ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΠΕ

Μοίρασε το

εξουσία είναι γλυκειά. Μοιάζει με το μέλι. Γι αυτό και αυτοί που την θέλουν κολλάνε πάνω της και άντε μετά να τους ξεκολλήσεις. Συνήθως δε, για να προχωρήσει κανείς προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κατέχει την τέχνη της πώλησης φυκιών για μεταξωτές κορδέλλες. Τάδε έφη Νικολό Μακιαβέλι και η Ιστορία συνεχώς τον δικαιώνει.

Στην ελληνική πραγματικότητα, λοιπόν, το ΚΕΠΕ κάποτε υπήρξε πόλος εξουσίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι, ελέω Κωνσταντίνου Καραμανλή, από αυτό ξεκίνησε στην ουσία ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου την πολιτική του διαδρομή στην Ελλάδα, πριν εξήντα περίπου χρόνια.

Όμως, τα τελευταία 25 χρόνια το ΚΕΠΕ ακολουθεί φθίνουσα πορεία και κανονικά θα έπρεπε να είχε κατεβάσει τα ρολλά του. Για τον απλό λόγο ότι δεν προσφέρει και πολλά πράγματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Κατά κανόνα δε, ήταν και έντονα πολιτικοποιημένο, με αποτέλεσμα κάποιες μελέτες του να χαρακτηρίζονται από κομματική μονομέρεια. Παρόλα αυτά, στο πλέγμα του πελατειακού μας συστήματος, το Κέντρο διατηρείται στην οδό Αμερικής 11 και οι εργαζόμενοι σε αυτό πληρώνονται καλά από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Επίσης, όπως λένε οι πληροφορίες μας, το ελληνικό κράτος καταβάλλει και 500.000 ευρώ τον χρόνο για το ενοίκιο των γραφείων, στα οποία είναι μάλλον σπάνια η παρουσία εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρει στο blog του ο συνάδελφος Χρήστος Κώνστας, «το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σήμερα είναι μία μικρή “γιάφκα” του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Άνθρωποι που στήριξαν την ακαδημαϊκή και πολιτική “καριέρα” του πρώην Υπουργού Γιάνη, σήμερα σιτίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να προσφέρουν οποιοδήποτε ουσιαστικό επιστημονικό έργο.

»Μέσα στα γραφεία του ΚΕΠΕ λειτουργεί και ένα άτυπο “ταξιδιωτικό γραφείο”(!) και αυτό είναι μάλλον θετικό, αφού ένα διευθυντικό στέλεχος που διαχειρίζεται τους “ανθρώπινους πόρους” του ΚΕΠΕ, τουλάχιστον αξιοποιεί παραγωγικά τον χρόνο και τις υποδομές του οργανισμού. Προς ίδιον όφελος φυσικά. Αρκετοί από τους “ερευνητές” του ΚΕΠΕ διαθέτουν πλαστά πτυχία αλλά ουδείς τα έχει ποτέ ελέγξει.

»Οι μέρες περνούν ευχάριστα με πολιτικές ίντριγκες και μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Ένα κορυφαίο στέλεχος, χωρίς σπουδές και περγαμηνές, εργάσθηκε κάποια στιγμή στις “δημόσιες σχέσεις” του Υπουργείου Οικονομικών (επί εποχής Βαρουφάκη φυσικά) και κατόπιν όταν “επέστρεψε” στο ΚΕΠΕ ασχολείται μόνον με τα “σοβαρά πολιτικά ζητήματα” του οργανισμού –δηλαδή, με εκπαραθυρώσεις ερευνητών.

»Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ ο ευκατάστατος αριστερός διανοούμενος Νίκος Θεοχαράκης, όταν δεν “εκπροσωπεί” την Ελλάδα σε κάποιο συνέδριο του εξωτερικού (όλα τα έξοδα πληρωμένα φυσικά), ασχολείται με την πραγματική του δουλειά, την αρμοδιότητα που τον ευχαριστεί και τον εκφράζει, στην διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής. Στην διοίκηση του ΚΕΠΕ συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ν. Φράγκος και κάποια στελέχη από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που είναι πάντα χρήσιμα ώστε να μην προκύπτουν δυσάρεστα ερωτήματα νομιμότητας των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΕ.

»Σε αυτό τον ευχάριστο, παραγωγικό και δημιουργικό οργανισμό, όποιος ασκεί κριτική δεν είναι αρεστός. Καλύτερα να απομακρύνεται. Τα κριτήρια προσλήψεων και απολύσεων είναι αμιγώς κομματικά χωρίς μανδύα νομιμότητας και αντικειμενικότητας. “Είτε είσαι μαζί μας και συμμετέχεις στο πάρτι είτε δεν είσαι και απομακρύνεσαι”».

Στο πλαίσιο αυτής της …υπερδημοκρατικής και ιδιαίτερα …διαφανούς ατμόσφαιρας, η «υπερπροοδευτική» ηγεσία του Κέντρου επανέφερε στο προσκήνιο και το «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων». Έτσι, ένα στέλεχος του ΚΕΠΕ πιέζεται να το εγκαταλείψει επειδή διατηρεί φιλικό δεσμό με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη της ΝΔ. Ένα άλλο σοβαρό …παράπτωμα του ερευνητή αυτού είναι ότι συνεργάζεται με διεθνούς φήμης Έλληνες καθηγητές από το εξωτερικό. Οι καθηγητές αυτοί διατύπωσαν δημόσια την αντίθεσή τους στους χειρισμούς του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Βαρουφάκη, κατά την πολυσυζητημένη διαπραγματευτική περίοδο με τους θεσμούς στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ας θυμίσουμε ότι δεξί χέρι του υπουργού στις διαπραγματεύσεις αυτές υπήρξε ο νυν πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ. Ν.Θεοχαράκης.

Η δε διαδικασία εκπαραθύρωσης των μη «σωστών» ερευνητών, είναι συνοπτική και απλή. Αρχικά βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα μέσα στο ΚΕΠΕ που θα κάνουν την δουλειά. Εν προκειμένω, ας σημειωθεί ότι ένας εξ αυτών πρόσφατα προήχθη σε Ερευνητή Β’, δηλαδή αορίστου, και είχε ανοικτές προσωπικές διαφορές με το υποψήφιο «θύμα». Εν συνεχεία, την ομάδα αυτή συμπληρώνει και κάποιος που στο παρελθόν είχε παίξει το ίδιο παιχνίδι με προηγούμενους προέδρους, κοινώς το παιδί για τις «βρώμικες δουλειές»! Για να ολοκληρωθεί η δουλειά και να μην υπάρχουν διαρροές στην ψηφοφορία, επιλέγονται από τον πρόεδρο και οι «κατάλληλοι» εξωτερικοί καθηγητές, ώστε να εκτελέσουν τις εντολές του εισηγητή –τον οποίο θα ορίσει πάλι ο πρόεδρος στην έναρξη της διαδικασίας κρίσης. Όταν μάλιστα υπάρχει και νόμιμη αμοιβή για τις προσφερόμενες υπηρεσίες των εξωτερικών καθηγητών, τότε εύκολα βρίσκεις εθελοντές, ειδικά αυτές τις χαλεπές ημέρες.

Κατά τα λοιπά, οι άνθρωποι της προόδου μάς έχουν φλομώσει σε μαθήματα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και άλλα παρόμοια –χωρίς αιδώ.

 

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΠΕ

Σε τηλεφωνική επαφή που είχε μαζί μας, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής κ. Νίκος Θεοχαράκης, αντικρούει τα γραφόμενά μας περί διώξεων ερευνητών του Κέντρου για πολιτικούς λόγους.

Αναφέρει ότι οι διαδικασίες για την αποχώρηση από το ΚΕΠΕ συγκεκριμένου ερευνητή –τον οποίο δεν επονομάζαμε στο ρεπορτάζ μας– δεν ξεκίνησαν επί προεδρίας του αλλά είχαν ήδη δρομολογηθεί από τους προκατόχους του και σαφώς όχι με πολιτικά κριτήρια.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι το ετήσιο ενοίκιο του Κέντρου είναι 320.000 ευρώ και όχι 600.000 ευρώ που αναφέρθηκαν στο κείμενό μας. Τονίζει ακόμα ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τις δαπάνες για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια του, κατά συνέπεια δεν επιβαρύνεται το Κέντρο.

Ο κ. Θεοχαράκης διαψεύδει δημοσιεύματα άλλων συναδέλφων, που ανέφεραν ότι έχουν προσληφθεί στο ΚΕΠΕ ερευνητές με πλαστά πτυχία. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο», είπε.

Σημειώνουμε ότι και άλλοι ερευνητές του Κέντρου ήλθαν σε επαφή μαζί μας και τόνισαν ότι τα σχετικά δημοσιεύματα για το ΚΕΠΕ είναι υπερβολικά.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα και αναμένουμε πλέον τις επώνυμες αντιδράσεις αυτών που έκαναν τις πρώτες καταγγελίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου