ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Κάποιοι ισχυρίζονται πως για να λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας χρειάζονται μόλις 48 ώρες! Προφανώς, πρόκειται για υπερβολή η οποία ωστόσο εμπεριέχει μια απλή αλήθεια. Πως αν υπάρχει πολιτική βούληση πολλά απ’ τα προβλήματα της χώρας επιλύονται.

Παράδειγμα η απεμπλοκή “πράσινων” επενδύσεων ύψους 2 δισ.€ που για χρόνια έμεναν κλειστές στα συρτάρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Χρειάστηκε η παρέμβαση του Θεόδωρου Πάγκαλου για να αρχίσει η υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων. Προς ποια κατεύθυνση κινήθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να κινηθεί η διαδικασία ελάχιστοι γνωρίζουν. Όπως ελάχιστοι γνωρίζουν επακριβώς ποιο ήταν το πρόβλημα και δεν κινούνταν. Υπόθεση απλουστευτική. Έλλειψη πολιτικής βούλησης, αδράνεια, απραξία.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ουδέποτε υπήρξε αδρανής. Θορυβωδώς ή σιωπηλώς έκανε και κάνει τη δουλειά του, με τον τρόπο του, με το ιδιαίτερο, ιδιότυπο, στυλ του. Προ έντεκα μηνών ουδείς περίμενε ότι θα τοποθετηθεί σε ρόλο νούμερο 2 της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί σε στενό κύκλο έκπληκτων συνομιλητών του, πως “ξέρετε λίγα για τον Πάγκαλο”. Προφανώς, είναι έτσι. Επιβεβαιώθηκε και στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου. Πάνω που κάποιοι άρχισαν να ψιθυρίζουν διάφορα περί πολιτικής απομόνωσης του Αντιπροέδρου, ήρθε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να τον ορίσει συντονιστή της πλέον σημαντικότερης Επιτροπής που συστήθηκε ποτέ με αρμοδιότητα τις μεγάλες επενδύσεις.

Χωρίς πολλοί να καταλάβουν τα πως και τα γιατί, ο πληθωρικός πολιτικός βρέθηκε και πάλι να έχει τον πρώτο λόγο και το πάνω χέρι στο υπ’ αριθμό ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση: την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση ο Θεόδωρος Πάγκαλος έδωσε ένα σαφές στίγμα πως ο ρόλος του στο σύστημα διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, κάθε άλλο παρά διακοσμητικός είναι.

Πέραν όμως της δυνατότητας των πολιτικών προσώπων να δίνουν λύσεις που να επιτρέπουν την παραγωγή απτού και χειροπιαστού έργου, υπάρχει κι η πολιτική βούληση μιας ηγεσίας να διευθετεί τις κρατικές υποθέσεις κατά τρόπο που να προάγει την επιχειρηματικότητα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ έδειξε διάθεση να το πράξει. Η μείωση της φορολογίας στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων συνιστά πρωτοβουλία με αναπτυξιακό χαρακτήρα που έτυχε της θετικής αποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο. Συνδυάζοντάς την μάλιστα με την απόφαση της κυβέρνησης να περαιωθούν με τη μορφή κατεπείγοντος όλες οι φορολογικές εκκρεμότητες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (πέραν της εισπρακτικής λογικής που τη διαπνέει) συνιστούν ενδείξεις πως κάτι αρχίζει να κινείται στην πληγωμένη απ’ την ύφεση ελληνική οικονομία. Αν όχι με χρονοδιάγραμμα 48 ωρών, αλλά τουλάχιστον με χρονοδιάγραμμα ολίγων μηνών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου