ΔΟΣΗ ΑΚΟΥΩ ΜΑ ΔΟΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ…ΟΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μοίρασε το

Δραματικές εξελίξεις, με απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες, φαίνεται να δρομολογούνται για την Ελλάδα, μέσα από το πάγωμα της πολυαναμενόμενης από την Κυβέρνηση δόσης , στο όνομα της οποίας ψηφίστηκε το πιο επώδυνο, σκληρό και ταυτόχρονα αναποτελεσματικό πακέτο μέτρων , που κατά πολλούς συνιστά «χαριστική βολή» για την οικονομία. Η επανεκλογή Ομπάμα στις Η.Π.Α και η πιθανότητα ενεργότερης εμπλοκής του στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης,  φαίνεται να οδηγεί την Γερμανία σε μια σκλήρυνση της στάσης της προκειμένου να ενισχύσει την θέση της , αλλά και να μην εκτεθεί η κ. Μέρκελ , αλλά και ο κ. Σόϊμπλε πρωτίστως στο εσωτερικό της χώρας καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται με την «αδιάλλακτη στάση» του Δ.Ν.Τ που δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει περεταίρω την «διάσωση» της Ελλάδας» , ζητώντας ουσιαστικά μια πολιτική συμφωνία για το όλο θέμα , ενώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρόμοιο προβληματισμό εκφράζει και η Παγκόσμια Τράπεζα (της οποίας επικεφαλής είναι Κινέζος). Αυτές ακριβώς οι «τάσεις» φαίνεται να διαπερνούν και την Τρόϊκα στο εσωτερικό της οποίας τα τελευταία 24ωρα κορυφώνεται μια σκληρή κόντρα  αναφορικά με την διαχείριση του Ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα μάλιστα με το Πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι των Βρυξελλών λένε ανοιχτά ότι «το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους». Το ΔΝΤ και η Κομισιόν φέρονται πλέον να παραδέχονται αμφότεροι ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί, αλλά διαφωνούν έντονα στο πόσο παραπάνω θα είναι. Το ΔΝΤ πιέζοντας για κούρεμα του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας το υπολογίζει έως και 20% παραπάνω από ό,τι η Κομισιόν, η οποία -σχεδόν αναγκαστικά δεδομένης της στάσης του Βερολίνου που απορρίπτει ακόμη και τη συζήτηση για νέο κούρεμα- εμφανίζεται πιο αισιόδοξη.

ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΔΟΣΗ

Πάντως τον καβγά αυτό τον πληρώνει πολύ ακριβά η Ελλάδα που παρά την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ με τα νέα επώδυνα μέτρα -σε κλίμα έκρυθμο και με την κοινωνική συνοχή να απειλείται πλέον σοβαρά- ούτε καν την ανάσα της άμεσης έγκρισης της δόσης δεν μπορεί να πάρει. Ενδεικτικό του ρήγματος που υπάρχει για το ζήτημα του χρέους εντός της τρόικας, είναι το πλήθος των άρθρων που φιλοξενούνται για το θέμα αυτό στο διεθνή Τύπο, φωτίζοντας την πραγματική αιτία καθυστέρησης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια μέχρι οι τιτάνες, ΔΝΤ και Κομισιόν, να τα βρουν μεταξύ τους πάντα θα εφευρίσκονται λόγοι από τους εταίρους για να καθυστερεί αυτή η δόση, αδιαφορώντας για την ασφυξία της Ελλάδας, που στο μεταξύ ψηφίζει πρωτοφανούς σκληρότητας μνημόνια βίαιης προσαρμογής, και προϋπολογισμούς δραματικών και καταφανώς άδικων περικοπών, υιοθετεί εργασιακούς νόμους που δεν εγκρίνει ούτε η ίδια η ΕΕ, και κυρίως προκαλεί επικίνδυνο ρήγμα στην κοινωνική συνοχή.Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί, αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση. Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους. «Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους», τόνισε ο αξιωματούχος.Άλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι «υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα» καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. «Όλοι συμφώνησαν ότι (το χρέος) θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω», πρόσθεσε.Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), λύση ωστόσο που απορρίπτει αναφανδόν το Βερολίνο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.Να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ τέθηκε, επειδή τότε το χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο ποσοστό αυτό και η οικονομία της χώρας αυτής αντεπεξερχόταν στην κρίση αλλά σήμερα δεν εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο παλαιότερα.

BLOOMBERG

Σύμφωνα με το Bloomberg , που επικαλείται Ευρωπαίο Αξιωματούχο, η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης μετατίθεται για   το τέλος Νοεμβρίου , με πιθανότερη ημερομηνία την 26η Νοεμβρίου, καθώς πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας. Όπως πρόσθεσε, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα που έχουν παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο.Οι υπουργοί θα περιμένουν την πλήρη έκθεση της τρόικας, επισημαίνει ο αξιωματούχος. Μια προκαταρκτική εκδοχή της έκθεσης θα είναι έτοιμη στις 12 Νοεμβρίου αλλά δεν θα μπορέσουν να λάβουν αποφάσεις από αυτή, πρόσθεσε.Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η 26η Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα συμφωνήσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης. Κατά το Bloomberg, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία για μη απόφαση στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. του Οκτωβρίου η Ελλάδα ευελπιστεί στην καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου αλλά και του ερχόμενου Φεβρουαρίου με τις οποίες το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 41 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πάντως , σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στο ελληνικό πολτικό σκηνικό θα είναι καταλυτικές , καθώς μετά και την ψηφοφορία για το νέο πακέτο μέτρων η Κυβέρνηση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
Ο ανασχηματισμός  θεωρείται δεδομένος και στην νέα Κυβέρνηση θα υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , που παρ΄όλη την εσωτερική του κρίση , θεωρείται ακόμα κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση της Κυβέρνησης. Στη συμφωνία μεταξύ των δανειστών για την διευθέτηση του Ελληνικού προβλήματος , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις , θα περιλαμβάνεται και κούρεμα του επίσιμου τομέα το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο οπότε και θα τεθεί εκ νέου η Ελλάδα σε κατάσταση επιλλεκτικής χρεοκοοπίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το μπαράζ πολιτικών αποφάσεων που θα ληφθούν για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα θα δρομολογήσουν και πολιτικές εξελίξεις το εσωτερικό της χώρας καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα αξιοπιστίας από τη διαφενόμενη  μη άμεση εκταμίευση της δόσης.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου