Εξαγωγές και κατανάλωση με ορίζοντα το 2019

Ο δρ. Αντώνης Ζαϊρης περιγράφει ως ενθαρρυντικά ορισμένα μακροοικονομικά μεγέθη της χρονιάς που πέρασε. Σημειώνει ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να απενοχοποιηθεί η κατανάλωση. new deal

Μοίρασε το

Ο δρ. Αντώνης Ζαϊρης περιγράφει ως ενθαρρυντικά ορισμένα μακροοικονομικά μεγέθη της χρονιάς που πέρασε. Σημειώνει ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να απενοχοποιηθεί η κατανάλωση.


Στον απόηχο της κατάθεσης του προϋπολογισμού 2019 στη Βουλή αξίζει να αποτιμηθούν κάποια από τα μακροοικονομικά μεγέθη της χρονιάς που πέρασε. Με μικροσκοπικές ωστόσο επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Που οφείλεται η αύξηση του ΑΕΠ

Η ενθαρρυντική αύξηση εννεαμήνου 2018 (Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου) του ΑΕΠ κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 1,5% του 2017, για το ίδιο διάστημα, ανέκυψε εξαιτίας της ουσιαστικής συμβολής δύο δυναμικών παραμέτρων. Αφενός, του τουρισμού και της γενικότερης κινητικότητας που παρατηρείται. Και αφετέρου, της ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικού χαρακτήρα επιχειρήσεων.

Οι εξαγωγές εννεαμήνου 2018 εκτιμώνται με αύξηση +8,3%. Ενώ οι εισαγωγές κατά 3,1%.Ωστόσο τα πρωτεία της αρνητικής επίπτωσης στο ΑΕΠ κατέχουν οι επενδύσεις (-0,8 εκατοστιαία μονάδα). Η θετική επιπλέον επίπτωση των εξαγωγών στο ΑΕΠ κατά 1,6 εκατοστιαίες μονάδες και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες (με αντίστοιχη ωστόσο πτώση της δημόσιας κατανάλωσης -0,7 εκατοστιαίες μονάδες) επιδεικνύει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία.

Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Παρόλα αυτά η πολιτική εκτεταμένων και σε βάθος μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί! Αν επιθυμούμε ελάφρυνση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής με τις υψηλές υπεραποδόσεις του πλεονάσματος (+3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018) που κυριολεκτικά “στραγγαλίζει” τη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας και υπονομεύει τις προοπτικές στο μέλλον.

Τυχόν μέτρα επεκτατικής πολιτικής ανάπτυξης λόγω υπεραποδόσης πλεονάσματος θα ήταν λανθασμένη στην παρούσα φάση. Τώρα που το παραγωγικό αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας υστερεί.

Σταθεροποίηση δαπανών απενοχοποίηση της κατανάλωσης

Από την άλλη, η μείωση των πρωτογενών δαπανών ανέρχεται στο -2,2% (σε όρους ΑΕΠ 1,3%). Η δε, ετήσια μείωση του ελλείμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 0,5% του ΑΕΠ για το 2018. Και οι δυο καθιστούν απαραίτητη την σχεδίαση πολιτικών. Πολιτικών σταθεροποίησης των δαπανών για αποφυγή τυχόν αναταράξεων. Και αντισταθμιστικής πολιτικής, ενισχυτικές του αναπτυξιακού – παραγωγικού προτύπου. Έτσι ώστε να συγκρατηθεί το έλλειμμα δημοσίων επενδύσεων. Και να οριοθετηθούν ταυτόχρονα στρατηγικές παραγωγικών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Με ορίζοντα το 2019 είναι απαραίτητο όχι μόνο να αξιοποιηθούν τα πρώτα θετικά σημάδια της μακροοικονομίας. Αλλά και να επανασχεδιαστεί. Από τη μιά, το εξαγωγικό πρότυπο της χώρας. Και από την άλλη, να απενοχοποιηθεί η καταναλωτική δαπάνη με στροφή στην εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα μέσω της οποίας η κατανάλωση αποκτά ευεργετικά χαρακτηριστικά και συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη.     

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου