ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ “ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

«Ήταν στραβό το κλίμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος», λένε στην κυβέρνηση στον απόηχο της περιοδείας του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ελσίνκι. Η έλλειψη γενναιοδωρίας εκ μέρους της Άγκελα Μέρκελ ακόμη και για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ επιτείνει την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του χρέους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει νέα καταστροφικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα οποία αναφέρονται ξανά ως και σε επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή!

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε και κλείνουμε τα αυτιά μας σε ευφάνταστα ενδεχόμενα», υπογραμμίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Η ελληνική πλευρά, έχοντας διαβλέψει την πρόθεση της Γερμανίας να διατηρηθεί αμετακίνητη στις άκαμπτες θέσεις της και προσμετρώντας ως επιβαρυντική την παράμετρο της ήττας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, δύο μόλις ημέρες πριν την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο, είχε φροντίσει να κατεβάσει χαμηλά τον πήχη έτσι ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένη.

Εξίσου μειωμένες ήταν οι προσδοκίες και στη συνάντηση που ακολούθησε με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, η οποία ανήκει στη σφαίρα επιρροής Γερμανίδας καγκελαρίου. Μάλιστα, η Μάρι Κιβινιέμι έδειξε να βρίσκεται σε πιο σκληρή γραμμή και από την κ. Μέρκελ δηλώνοντας πως «η κατάστασή της Ελλάδας παραμένει πολύ ευαίσθητη, οι περισσότερες επίπονες αλλαγές βρίσκονται ακόμα στο δρόμο και περιμένουμε ότι θα συνεχίσει με ακόμα πιο δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες».

Καθεστώς ομηρίας

Ειδικά το γεγονός της μη παροχής καμίας συγκεκριμένης δέσμευσης για το αίτημα της παράτασης στην εξόφληση του δανείου προς την τρόικα και της παραπομπής του θέματος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας λύσης-πακέτο, δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο για τον εξής λόγο: Από τη στιγμή που η επίμαχη ελληνική επιδίωξη εμπλέκεται με τα αποτελέσματα των αποφάσεων των Βρυξελλών του επόμενου μήνα, είναι πολύ πιθανή η μη υλοποίησή της, σε περίπτωση που ναυαγήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο ως γνωστόν προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας αλλά αρκετές χώρες αρνούνται να αποδεχτούν. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς άτυπης ομηρίας ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις των υποστηρικτών του Συμφώνου και των διαφωνούντων κρατών – μελών, παρά το ότι η ίδια έχει εκφραστεί με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ των προτάσεων του Βερολίνου με το επιχείρημα ότι «η χώρα μας ήδη εφαρμόζει όσο προτείνονται στο υπό διαμόρφωση σχέδιο».

Σχετικά με τα υπόλοιπα αιτήματα της Αθήνας όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η έκδοση ευρωομολόγων, η ικανοποίησή τους φαντάζει για την ώρα ακατόρθωτη. Εξάλλου, όπως αποκαλύπτεται στους Financial Times προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, η γερμανική Άνω Βουλή, αναμένεται στις 17 Μαρτίου να εγκρίνει απόφαση που θα καθορίζει αυστηρές «κόκκινες γραμμές» για το τι μπορεί να αποδεχθεί το Βερολίνο ως λύση για τη διάσωση της ευρωζώνης από μελλοντικές κρίσεις χρέους.

Βάσει της πρότασης που έχει συνταχθεί θα απορρίπτεται η θέσπιση ευρωομολόγων και η αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς και η δυνατότητα περιορισμού του χρέους υπερχρεωμένων χωρών μέσω ευρωπαϊκής δανειοδότησης με τη σαφή διατύπωση ότι «η ευρωζώνη δεν πρέπει να γίνει μια κοινότητα στην οποία τα χρέη μιας χώρας θα τα επωμίζονται οι άλλοι εταίροι».

Παρά τις προφανείς αντιξοότητες, στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι δε θα σταματήσουν τις προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη προς όφελος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ενιαίου νομίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου προγραμματίζει να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες το Παρίσι και το Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και να τους ενημερώσει για τις «καυτές» προτεραιότητες της ελληνικής ατζέντας. Παράλληλα, αναμένεται -κατά την πάγια τακτική του- να ενημερώσει αναλυτικά και τους υπουργούς (πέραν των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Πεταλωτή και Δρούτσα που τον συνόδευαν) για την περιοδεία του και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που πρόκειται να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πίσω στη δραχμή και «κούρεμα» ομολόγων!

Στα όρια της πρόκλησης έφτασαν -μετά από καιρό- την περασμένη εβδομάδα οι προβλέψεις και εισηγήσεις οικονομολόγων για την υπέρβαση της κρίσης στη χώρα μας.

Σε σχεδόν ταυτόσημο χρόνο με την αρνητική έκθεση της Bundesbank επί των ελληνικών θέσεων ενόψει Συνόδου Κορυφής, ο όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων, European Economic Advisory Group, υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν αρκεί και ότι η Ελλάδα μάλλον δε θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο διάσωσης το 2013. Ως συνέπεια ίσως χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ για να αποφευχθεί η μακροχρόνια στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε., το EEAG εισηγείται είτε επιστροφή στη δραχμή, είτε νέο γύρο σκληρών μέτρων λιτότητας και πιο συγκεκριμένα γενικευμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), Τόμας Μίροου προέβλεψε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να αντέξει δημόσιο χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ και για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πρέπει να υποχωρήσει στο 100%, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα υποστούν «κούρεμα» άνω του 30% στα ομόλογα που κατέχουν.

Ανησυχούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, το ρευστό κλίμα για την οικονομία, οι αστοχίες του μνημονίου και η αδυναμία εφαρμογής του από την κυβέρνηση μεγεθύνουν την αγωνία των συμπολιτευόμενων βουλευτών και συνάμα την αμφισβήτησή τους προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπως διεφάνη στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ που διεξήχθη την Τετάρτη στη Βουλή.

Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο που θορύβησε τους βουλευτές και σχολιάστηκε εκτεταμένα ήταν η απουσία σιγουριάς στα λόγια του υπουργού Οικονομικών, που συνήθως εμφανιζόταν με υπερβολική αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα για τις επιλογές του.

Εκείνο που φέρεται να τους είπε είναι ότι το μνημόνιο -αν και βρίσκεται σε κομβικό σημείο- μπορεί να υλοποιηθεί, συμπλήρωσε όμως ότι κανένας δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με ορισμένους καθοριστικούς τομείς όπως η ανάπτυξη. Εξίσου, αμφίβολος δήλωσε και για την έκβαση των διεργασιών στην Ευρώπη.

Ενδεικτική της αρνητικά φορτισμένης ατμόσφαιρας ήταν η παρατήρηση της έμπειρης, Βάσως Παπανδρέου προς τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «για πρώτη φορά δε σε βλέπω πολύ σίγουρο και ανησυχώ…».

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου