της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΑΛΙΟΥΣΗ
Στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που διεξήχθη στο Πεκίνο από 20-22 Μαΐου, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε κατά βάση από μια ομάδα 20 Ελληνίδων και υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Μέχρι εδώ καλά…
Με τη συμμετοχή πάνω από 1000 γυναικών επιχειρηματιών από 60 χώρες και κρίνοντας από το μέγεθος και την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, θα έλεγε κανείς πως η ελληνική συμμετοχή ήταν σχεδόν εντυπωσιακή, ακόμα και ενθαρρυντική για το μέλλον της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο σκοπός του μακρινού ταξιδιού ήταν η γνωριμία και η δημιουργία συνεργασιών με διευθυντικά στελέχη εταιρικών γιγάντων από όλο τον κόσμο. Συνεργασίες που θα φέρουν εισόδημα και επενδύσεις στην Ελλάδα που τόσο τις χρειάζεται. Σωστά;
Λάθος.
Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο του συνεδρίου, πέρα από το γεγονός της γυναικείας φύσης του – κι αυτό πάλι χωρίς να ισχύει στο σύνολο της. Χαρακτηριστικά, στην Κίνα ταξίδεψαν, μεταξύ άλλων, μια βιβλιοπώλης, μια οδοντίατρος και ένα παντρεμένο ζευγάρι με το γιο τους. Επίσης, οι περισσότερες δε γνώριζαν αγγλικά… Πόσο μάλλον κινέζικα…
Συνεπώς, την ώρα των εργασιών του συνεδρίου οι Ελληνίδες “σύνεδροι” γνώριζαν τις ομορφιές του μακρινού Πεκίνου ενώ φρόντιζαν να παρευρίσκονται στο Συνέδριο το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, δηλαδή για το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο…
Εξαίρεση αποτέλεσε μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έκανε πάνω από 100 επαφές με πολλές προοπτικές για εξέλιξη αποδοτικών συνεργασιών.
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον είναι πως όλα όσα χαρακτήριζαν την ελληνική αποστολή ίσχυαν και για εκείνη της Ισπανίας. Από τις 35 Ισπανίδες συνέδρους, μόλις 5-6 ταξίδεψαν στο Πεκίνο για το Συνέδριο. Οι υπόλοιπες μάλλον έβλεπαν τα αξιοθέατα μαζί με τις Ελληνίδες.