Απεξάρτηση από τον κρατισμό

Ο Κώστας Χριστίδης διαφωνεί με όλους όσοι υποστηρίζουν πως στη ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης είπαν περίπου τα ίδια πράγματα. Διότι ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για απεξάρτηση από τον κρατισμό, με κορυφαία την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και το Ασφαλιστικό των τριών πυλώνων. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης διαφωνεί με όλους όσοι υποστηρίζουν πως στη ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης είπαν περίπου τα ίδια πράγματα. Διότι ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για απεξάρτηση από τον κρατισμό, με κορυφαία την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και το Ασφαλιστικό των τριών πυλώνων.


Χαρακτηριστικός της ρηχότητας, αν όχι της σκοπιμότητας, πολλών συγκριτικών “αναλύσεων” των λόγων και των συνεντεύξεων Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είναι ο ισχυρισμός ότι “και οι δύο είπαν πάνω – κάτω τα ίδια πράγματα”. Ότι “προέβησαν σε παρεμφερείς εξαγγελίες”. Και ότι άλλωστε “δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού περιοριζόμαστε από τις δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές”. Το τελευταίο, βεβαίως, έρχεται σε αντίθεση με τα συριζαϊκά φληναφήματα περί “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”.

Είναι πλήρως εσφαλμένος ο ισχυρισμός αυτός. Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο του μονίμως διχαστικού λόγου του, προέβη σε συνηθισμένες σε προεκλογικές περιόδους αποσπασματικές εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων. Όψιμες, ανεπαρκείς και κατ’ αντιγραφή πολλών από όσα η ΝΔ έχει εξαγγείλει τα δύο τελευταία χρόνια.

Απεξάρτηση από τον κρατισμό

Αντιθέτως, ο λόγος του κ. Μητσοτάκη είχε έναν κεντρικό άξονα. Την σταδιακή απομάκρυνση της χώρας από τον κρατισμό. Στην Ελλάδα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, επικρατεί η αντίληψη ότι για όλα τα θέματα, από το τι θα διδάξει ο κάθε δάσκαλος και καθηγητής. Μέχρι την …ευτυχία και του τελευταίου πολίτη, υπεύθυνο είναι το κράτος. Το οποίο κράτος, είναι δήθεν σε θέση να επιλύει κατά τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο κάθε θέμα, αναλαμβάνοντας ολοένα περισσότερες αρμοδιότητες.

Το αποτέλεσμα είναι η δυσανάλογη διόγκωση του δημόσιου τομέα. Και η αντίστοιχη συρρίκνωση του ιδιωτικού. Η αύξηση της γραφειοκρατίας. Η επενδυτική καχεξία. Η αφαίμαξη των πολιτών μέσω υπερ-φορολόγησης. Και η δημιουργία μίας κοινωνίας παθητικών ατόμων, εξαρτημένων, από του λίκνου μέχρι του τάφου, από την θεία χάρη του κράτους.

ΕΝΦΙΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη οδηγούν σε αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Σε ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και ευθυνών από τις τοπικές κοινωνίες, ιδιωτικούς φορείς και άτομα. Εξαιρετικά σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εξαγγελία  περί  μεταφοράς εντός δύο ετών του (περιοριζόμενου κατά 30%) ΕΝΦΙΑ στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι οποίοι θα μπορούν να προσδιορίζουν το ύψος – και την χρήση – των εσόδων τους με μεγαλύτερη διαφάνεια και αποδοτικότητα. Και να λογοδοτούν στις τοπικές κοινωνίες, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες προηγμένες χώρες.

Ασφαλιστικό

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος σε τρεις πυλώνες. Τον κρατικό / αναδιανεμητικό, τον υποχρεωτικό / κεφαλαιοποιητικό με δυνατότητα επιλογής δημόσιου ή ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα και τον προαιρετικό, επίσης κεφαλαιοποιητικό και βασιζόμενο σε ιδιωτικούς φορείς.

Ομοίως, η εξαγγελία για λιγότερο συγκεντρωτισμό στην παιδεία και δημιουργία πιο αυτόνομων σχολείων. Και, βεβαίως, ιδιωτικών πανεπιστημίων. Καθώς επίσης και η δέσμη μελετημένων και συνεκτικών φορολογικών ελαφρύνσεων, που σε συνδυασμό με την καλλιέργεια φιλο-επιχειρηματικού κλίματος, την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας και την πολιτική σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη του στόχου ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 4%.

Έσχατο αλλά όχι ελάχιστο, ήταν καταλυτική η σύγκριση μεταξύ αφ’ ενός της αναξιοπιστίας και της συνθηματολογίας. Και αφ’ ετέρου της γνώσης των θεμάτων σε βάθος, του ορθολογισμού και της προσπάθειας ανεύρεσης ενωτικών – αντί διχαστικών – σημείων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου