ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

πυρκαγιές Αρκάς Πρωθυπουργός Τσίπρας new deal οι ιδέες αλλάζουν την κοινωνία

Μοίρασε το

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πυρκαγιές θα υπάρχουν πάντοτε.

Όπως και θα ποικίλουν τα αίτια –ανθρώπινο λάθος, εμπρησμός (ατομικής ή ευρύτερα σχεδιασμένης ενέργειας) κολώνες ΔΕΗ, ανεύθυνοι καπνίζοντες ή εργασίες κ.ο.κ

Ουδεμία συστηματική διαχρονική αποτελεσματική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης έχει καταβληθεί. Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός, ανεπαρκές προσωπικό κατάσβεσης, παμπάλαια, ασυντήρητα αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Η χώρα αφήνεται στις ορέξεις του εχθρικού … Στρατηγού ανέμου, ο οποίος όπου, όπως κι αν φυσάει, πάντοτε κερδίζει.

Ικανοποιεί την αδηφάγο καταστρεπτική του μανία /όρεξη και, αν μας λυπηθεί, κοπάζει. Ή … συνεχίζει!…

ΠΥΡΚΑΓΙΈΣ Ή ΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ

Σε πολλές χώρες συμβαίνουν πυρκαγιές, πυρπολήσεις κ.α

Αυτό όμως δεν αποτελεί ούτε …ανακούφιση, ούτε προσφέρεται για εφησυχασμό ή αδιαφορία για λήψη απαιτούμενων μέτρων. Απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού, και συντήρηση των μηχανημάτων. Οι αντιπυρικές ζώνες, η αγορά τελευταίου τύπου μέσων κατάσβεσης, η περιφρούρηση των δασών, η τιμωρία εμπρηστών.

Ασφαλώς και δεν παραθεωρώ τον παράγοντα κόστος. Αλλά το κέρδος από την έγκαιρη και καταλυτική παρέμβαση είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο.

Δεν είναι μόνον το κάψιμο των περιουσιών, που κάπως – με αποζημιώσεις – μπορεί μερικώς να αντιμετωπιστεί. Είναι η ανυπολόγιστη, ανεκτίμητη οικολογική καταστροφή που επιφέρεται.

Όσο για την απώλεια αθώων ανθρώπων, ότι και να πούμε θα είναι λίγο!

Δεν έχουν προφανώς οι εκάστοτε αρμόδιοι εξουσιαστές αντιληφθεί την τεράστια σημασία του γεγονότος.

Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την αδιαφορία τους για το επαναλαμβανόμενο – κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια και ζαμάνια – εφιαλτικό φαινόμενο.

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΣ

Οι τραγικές αυτές φιγούρες του πολιτικαντισμού και της επικινδυνότητας προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: Όταν συμβαίνουν πυρκαγιές, οι αντιπολιτευόμενοι «αγανακτούν» και επιτίθενται λάβροι εναντίον των Συμπολιτευομένων.

Βέβαια οι τελευταίοι, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση έκαναν τα ίδια, κατηγορώντας τους τότε Κυβερνώντες.

Τώρα γιατί τους κακοφαίνεται; Γιατί μιλούν για προσπάθεια /σχέδιο να πέσει η Κυβέρνηση;

Θα προτείνω κάτι: Να δημοσιευθούν οι δηλώσεις των κομμάτων σε περιόδους πυρκαγιών τα τελευταία 40 χρόνια. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Της Συγκυβέρνησης της φταίνε τα ΜΜΕ, η Αντιπολίτευση και τα «ξένα και ντόπια» κέντρα αποσταθεροποίησης(;). Της Αντιπολίτευσης – εκτός των κυβερνητικών ολιγωριών, παραλείψεων, κλπ – της φταίει το ότι ο κος Πρωθυπουργός – (και όχι μόνον αυτός) απουσίαζε σε διακοπές και δεν … συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης (!).

Είναι σοβαροί; Τι θα προσέθετε – πρακτικά / ουσιαστικά – αν ήταν παρών; Απολύτως τίποτα. Εκτός από μια ακόμη τηλεοπτική παρουσία για το θεαθήναι και – εντυπωσιασμό, μέσω επίδειξης … ευαισθησίας (εξαιτίας προσωπικής παρουσίας).

ΥΓ Αντί να αποτελούν ακόμη και οι καταστροφές αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, καλό και χρήσιμο θα είναι να γίνει ένας σοβαρός, μακροχρόνιος σχεδιασμός. Πρόταση (για το οικονομικό σκέλος):

Ένα μέρος των χρημάτων που παρακρατείται για ΕΡΤ να διατεθεί για τον εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των μέσων κατάσβεσης και την πρόσληψη προσωπικού. (Αντί αμοιβών σε αχρείαστους, υπεράριθμους υπαλλήλους της ΕΡΤ).

Προσωπικά διαθέτω το μερίδιό μου. Εσείς; (Σ.Σ Από διακριτικότητα δεν ρωτώ και τους ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΥΣ).

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Δημ. Χρονόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου