Στην επιφάνεια έρχονται και πάλι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αλλά και σιβυλλικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων.
Π.χ. ο «συνήθης ύποπτος» Θεόδωρος Πάγκαλος προκαλούν αναταράξεις στις αγορές και ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου που -για την ώρα- διαψεύδει και εισηγείται «σιωπητήριο».Πάντως, οι επίμαχες συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε παρασκηνιακό επίπεδο σε Αθήνα και Βρυξέλλες και είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γερμανικός δάκτυλος και αντιδράσεις
Η επανατροφοδότηση των φημών για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ήρθε αυτή τη φορά από το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επέτρεπε στη χώρα μας να εξαγοράσει το χρέος της μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση πιστώσεων του Ταμείου με ευνοϊκούς όρους και αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Στο ίδιο πνεύμα, δημοσίευμα του «Reuters» με επίκληση σε γερμανικές πηγές ανέφερε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να έχουν επίγνωση των επιπτώσεων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Επίσης, οι «Financial Times Deutschland» κάνουν λόγο για σχέδια μερικής διαγραφής χρέους υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος του χρέους τους μέσω του EFSF. Μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι η ιδέα βρέθηκε στο επίκεντρο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Στα παραπάνω γραφόμενα, Αθήνα, Βερολίνο αλλά και θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης αντέδρασαν έντονα διαψεύδοντας την ύπαρξη κάθε σχετικού σεναρίου περί «κουρέματος».
«Η Γερμανία δεν ετοιμάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουν.
Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέργκλινγκ μεταφέροντας την άποψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και επιπλέον ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο. «Οι μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητα της χώρας», κατέληξε ο κ. Ρέργκλινγκ.
Κακή ιδέα χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, επισημαίνοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει. Πιο εμφατικός στις δηλώσεις στάθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος μίλησε για «ανοησίες».
Τι λέει το ΥΠΟΙΚ
Από ελληνικής πλευράς, τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο Φίλιππος Σαχινίδης αρνήθηκαν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται ή προωθεί λύσεις που περιλαμβάνουν επιμήκυνση ή διαγραφή δημόσιων χρεών. Ανώτατες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας σημείωναν επιπροσθέτως ότι η κυβέρνηση προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στην πιστή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο, έχοντας την πεποίθηση για εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους περίπου 15 δις ευρώ, χωρίς προβλήματα.
Πάντως, παρά τις διαψεύσεις, το spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε τουλάχιστον κατά δέκα μονάδες βάσης, στη περιοχή των 870 μονάδων, αποδεικνύοντας το πόσο ευάλωτη και εκτεθειμένη παραμένει η ελληνική οικονομία σε διάφορα σενάρια, αληθινά ή μη.
Εκτός γραμμής ή κάτι γνωρίζει ο αντιπρόεδρος;
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει τα σύννεφα περί αναδιάρθρωσης που την έχουν περικυκλώσει, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «παραφιλολογία και σενάρια φαντασίας», ο Θεόδωρος Πάγκαλος για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή υποστηρίζοντας δημόσια ότι «η επιμήκυνση που συζητείται θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του χρέους και όχι μόνο τις υποχρεώσεις προς την τρόικα».
Η «αιρετική» αυτή διατύπωση υποχρέωσε εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου σε αποδοκιμασία των δηλώσεων του αντιπροέδρου, με τον πρωθυπουργό να μην κρύβει την ενόχλησή του και να τον καλεί -εμμέσως πλην σαφώς- «να είναι πιο προσεκτικός στο τι λέει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα δανειοδότησής μας».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάγκαλος πριν από ελάχιστους μήνες εξέφραζε και πάλι την παρόμοια «προσωπική» γνώμη ότι «τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται» και ότι «μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε»…
Διαβουλεύσεις σε προχωρημένο στάδιο
Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν πως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, καθώς και των χωρών που ταλαιπωρούνται από παρόμοια προβλήματα. Φυσικά, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές η λύση δε θα δοθεί άνευ ανταλλαγμάτων, τα οποία θα είναι εξαιρετικά επώδυνα και μόνιμου χαρακτήρα.
Ως αιτία ύπαρξης των διαβουλεύσεων αυτών επισημαίνουν το δυσθεώρητο χρέος της χώρας μας και την αδυναμία εξυπηρέτησής του εξαιτίας της ύφεσης που έχει τελματώσει την οικονομία και των αιματηρών περικοπών που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τους ήδη αρνητικούς δείκτες. Άλλωστε και το ΔΝΤ σε πρόσφατη μελέτη του προέβλεψε ότι το χρέος της Ελλάδας το 2014 ενδέχεται να αγγίξει το 192% του ΑΕΠ, καθιστώντας έτσι μονόδρομο την οδό της αναδιάρθρωσης…
Απέναντι σε αυτό το ρευστό και δυσμενές τοπίο και μέχρις ότου τα διάσπαρτα ως σήμερα κομμάτια του πάζλ λάβουν την τελική τους μορφή, ο Γιώργος Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει σαφή εντολή σε υπουργούς και στελέχη να κρατούν χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν τις δηλώσεις που μπορεί να παρερμηνευτούν, χειροτερεύοντας κι άλλο την κατάσταση.
Μοντέλο Ουρουγουάης
Το μοντέλο αναδιάρθρωσης που διερευνάται για τη χώρα μας βασίζεται στο αντίστοιχο σχέδιο που εφαρμόστηκε πριν από οχτώ χρόνια στην Ουρουγουάη. Σύμφωνα με αυτό, στην πρώτη φάση υλοποίησης θα επιμηκυνθούν τα ομόλογα που λήγει η προθεσμία αποπληρωμής τους και στη δεύτερη οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μερική αναστολή των οφειλομένων τους με αντάλλαγμα νέους διακανονισμούς και δεσμευτικές ρήτρες. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.