαγή και ένας ηθικός κώδικας που την εξυμνεί. Βεβαίως η αρπαγή περικλείει εντός της και το μικρόβιο που τελικά την σκοτώνει. Σπάνια οι πολλοί λεηλατούν τους λίγους, γιατί στην περίπτωση αυτή οι τελευταίοι σύντομα θα περιορίζονταν πολύ σε αριθμό ώστε δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την απληστία των πρώτων. Έτσι η αρπαγή θα έπαυε να λειτουργεί ελλείψει των μέσων διατηρήσεώς της. Κατά κανόνα είναι οι λιγότεροι που καταπιέζουν τους περισσότερους.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η έννομη αρπαγή που συντελείται από το κράτος, το κάθε κράτος. Οι κυβερνήσεις και ολόκληρη η κρατική νομενκλατούρα εκμεταλλευόμενες την ύπαρξη των – σχετικώς ολίγων – δημοσίων αγαθών, με επιδεξιότητα, μεθοδικότητα και συσσωρευμένη εμπειρία προσθέτουν διαρκώς αγαθά και υπηρεσίες που δήθεν πρέπει και μπορεί να παράσχει το κράτος σε καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής, ενώ στην πραγματικότητα το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Οι δημόσιοι επιχειρηματίες (πολιτικοί, γραφειοκράτες, συνδικαλιστές) παίζοντας σε όλη την κλίμακα των ανθρώπινων αναγκών, προσφέρουν θέσεις εργασίας, εξασφάλιση για τα γηρατειά, «δωρεάν» παιδεία και υγεία, καθαρό περιβάλλον, υπηρεσίες μεταφοράς, φιέστες, ενίοτε συσσίτια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να επιθυμήσει κάποιος.

Στην πραγματικότητα, μία από τις πρώτες προτεραιότητες των δημόσιων επιχειρηματιών είναι ο αποκλεισμός του ανταγωνισμού, γι’ αυτό περιφρουρούν τον «δημόσιο χαρακτήρα» των υπηρεσιών που παρέχουν και εξοβελίζουν κάθε τι το ιδιωτικό. Η απάτη της δήθεν δωρεάν παροχής διαφόρων υπηρεσιών («αυταπάτη», θα έλεγε ο πρωθυπουργός μας) καθίσταται δυνατή με την χρηματοδότηsη του κρατικού Λεβιάθαν με διαρκώς αυξανόμενους άμεσους και έμμεσους φόρους και με αλόγιστο δανεισμό, το εξουθενωτικό βάρος των οποίων φέρει μέχρι και ο τελευταίος πολίτης.

Η αντιμετώπιση της έννομης αρπαγής συνίσταται στην ορθή ενημέρωση, σταδιακά, της κοινής γνώμης και την θέσπιση συνταγματικών περιορισμών δημοσιονομικής φύσεως.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου