Έξοδος – μαϊμού στις αγορές, ένας πειρασμός

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αποκαλύπτει ότι η αντιδικία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ κάνει όλο και μεγαλύτερο τον πειρασμό να επιχειρηθεί μια έξοδος - μαϊμού στις αγορές, για να δείξει πόσο ελεύθερη είναι!! new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αποκαλύπτει ότι η αντιδικία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ κάνει όλο και μεγαλύτερο τον πειρασμό να επιχειρηθεί μια έξοδος – μαϊμού στις αγορές, για να δείξει πόσο ελεύθερη είναι!!


Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πληροφορήθηκε ότι οι αγορές δεν χορεύουν με νταούλια και ξόρκια. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συνειδητοποιήσει πώς λειτουργούν. Και αυτό είναι πρόβλημα. Επειδή όμως βλέπει ότι οι εκλογές χάνονται, δεν αποκλείεται μία ηρωϊκή έξοδος – μαϊμού στις αγορες με επιτόκιο πάνω από 4%. Γιατί;

Γιατί έξοδος – μαϊμού στις αγορές

Πρώτον, όπως έγραψε και ο Σεραφείμ Κωνσταντινίδης, οι κυβερνητικοί θέλουν να αποδείξουν ότι απέκτησαν ελευθερία. Άρα μπορούν να δανείζονται για να δίνουν λεφτά δανεικά στους φτωχούς. Ορισμένοι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι, ακόμα και αν το Δημόσιο εκδώσει δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο πάνω από 4%, δεν επιβαρύνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Σωστό ότι δεν επιβαρύνεται. Αλλά ούτε βελτιώνεται όπως αναμενόταν.

Τώρα όμως ο πειρασμός είναι μεγάλος. Να επιχειρήσουν μία έξοδο – μαϊμού στις αγορές – με υψηλό επιτόκιο σε δεκαετές ομόλογο ή με πενταετές ομόλογο που θα έχει χαμηλό επιτόκιο. “Να πανηγυρίσουμε ότι κερδίσαμε και να κάνουμε εκλογές”, λένε κάποιοι στον πρωθυπουργό. “Οι σανοφάγοι δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι η χώρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Όμως θα δουν ότι έχουμε τσαμπουκά”, λένε στον Αλέξη Τσίπρα κάποιοι αδίστακτοι καιροσκόποι. Δεν τους  καίγεται καρφί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκδώσει δεκαετές ομόλογο. Αδιαφορούν επίσης για το ότι η Ελλάδα γίνεται μη επενδύσιμη χώρα. Άντε τώρα να εξηγήσεις τέτοιες λεπτομέρειες σε ανθρώπους που ακούν την λέξη επένδυση και τραβούν κολτ.

Ρύθμιση οφειλών

Κατά τα λοιπά, όπως ήδη έχουμε αναφέρει από τις στήλες αυτές, ενόψει εκλογών στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δημιουργία νέου μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες για όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από την ρύθμιση των 120 δόσεων, που λειτουργεί στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η νέα ρύθμιση – για την οποία αναμένεται διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρά την λήξη του προγράμματος – θα είναι στα πρότυπα αυτής που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι να υπάρχουν και στην περίπτωση των οφειλών, κυρίως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενιαίοι κανόνες για όλους κατά τα πρότυπα της ασφάλισης.

Για τον λόγο αυτόν, τα σενάρια που έχουν ήδη καταρτίσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζονται στον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτός όμως εντάσσει όσους οι προηγούμενες δύο παρεμβάσεις αφήνουν εκτός. Κυρίως δε, όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

“Τόσον η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι διεξάγεται κάποιου είδους διαπραγμάτευση. Με στόχο πριν από το τέλος της χρονιάς να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για όσους μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί εκτός. Είτε γιατί δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Είτε γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά την διάρκεια μίας οικονομικής χρήσης. Ή ακόμα και γιατί δεν είχαν θετική καθαρή θέση στις δύο τελευταίες χρήσεις», έγραφε στην Καθημερινή η Ρούλα Σαλούρου.

Είναι δε προφανές, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι και οι ρυθμίσεις είναι μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού. Που ως εκ τούτου παραμένει ανοικτό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου