Απούσα η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα απουσιάζει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Κωνσταντίνος Ανδρεόπουλος ολοκλήρωσε τη θητεία του, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά τις οχλήσεις της Τράπεζας δεν έχει ακόμα ορίσει νέο εκπρόσωπο. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα απουσιάζει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Κωνσταντίνος Ανδρεόπουλος ολοκλήρωσε τη θητεία του, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά τις οχλήσεις της Τράπεζας δεν έχει ακόμα ορίσει νέο εκπρόσωπο.


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ένα σοβαρότατο επενδυτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην δε Ελλάδα χρηματοδοτεί τόσο μεγάλα έργα όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι έτσι ιδιαιτέρως σημαντική η εθνική εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Κάποτε εκεί, αντιπρόεδρος της υπήρξε ο Παναγιώτης Γεννηματάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 22 Ιουνίου 2018 έληξε η πενταετής θητεία του ΔΣ της τράπεζας. Τα μέλη του απηλλάγησαν των ευθυνών τους από το Συμβούλιο Διοικητών της ΕΤΕπ, το οποίο απαρτίζουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών. Παράλληλα δε, εγκρίθηκε και ο ισολογισμός της τράπεζας.

Χωρίς εκπρόσωπο η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ας σημειωθεί ότι κατά την πενταετία Ιούνιος 2013-Ιούνιος 2018 την θέση του Έλληνα μέλους του ΔΣ της ΕΤΕπ κατείχε ο Κωνσταντίνος Ανδρεόπουλος. Επίτιμος γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2008. Κατά γενική παραδοχή, η θητεία του Κωνσταντίνου Ανδρεόπουλου υπήρξε απόλυτα επιτυχής. Τόσο κατά την κρίση των αρμοδίων της τράπεζας. Όσο και κατά την αντίστοιχη των αρμοδίων ελληνικών αρχών και Ελλήνων πελατών.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τον Φεβρουάριο 2018 η αρμόδια υπηρεσία της ΕΤΕπ είχε καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών που είναι οι διοικητές της τράπεζας να προτείνουν το άτομο που θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του μέλους του ΔΣ της ΕΤΕπ για την περίοδο 2018-2023. Όλα τα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στην πρόσκληση αυτή …πλην Λακεδαιμονίων!

Έκτοτε η ΕΤΕπ έστειλε επανειλημμένα υπομνήσεις στον Έλληνα Διοικητή Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόσφατα δε και ο πρόεδρος Χόγιερ μίλησε μαζί του. Και ο Έλληνας υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ θα τακτοποιήσει το θέμα.

Επιλογή χωρίς κομματικά κριτήρια

Δυστυχώς, όμως, το θέμα ακόμα εκκρεμεί. Η Ελλάδα είναι απούσα από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας περιόδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου. Το δε επόμενο ΔΣ θα λάβει χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση για τον Έλληνα αντιπρόσωπο πρέπει να εγκριθεί από όλους τους Διοικητές (υπουργούς Οικονομικών) της ΕΤΕπ. Και η διαδικασία αυτή παίρνει χρόνο. Θα πρέπει λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος να στείλει την πρότασή του το συντομότερο δυνατόν ώστε να υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση στο ΔΣ στις 18/9. Από την άποψη δε αυτή, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει με ορθολογικά και όχι κομματικά κριτήρια. Διότι το νέο ΔΣ της ΕΤΕπ έχει σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει σε σχέση με το παρελθόν.

Υπάρχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΤΕπ λόγω Brexit. Υπάρχει η πρόταση κρατών μελών για αναθεώρηση της διακυβέρνησης της τράπεζας. Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση του αντικειμένου. Απαιτούν εμπειρία ως προς τους λειτουργικούς μηχανισμούς της τράπεζας και βεβαίως υπευθυνότητα.

Με άλλα λόγια, η εκπροσώπηση στην ΕΤΕπ δεν μπορεί να γίνει στην λογική «άντε να βάλουμε εκεί ένα δικό μας παιδί». Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό ο κ. Τσακαλώτος το γνωρίζει.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου