ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Μοίρασε το

του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ 

Μαύρη χρονιά το 2011 και για το Ασφαλιστικό. Ιδιαίτερα για εκείνους που είναι έτοιμοι… και σε εκείνους που ανησυχούν μήπως οι αλλαγές του 2011 τους προλάβουν και τους πιάσουν ψαλιδίζοντας τις αποδοχές που προσδοκούν να έχουν. Το πρώτο πράγμα που βάζει σε σκέψεις όσους είναι «με ώριμα δικαιώματα» είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Τη νέα χρονιά ξεκινά η μείωση στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ που αποδίδουν τα ελλειμματικά ταμεία με βάση τα όσα ορίζει το μνημόνιο ΙΙΙ, δηλαδή η τρίτη κατά σειρά επικαιροποίησή του.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να απεικονισθεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου. «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Οι αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αποτελούν τις εκκρεμότητες της χώρας απέναντι στις απαιτήσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Ως την άνοιξη του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί.

Το πρόβλημα στα Ταμεία

Αντιστοίχως, μέχρι τις αρχές του 2011 θα πρέπει και τα ταμεία κύριας ασφάλισης να ολοκληρώσουν τις αναλογιστικές μελέτες τους, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιμετωπίζουν το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων.

Από τις ανατροπές περισσότερο θίγονται οι γυναίκες, ενώ μικρή βελτίωση στο ύψος των συντάξεων θα έχουν όσοι βγουν με διαδοχική ασφάλιση.

Γενικότερα η «πρεμιέρα» του Ασφαλιστικού (Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, όπως είναι γνωστότερο) περιλαμβάνει:
αυτόματες αυξήσεις των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση,  μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, δραστικό περιορισμό των συνταξιοδοτούμενων με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και
επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Τα μοναδικά «αντισταθμιστικά», θα λέγαμε, οφέλη που θα ισχύουν είναι:
η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης (από 1/1/2011 θα μπορούν να τα αξιοποιούν οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες για να θεμελιώνουν γρηγορότερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και
η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης (και αναμονή μέχρι να συμπληρωθεί και η ηλικία).

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας από την Πρωτοχρονιά

Αυξάνονται από την 1/1/2011 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010).  Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στο Δημόσιο το 2013 και στα υπόλοιπα ταμεία το 2015.

Τα πλασματικά

Εγκαινιάζεται το νέο καθεστώς αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης (με εξαγορά ή όχι) έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011. Το ποσό για την εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας μειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.

Μειώσεις συντάξεων

Ξεκινά η μείωση των συντάξεων με το νέο τρόπο υπολογισμού για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015. Το μέτρο που πλήττει κυρίως τους ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία και στο πρώην ΤΕΒΕ θα φέρει μικρότερες μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του αλλά πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2011.

Διαδοχική ασφάλιση

Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές θα δίνουν λίγο υψηλότερες συντάξεις αλλά δεν εξαλείφουν την αδικία που υπάρχει για τους διαδοχικά ασφαλισμένους.

Επικουρικό

Δρομολογείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα είναι να εκπονηθούν έως την άνοιξη αναλογιστικές μελέτες και να «προσαρμοστούν» οι επικουρικές συντάξεις στις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων.

Αναλογιστικές

Η βιωσιμότητα των Ταμείων κύριας ασφάλισης μπαίνει στο μικροσκόπιο. Βασικές παράμετροι, όπως το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μπορούν να ανακαθορίζονται με βάση τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, τα ελλείμματα των ταμείων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασφαλισμένων.

Νεοπροσλαμβανόμενοι

Εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο από 1/1/2011.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου