ΑΣ ΒΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο …έργο της ελληνικής κρίσης που παίζεται εδώ κι ενάμιση χρόνο στη διεθνή οικονομικό-πολιτική σκηνή. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ορατές και αθέατες πτυχές μιας υπόθεσης που εκτυλίσσεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Ελλήνων θεατών και κατά βάση του προκαλεί σύγχυση.

 

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εκτός από οικονομικά, γνωρίζει και την τέχνη της πολιτικής. Που σημαίνει πως ξέρει πως να εντοπίζει την ουσία και να την παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο στους πολίτες.

Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο Γιώργος Παπακωσταντίνου μίλησε, ως συνήθως, απλά. Απέφυγε τους αριθμούς και τις σύνθετες χρηματοπιστωτικές έννοιες. Άλλωστε, η εμπειρία του στο πόστο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος τον βοηθά εμφανώς να συγκροτεί ένα συνεκτικό πολιτικό λόγο.

Αφού λοιπόν ο περιέγραψε με μελανά χρώματα τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις, να απελευθερωθεί το δυναμικό της χώρας και να επανέλθει η ανάπτυξη “γιατί μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μπορεί να αρκέσει να ξαναβάλει τη χώρα στην πορεία που πρέπει να είναι” ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αυτονόητη προϋπόθεση της ανάπτυξης όλοι πλέον οι πολίτες γνωρίζουν. Πως δηλαδή “χρειάζεται ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις η ελληνική οικονομική, χρειάζεται να προσεγγίσουμε ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως και ελληνικές για να δημιουργηθεί πλούτος”.

Πράγματι, έτσι είναι! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς υπουργός Οικονομικών για να το ξέρει. Εκείνο που χρειάζεται να ξέρει ένας υπουργός Οικονομικών είναι τον τρόπο που θα προσεγγιστούν οι ξένες επιχειρήσεις και κυρίως τους ανθρώπους που θα το κάνουν. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, καθώς απ’ τα θεωρητικά λόγια περνάμε στην πράξη.

Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν σήμερα να κλείσουν deal και να φέρουν χρήμα και επενδύσεις στην Ελλάδα; Και κυρίως ποια πολιτική ηγεσία είναι αυτή που θα δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, ώστε να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις;

Ο Γιώργος Παπακωσταντίνου με τις γνώσεις στο LSE, τη θητεία του στην Κομισιόν και την εμπειρία στο υπουργείο Οικονομικών οφείλει να γνωρίζει και το που βρίσκονται οι επενδυτές και τι χρειάζονται, ώστε να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Δεδομένου λοιπόν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του εμπιστεύτηκε ένα τόσο νευραλγικό πόστο για να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του, ουδείς εμποδίζει τον υπουργό να υλοποιήσει στην πράξη όσο υποστηρίζει με λόγια. Αν μάλιστα χρειαστεί ένα διαφορετικό υπουργικό πόστο (πχ υπουργείο Επενδύσεων) για να εφαρμόσει την πολιτική που ως υπουργός Οικονομικών σχεδίασε, είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να μη του το αρνηθεί.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου