ΣΥΝΤΑΞΗ: 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ

Ο Τάσος Πετρόπουλος για δεύτερη φορά σε δέκα έξι μήνες, διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη θα απονέμεται γρήγορα. new deal Δημήτρης Στεργίου

Μοίρασε το

Δεν πιστεύω να πήρατε στα σοβαρά όσα δήλωσε πρόσφατος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Τάσος Πετρόπουλος για δεύτερη φορά σε δέκα έξι μήνες, διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη θα απονέμεται γρήγορα.

Όπως ανέφερε, εντός του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι απαιτούμενες τεχνικές διαδικασίες. Έτσι ώστε, οι πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για να τους χορηγείται προσωρινή σύνταξη. Επεσήμανε ακόμη ότι με τις δύο «νέες ευνοϊκές διατάξεις για τη σύνταξη χηρείας και την απονομή προσωρινών συντάξεων» που κατατέθηκαν στη Βουλή, υπό τη μορφή τροπολογιών αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΎΝΤΑΞΗ

Ειδικότερα για την τροπολογία που αφορά την προσωρινή σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε.

“Τώρα, “πάμε” σε έναν πλήρη υπολογισμό από το 2002 με τα στοιχεία που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα σε όλους σχεδόν τους φορείς, σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης θα απονέμεται η προσωρινή σύνταξη. Αυτό που θα δίνουμε είναι το 80% της σύνταξης και θα καλύψουμε έτσι μια μεγάλη ανάγκη που έχουν οι συμπολίτες μας”.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου του 2016, ο κ. Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μία σειρά προβλημάτων, τα οποία, όπως είπε, δεν επιτρέπουν ούτε ταχύτατη καταβολή συντάξεων, συγκριτικώς με το χρόνο τερματισμού του εργασιακού βίου, ούτε του εφάπαξ.

Απαιτούνται δύο μήνες βάσει του νόμου για την προσωρινή σύνταξη από τη στιγμή της αίτησης, σημείωσε. Η κύρια σύνταξη θα καταβάλλεται μέσα σε ένα μήνα, όταν ολοκληρωθεί το σύστημα.

Συμπλήρωσε δε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται «σε ταμειακό πρόβλημα. «Δυστυχώς το σύστημα που κληρονομήσαμε (σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων) δεν επιτρέπει ταχεία επεξεργασία στοιχείων και καταβολή συντάξεων», πρόσθεσε.

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΕΞΗ

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Αθανάσιος Μπακαλέξης, δήλωσε, υποσχόμενος χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

“Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες και οι προβλέψεις με τις οποίες έχει σχεδιαστεί o ΕΦΚΑ. Για να αισθανθούν οι πολίτες την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν. Αμέσως, μία πολύ – πολύ επιτακτική ανάγκη να βγουν οι 100.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, που εκεί έχει και δημοσιονομική επίπτωση για τη χώρα μας, διότι επιπλέον μπορούμε να διαθέσουμε 800 εκατομμύρια. Εκτός αυτού όμως παράλληλα θα τρέξει και ο νέος σχεδιασμός, οι νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβάλλονται, με στόχο τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες”.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ;

Είπαμε, να μην πάρουμε στα σοβαρά όλα αυτά που υπόσχονται. Άλλος ότι θα απονέμονται οι συντάξεις σε δύο μήνες και άλλος σε … τρεις μήνες!

Και λέγονται όλα αυτά, όταν ήδη από τον Μάρτιο του 2013 προωθήθηκε σχέδιο νόμου με το οποίο επιδιωκόταν, όπως τονιζόταν τότε. “Η εξάλειψη του φαινομένου να παραμένει ο δημόσιος υπάλληλος, που έχει καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση, χωρίς αποδοχές μέχρι να βγει η σύνταξή του”.

Στο σχέδιο αυτό που έγινε στη συνέχεια Νόμος υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο δημόσιος υπάλληλος θα λαμβάνει το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου. Ή του βαθμού που έφερε κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία. Ενώ, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Και τότε σε σχόλιό μας που αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου του 2013 τονίζαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σίγουρα δεν θα πήρατε στα σοβαρά όλα αυτά, ότι δηλαδή θα εφαρμοσθεί ποτέ αυτό το σχέδιο νόμου όταν ψηφισθεί από τη Βουλή και ότι θα λαμβάνει ο υπό συνταξιοδότηση δημόσιος υπάλληλος την παραπάνω προκαταβολή!»

ΤΑ ΣΤΡΙΒΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Έγραφα και γράφω και σήμερα όλα αυτά, διότι ηχούσαν και ηχούν στα αυτιά μου παρόμοιες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που έγιναν στο παρελθόν. Και διότι, ως συνήθως, στη χώρα μας οι ανέκαθεν διαχειριστές όλο τάζουν και υπόσχονται. Αλλά στο τέλος «στρίβουν», με την επίκληση διάφορων δικαιολογιών. Όπως εκείνη που «εφηύρε» τώρα ο κ. Πετρόπουλος «για σάπιους φάκελους στα υπόγεια των ασφαλιστικών ταμείων», οι οποίοι, μολονότι είναι τρία περίπου χρόνια στην εξουσία, εξακολουθούν να … «σαπίζουν»!

Έτσι, εξαιτίας των «σάπιων αυτών φακέλων», παραμένει άλυτο επί δεκαετίες ένα άλλο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό θέμα. Το οποίο μάλιστα αποτελεί σημαντική πρόκληση για κοροϊδία από την εκάστοτε κυβέρνηση.

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Θυμήθηκα, για παράδειγμα, ότι πριν από 18 χρόνια περίπου, στις 10 Φεβρουαρίου του 1999, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε δέκα μέτρα για τη βελτίωση, τάχα, των σχέσεων μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών ταμείων. Μεταξύ αυτών ήταν και η «διαβεβαίωση» ότι δεν… «θα περιμένουν χρόνια οι ασφαλισμένοι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του ταμείου, αλλά θα δοθεί προσωρινή σύνταξη σε πέντε μήνες»!

…ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, είχε κατεβάσει τους μήνες σε … έναν… για την έκδοση της σύνταξης. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου του 1999,δηλαδή πριν ακριβώς από 18 χρόνια, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι. “Θα χορηγείται η σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά”!

Λόγια, λόγια, λόγια… με ανταγωνισμό ψεύτικων διαβεβαιώσεων για ένα πρόβλημα που υπήρχε κι όταν τάχα «λεφτά υπήρχαν».

Και όταν η Ελλάδα είχε τάχα «ισχυρή οικονομία» και, φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει και κατά την περίοδο των ατέλειωτων Μνημονίων…

«Σαπίλα», όπως βλέπετε…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Δημήτρη Στεργίου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου