Ανταγωνιστικότητα ανάχωμα στην ύφεση

Ο Κώστας Χριστίδης σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα είναι το ανάχωμα στην ύφεση που αναμένεται να φέρει ο κορωνοϊός. Για αυτό και τονίζει πως το μεταρρυθμιστικό στοίχημα πρέπει να κερδηθεί, ώστε δημόσιος τομέας και ιδιωτικός τομέας να συνυπάρξουν αρμονικά για την ανάπτυξη του τόπου. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα είναι το ανάχωμα στην ύφεση που αναμένεται να φέρει ο κορωνοϊός. Για αυτό και τονίζει πως το μεταρρυθμιστικό στοίχημα πρέπει να κερδηθεί, ώστε δημόσιος τομέας και ιδιωτικός τομέας να συνυπάρξουν αρμονικά για την ανάπτυξη του τόπου.


Η υγειονομική κρίση στην παρούσα φάση της δείχνει, ευτυχώς, να βρίσκεται σε αποδρομή. Έχει, βεβαίως, αφήσει βαριά τραύματα σε μία ήδη ευπαθή οικονομία. Η κυβέρνηση καταβάλλει σύντονες προσπάθειες. Επιδιώκει να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις. Είναι ένα έργο δύσκολο. Η χώρα, σε δυσανάλογο βαθμό, εξαρτάται από τον τουρισμό.

Χάρη στην πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι κραδασμοί εξ αυτής – και εφόσον δεν υπάρξει οξεία δεύτερη φάση – θα απορροφηθούν ευκολότερα σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Δεν θα προκύψει, πάντως, διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Εκτός και αν υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε σταθερή βάση.

Ανταγωνιστικότητα ανάχωμα στην ύφεση

Ανταγωνιστικότητα σημαίνει να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τους ομοίους σου. Εννοείται μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων που εφαρμόζονται με ομοιόμορφο τρόπο για όλους.

Η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της οικονομίας εξαρτάται από την αποδοτική λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Διαφορετικές, βεβαίως, είναι οι αρμοδιότητες του κάθε τομέα.

Ο δημόσιος τομέας δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο

Ο δημόσιος τομέας (οφείλει να) δημιουργεί το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον. Πως;

Με πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, σταθεροί εκλογικοί κύκλοι χωρίς μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

Νομισματική σταθερότητα. Ασπίδα μας, εν προκειμένω, είναι το ευρώ.

Περιστολή της γραφειοκρατίας. Με απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι ήδη ορατά τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών του Κυριάκου Πιερρακάκη και των συνεργατών του.

Ταχεία απονομή δικαιοσύνης. Δημιουργία υποδομών. Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και παιδείας (με ύπαρξη, πάντως, και εκτεταμένου δικτύου ιδιωτικών παρόχων). Στήριξη των αδυνάτων (κυρίως, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).

Ο ιδιωτικός τομέας αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο και δραστηριοποιείται

Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να δραστηριοποιηθεί με υψηλή ανταγωνιστικότητα για την παραγωγή πλούτου. Το αποτέλεσμα εξαρτάται, και πάλι, από πλήθος παραγόντων. Αυτοί πρέπει όλοι να λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Λογική φορολογία (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών).

Ύπαρξη καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού. Ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Ύπαρξη επαρκών κεφαλαίων με χαμηλά επιτόκια.

Ομαλές εργασιακές σχέσεις.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα. Σχηματικά αυτή μπορεί να αναπαρασταθεί με ένα φράγμα που συγκρατεί μεγάλες υδάτινες ποσότητες. Εάν υπάρχουν κάποιες τρύπες, το νερό θα περάσει με ορμή από αυτές. Θα πλημμυρίσει τους προστατευόμενους χώρους. Εάν κλείσουμε μερικές από αυτές και αφήσουμε άλλες, το νερό θα διέλθει από τις απομένουσες τρύπες. Και δεν θα αποφευχθούν, πάλι, οι πλημμύρες.

Το μεταρρυθμιστικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα ανωτέρω δείχνουν το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο που καλείται να επιτελέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τόσο στον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Όσο και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταγωνιστική λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Δεν θα αρκέσουν εξισορροπητικές ρυθμίσεις και μικροβελτιώσεις – τα λεγόμενα “μερεμέτια”. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις μεγάλης πνοής. Ριζικές τομές και αντιμετώπιση παθογενειών που έχουν παγιωθεί επί δεκαετίες.

Στο ασφαλιστικό, π.χ., ο Στέφανος Μάνος έχει προτείνει από ετών την παροχή σύνταξης 700 ευρώ μηνιαίως σε κάθε Έλληνα που συμπληρώνει το 67ο έτος. Θα παρέχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (με κόστος περί τα 15 δις ευρώ ετησίως). Την ίδια στιγμή όμως κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις απρόβλεπτες κρίσεις που προέκυψαν αλλά (και) χάρη στην εξαιρετική αντιμετώπιση τους, δημιούργησε πολύτιμο απόθεμα εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για την υλοποίηση μεγαλεπήβολου μεταρρυθμιστικού έργου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου